Στην ιστορία πέρασε η 34η «Ποδηλατική Σπαρτακιάδα»

Νικητής ο Κώστας Αντωνίου - Τερμάτισαν 265 αθλητές, ανάμεσά τους και 13 Λάκωνες

Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2023 15:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην ιστορία πέρασε η 34η «Ποδηλατική Σπαρτακιάδα»

Διεξήχθη το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου η 34η «Ποδηλατική Σπαρτακιάδα», ο καθιερωμένος ποδηλατικός αγώνας με σημείο εκκίνησης το Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμό το άγαλμα του Λεωνίδα μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης.

Συνολικά στο αθλητικό δρώμενο που αποτελεί θεσμό, τερμάτισαν 265 συμμετέχοντες, από τους 303 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, καθώς δεν ολοκλήρωσαν την προσπάθεια 38 αθλητές.

Ο Κώστας Αντωνίου του κυπριακού συλλόγου ΑΠΟΕΛ ήταν πρώτος στους άνδρες, καθώς έκοψε πρώτος το «νήμα» στη Σπάρτη με χρόνο 8.31.43. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Γιώργος Νίνης του ΑΛΦΑ Καλλιθέας, με επίδοση 8.46.15, ενώ τρίτος ήταν ο Βασίλης Μπελέρης του Αίολου, με χρόνο 8.46.15.

Ο αγώνας
Στις 7:30΄ το πρωί του Σαββάτου, μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, δόθηκε η εκκίνηση της 34ης «Ποδηλατικής Σπαρτακιάδας», η οποία διεξήχθη φέτος νωρίτερα λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου. Αφού διήλθαν διαδοχικά από περιοχές της  Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας, οι ποδηλάτες τερμάτισαν στη λακωνική πρωτεύουσα, έχοντας διανύσει συνολικά 257 χιλιόμετρα.

Ο αγώνας είχε και απρόοπτα, καθώς στα πρώτα χιλιόμετρα εντός της Αθήνας σημειώθηκε ατύχημα μεταξύ ποδηλάτων. Εξαιτίας ελαφριάς σύγκρουσης, προκλήθηκε πτώση αθλητών με τα ποδηλάτά τους στον δρόμο, ωστόσο είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Προς βοήθεια έσπευσαν συναθλητές τους και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.

Η επίσπευση της φετινής διοργάνωσης τον μήνα Σεπτέμβριο αντί τον Οκτώβριο, εξαιτίας των εκλογών, είχε ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν δύσκολες καιρικές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που είχε ως συνέπεια αρκετοί αθλητές να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Διοργανωτής του αγώνα ήταν η Ποδηλατική Ένωση Παλαίμαχων Αθλητών και Ερασιτεχνών, με συνδιοργανωτή τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπάρτης, ενώ το δρώμενο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Οι Λάκωνες τερματίσαντες
Στην 34η «Ποδηλατική Σπαρτακιάδα» τερμάτισαν συνολικά 13 Λάκωνες ποδηλάτες και συγκεκριμένα οι: Χρήστος Βαρζακάκος, Γιώργος Δαράκης, Κρις Κυριακόπουλος, Αγησίλαος Λαμπρόπουλος, Νικόλαος Λιακάκος, Σπύρος Νιάρχος, Δημήτριος Ντάρμος, Γιώργος Παπαδόγιαννης, Θεόδωρος Παπαδόγιαννης, Σταύρος Πετρόπουλος, Μενέλαος Πρίμπας, Στέφανος Τσαμπάς και Παναγιώτης Τσερώνης.

Εκκίνηση έλαβε και ο Στέλιος Κούτουλας, ωστόσο εγκατέλειψε τον αγώνα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80
Η «Ποδηλατική Σπαρτακιάδα» θεωρείται εν πολλοίς το μεγαλύτερο ελληνικό ερασιτεχνικό ποδηλατικό γεγονός, που συνδέει τις δύο ιστορικές πόλεις, Αθήνα και Σπάρτη και με τα χρόνια έχει μετουσιωθεί σε μία διοργάνωση με διεθνή εμβέλεια κι απήχηση. Χάρη στον εμπνευστή της ιδέας, τον Λάκωνα Σταύρο Καλκάνη, καθώς και μια μικρή παρέα θιασωτών του ποδηλάτου, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, «γεννήθηκε» η Σπαρτακιάδα που στο διάβα των ετών εξελίχθηκε σε μια σπουδαία διοργάνωση. Αποτελεί έναν θεσμό με ιδιαίτερο συμβολισμό, που εκπέμπει διαχρονικά μηνύματα προαγωγής της ευγενούς άμιλλας.

Ο αγώνας Σπάρτη-Ξηροκάμπι
Εξάλλου, την Κυριακή (17/9) έλαβε χώρα ο καθιερωμένος αγωνιστικού τύπου αγώνας Σπάρτη-Ξηροκάμπι μήκους 25 χλμ. Το δρώμενο ήταν αφιερωμένο στους ευεργέτες της Δημοτικής Ενότητας Φάριδος Δ. Σπάρτης, αλλά και προς τιμήν του θρύλου του αθλήματος, του Σταύρου Καλκάνη, ο οποίος ήταν από εκείνους που οραματίστηκαν και ίδρυσαν τη «Σπαρτακιάδα».

Σημείο της αφετηρίας ήταν μπροστά από τα σχολεία της Σπάρτης και ο τερματισμός έγινε στην πλατεία Ξηροκαμπίου. Ταυτόχρονα, διενεργήθηκαν αγώνες τρεξίματος και ποδηλατικοί για παιδιά δημοτικού.


φωτο: Nassos Triantafyllou Photography/The Cycling Journal, Petros Gkotsis Photography.MBike Greece, ΛΤ

 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti