Στις 16 Απρίλιου 2024 η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Για  το «Παρίσι 2024»

Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2023 15:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στις 16 Απρίλιου 2024 η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

H Oλυμπιακή Φλόγα θα «γεννηθεί» ξανά στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας στις 16 Απριλίου 2024, αυτή τη φορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Η Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στη γαλλική αποστολή θα γίνει στις 26 Απριλίου 2024 στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει 11 ημέρες συνολικά με πάνω από 550 λαμπαδηδρόμους να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Ακολούθως η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί στη Γαλλία με το ιστιοφόρο Belem.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων επέλεξε την 23η Ιουνίου, Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα για την επίσημη ανακοίνωση. Από το εμβληματικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, εκεί όπου ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν καθιέρωσε την ιδέα της αναγέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Παγκόσμια Διάλεξη της 23ης  Ιουνίου 1894, Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος μίλησε για τη βαρύτητα της έννοιας της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας για την Ελλάδα και για το μήνυμα που μεταφέρει σε όλη την υφήλιο, μήνυμα αλληλεγγύης, φιλίας και ειρήνης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Καπράλος τόνισε : «Με συγκίνηση και απέραντη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, για αυτήν την επίσημη ανακοίνωση της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Παρισιού 2024. Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο όπου γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Pierre de Coubertin κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της 23ης Ιουνίου 1894. Εδώ όπου ο Pierre de Coubertin έθεσε τις βάσεις για να πραγματοποίει το όραμά του που οδήγησε γρήγορα στην ίδρυση της πρώτης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με Πρόεδρο τον Έλληνα Δημήτρη Βικέλα. Το έτος 2024, θα σηματοδοτήσει την 130η επέτειο αυτού του συνεδρίου και συγχρόνως τα 2800 χρόνια από τους πρώτους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που χρονολογούνται το 776 π.Χ.»

Ο κ. Καπράλος ερωτώμενος για τον συμβολισμό που φέρει η Ολυμπιακή  Φλόγα είπε: «Στην Ελλάδα αισθανόμαστε μια βαθιά σύνδεση όχι μόνο με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και με το μέλλον της. Είναι μια ιστορία που τιμούμε με κάθε τελετή Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ένα σπουδαίο γεγονός που θέλουμε πάση θυσία να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Για εμάς τους Έλληνες, η Λαμπαδηδρομία αντιπροσωπεύει μια ιερή κληρονομιά, μια κληρονομιά που γεννήθηκε από μια επιθυμία για ειρήνη που είναι πιο ισχυρή και επίκαιρη σήμερα από ποτέ. Στις 16 Απριλίου 2024, η Φλόγα θα ανάψει για άλλη μια φορά για να θυμίσει αυτό το ολυμπιακό σύμβολο της οικουμενικότητας και της ζωτικότητας και αυτό το σύμβολο θέλουμε να μοιραστούμε με τη Γαλλία. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν στο έπακρο αυτή την ξεχωριστή ευκαιρία που μας κληροδοτήθηκε να φωτίσουμε ένα μονοπάτι προς ένα φιλόδοξο μέλλον.».

Στην ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που καθόρισαν την επιλογή της διαδρομής επί ελληνικού εδάφους τόνισε « Η επιλογή των τόπων που θα υποδεχτούν την Φλόγα στην Ελλάδα έγινε με 4 βασικούς γνώμονες : Την ανάδειξη της Γάλλο-ελληνικής φιλίας μέσα από ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Την κάλυψη ολόκληρης της επικράτειας με τους λαμπαδηδρόμους που θα ενώσουν τα 4 άκρα της, από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή προς Δύση. Την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού πλούτου μας μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους που διατηρούν τους θησαυρούς του αρχαίου πολιτισμού μας. Τέλος, την ανάδειξη των εμβληματικών τοπίων που αποτελούν την ομορφιά της χώρας μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti