Το δικό σας σχόλιο: «Τρέχα – Γύρευε»

Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2023 12:06 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το δικό σας σχόλιο: «Τρέχα – Γύρευε»

Ενημερωθήκαμε για την διεξαγωγή του αγώνα Sparta City Ultra και για τους κλειστούς δρόμους τόσο μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όσο και από τα δελτία τύπου στις τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες. Τελικά, δεν είχε θέση η κοινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του αγώνα απ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δείχνουμε εμπράκτως τι σημαίνει και πως αντιλαμβανόμαστε τον όρο, επικοινωνία.

Διαβάσαμε χαρτιά πάνω σε κορδέλες τα οποία έγραφαν πως απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων κατά το μήκος της Παλαιολόγου, χωρίς όμως να εξηγούν με σαφήνεια τον λόγο. Πολλοί ρωτούσαν τι ακριβώς γίνεται. Ενώ κάποιοι άλλοι στο άκουσμα της είδησης κουνούσαν αρνητικά το κεφάλι. Ο ωχαδερφισμός, μας “χτύπησε” για άλλη μια φορά την πόρτα.

Τοποθετήσαμε διαχωριστικά στην μέση του δρόμου, χωρίς να ενημερώνουμε τον οδηγό για ποιον λόγο είναι ο δρόμος κλειστός. Μάλλον ξεμείναμε από μελάνια, από χαρτί, ή από στοιχειώδη οργάνωση.

Μάθαμε τι σημαίνει και τι πρεσβεύει ο εθελοντισμός στην πόλη μας, όταν είδαμε αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε κάθετο άξονα για την παρεμπόδιση της διέλευσης οχημάτων. Βρήκαμε αφορμή για να δείξουμε το πόσο καλοί είναι οι Σπαρτιάτες στο παρκάρισμα. Διδάξαμε οδηγική συμπεριφορά. Τρέμε Ιαβέρη.

Φωνάζαμε στους περαστικούς να διασχίζουν τον δρόμο γρήγορα μιας και υπάρχουν δρομείς επί της οδού. Πολλοί εξ αυτών μας είπαν “επιθετικούς”. Τελικά, ο Σπαρτιάτης δεν έχει την αίσθηση του χρόνου, για αυτό λοιπόν εδώ και τόσες δεκαετίες έχουμε μείνει στάσιμοι από ιδέες και όραμα για την πόλη αυτή.

Ακούσαμε τον κ. Δούκα να αναφέρει πως την επόμενη χρονιά θα τρέξει τον αγώνα. Ποτέ δεν είναι αργά. Θα είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να δει στην πράξη ο κ. Δήμαρχος πως αισθάνεται ένας πεζός, δρομέας και ποδηλάτης στην πόλη αυτή. Τα αυτονόητα πρέπει να μαθαίνονται και να γίνονται πράξη στο σωστό timing, διαφορετικά εγκυμονείται ο κίνδυνος να μας πούνε (ξανά) γραφικούς.

Είδαμε τον κ. Περγαντή να αναφέρεται στην προβολή και διαφήμιση που μπορεί να έχει μια τέτοια εκδήλωση μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Αν έστω ένας από τους συμμετέχοντες δημοσίευε φωτογραφία απ’ τους κακοτράχαλους δρόμους ή τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια, τότε θα μιλήσουμε για κακή διαφήμιση. Μάλλον ξεχνάει ή δεν έχει ενημερωθεί σωστά ο ίδιος το πόσο εύκολα η διαφήμιση μπορεί να γίνει δυσφήμηση. Ησύχως να σοβαρευτούμε.

Κοινωνικοποιηθήκαμε βλέποντας την κ. Πολύζου να κάνει live streaming τον αγώνα, μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Εμείς πάλι αναρωτηθήκαμε αν το χαμόγελό της ήταν όντως από χαρά ή από αμηχανία.

Καλωσορίσαμε τους αθλητές και συνοδούς με κάθε Σπαρτιάτικη επισημότητα. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι προσκεκλημένοι δεν έκαναν όσο πραγματικά έπρεπε πρόβα τις προσφωνήσεις τους. Τελικά πρέπει όχι μόνο να λέμε λίγα, αλλά να τα λέμε και καλά, διαφορετικά αμαυρώνεις επικοινωνιακά την συνολική προσπάθεια που πάει να γίνει.

Θαυμάσαμε τα μικρά παιδιά να τρέχουν και τελικά να ακουμπούν το άγαλμα του Λεωνίδα μέσα.. στην σκόνη. Τα αποκάλεσαν αυριανούς “Σπαρταθλητές” και αυτά εντελώ αυθόρμητα χαμογέλασαν κάτω απ το “ταλαιπωρημένο” άγαλμα και την άσχημη αισθητική του περιβάλλοντα εξωτερικού χώρου.

Αντίθετα και οξύμωρα συναισθήματα.

Υποδείξαμε στους αθλητές και στους συνοδούς να εναποθέσουν τον εξοπλισμό τους σε λερωμένα δάπεδα και απεριποίητους αισθητικά χώρους. Τρέμει το φυλλοκάρδι του Ηλία Γκορτσολόγου.

Αναγκάσαμε τους αθλητές και τους συνοδούς να παρκάρουν όπου βρούν, επειδή η ίδια η Δημοτική Αρχή δεν έχει μεριμνήσει εδώ και καιρό για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.. Σώνει και καλά να τους μάθουμε τα δικά μας χούγια.

Διδάξαμε το “ισχύς εν την ενώσει” όταν είπαμε στους αθλητές και στους συνοδούς να μεταφέρουν μόνοι τους τις χείρα αποσκευές τους απ’ το σημείο εκκίνησης του αγώνα περπατώντας από-και-προς τα καταλύματα που διέμεναν. Τους δείξαμε εμπράκτως τι σημαίνει Σπαρτιάτικη φιλοξενία.

Βοηθήσαμε ανθρώπους από άλλες περιοχές να ξεμπλοκαριστούν με τα αυτοκίνητά τους μέσα απ την πόλη, εφόσον οι ίδιοι διαπίστωσαν πως το κέντρο της περιοχής είχε ελλιπές σημεία ενημέρωσης, κυρίως σήμανσης. Τέτοια περιστατικά μας υπενθυμίζουν το πόσο εύκολα ξεχνάμε τι σημαίνει ο όρος “τετραγωνισμένη” πόλη.

Καταλάβαμε πως αν ένας αθλητής ήθελε να πάει τουαλέτα , είτε έπρεπε να κατευθυνθεί σε κάποιο δημόσιο χώρο, είτε έπρεπε να κατέβει στις δημόσιες τουαλέτες. Η χημική τουαλέτα δεν είχε θέση σε μια διοργάνωση που θέλει να γίνει εκσυγχρονισμένη. Αν ξεχνάμε τα βασικά, τότε μην έχουμε την απαίτηση πως λέμε πως είμαστε πλήρης από παροχές.

Αισθανθήκαμε πως οι “τοπικοί άρχοντες” είπαν ότι ήθελαν να πουν και έδωσαν συνολικά το παρών περισσότερο για το “άρωμα” των εκλογών. Εξάλλου οι δηλώσεις τους εκεί μας παρέπεμψαν.

Δυστυχώς, πολλοί εξ αυτών έμειναν μετεξεταστέοι στο μάθημα “Εκφραση - Εκθεση”.

Συνειδητοποιήσαμε πως ο κόσμος την Σπάρτης έχει περισσότερη διάθεση να επευφημήσει τους ντόπιους Σπαρταθλητές, παρά να βοηθήσει και να συμμετέχει ενεργά σ’ έναν αγώνα της πόλης που θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα. Αδιαφορία; Ισως. Σίγουρα όμως περνάμε λανθασμένα επικοινωνιακά μηνύματα.

Αντιληφθήκαμε πως κλείνοντας την κεντρική αρτηρία της πόλης, αποσυμφορίζεται το ιστορικό κέντρο και παράλληλα δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος στους παράδρομους. Τελικά ο Σπαρτιάτης όπου και να πάει, θέλει το αυτοκίνητό του.

Περιμέναμε να διαβάσουμε ένα δελτίο τύπου ευχαριστώντας όλους τους φορείς και όσους βοήθησαν στο να διεξαχθεί η οργάνωση. Με αυτά και με τα άλλα, δείχνουμε περίτρανα το πόσο εύκολα περιφρονούμε τα “κάτω σκαλοπάτια”.

Σε κάθε ευκαιρία, η Σπάρτη θυμίζει ολοένα και περισσότερο προκαταλήψεις του “χθες”. Με στείρα λόγια, ευχολόγια προσπαθούμε να κουκουλώσουμε τα κατακάθια και τις ιδεοληψίες πολλών δεκαετιών. Αν δεν αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες, τρόπο ζωής και ατομικά τον τρόπο σκέψης μας, τότε θα είμαστε έρμαιοι των επιλογών μας και δικαίως θα παραπονούμαστε πως ζούμε στην αφάνεια.

Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο για να αλλάξουμε πρωτίστως το “μέσα” μας. Οφείλουμε να το κάνουμε για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο “αύριο” για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα ανίψια μας, τα παιδιά που “έρχονται”.. στην νέα γενιά αυτής της πόλης.

Β. Κ.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti