Οι Λακεδαιμόνιοι δρομείς τίμησαν το Μέγα Αλέξανδρο

Η ιστορία αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά την θριαμβευτική νίκη των Ελλήνων στον Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ, έστειλε...
Πέμπτη, 14 Απρίλιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι  Λακεδαιμόνιοι δρομείς τίμησαν το Μέγα Αλέξανδρο

Η ιστορία αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά την θριαμβευτική νίκη των Ελλήνων στον Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ, έστειλε πίσω στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες μαζί με την περίφημη επιγραφή: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασία κατοικούντων».

Η αναθηματική αυτή επιγραφή ακόμη και σήμερα στοιχειώνει και πλήττει, παρότι έχουν περάσει περίπου 2.500 χρόνια, το γόητρο και την υπερηφάνεια των αρχαίων Σπαρτιατών. Στις 10/4 όμως του 2011 μια ομάδα λακώνων δρομέων αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στη κατάρα και να αποκαταστήσει  με το δικό της τρόπο την τιμή και την αξιοπρέπεια που αρμόζει σε αυτόν τον περήφανο λαό που ακούει στο όνομα Λακεδαιμόνιοι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του λακωνικού αθλητισμού μια αποστολή απαρτιζόμενη από τους αθλητές της Σπάρτης: Νίκο Μπακή, Δημήτρη Σπυράκη, Δημήτρη Αντωνίου, Γιάννη και Αργυρώ Μιχελόγγονα, καθώς και τον Τάσο Πριφτάκη από τους Μολάους, ξεκίνησε ένα επικό ταξίδι μέχρι την μακρινή Θεσσαλονίκη, που διήρκησε τρεις ημέρες και διένυσε 1.600 χιλιόμετρα, για να συμμετάσχει στον μαραθώνιο δρόμο και να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγαλύτερο στρατηλάτη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Ο διεθνής μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»
Η εκκίνηση δόθηκε στις 8.30΄ το πρωί της Κυριακής στην γενέτειρα του Αλεξάνδρου, την Πέλλα, με ρεκόρ συμμετοχών που ξεπερνούσε τους 800 δρομείς. Τελικά, μόλις οι 522 τερμάτισαν στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Οι συμπολίτες μας έμειναν ικανοποιημένοι, σημειώνοντας και σπουδαίες επιδόσεις:
1. Δημήτρης Σπυράκης τερμάτισε στην 192ή θέση με χρόνο 3:44:41.
2. Δημήτρης Αντωνίου τερμάτισε στην 269ή θέση με χρόνο 3:57:03.
3. Νίκος Μπακής τερμάτισε στην 300ή θέση με χρόνο 4:03:12.
4. Γιάννης Μιχελόγγονας τερμάτισε στην 398ή θέση με χρόνο 4:27:08.
5. Τάσος Πριφτάκης τερμάτισε στην 441ή θέση με χρόνο 4:36:41 και
6. Στα 10 χιλιόμετρα η Αργυρώ Μιχελόγγονα τερμάτισε με χρόνο 1:16:24.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι ακριβώς αθλητές συμμετείχαν μια βδομάδα νωρίτερα και στο «Βατικιώτικο αγώνα δρόμου» των 16 χιλιομέτρων που διεξήχθη στη Νεάπολη Λακωνίας. Ο συγκεκριμένος αγώνας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία αρκετών δρομέων όπως ο Αργύρης Σταυρόπουλος, ο Νίκος Δασκαλόπουλος και ο μεγάλος Παναγιώτης Δούσης, ο οποίος στα 78 του χρόνια σημείωσε νέο Βαλκανικό ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα στην κατηγορία του με χρόνο 50΄ και 05¨.

Ένας από τους πρωτοπόρους και βετεράνους μαραθωνοδρόμους της Σπάρτης, ο Νίκος Μπακής μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πόλη μας η Σπάρτη αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 20 αξιόλογους δρομείς. Αυτοί πρωταγωνιστούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνείς αγώνες ανά τον κόσμο και με πολλές διακρίσεις, όπως ο τερματισμός στο “Σπάρταθλον” και πολλά άλλα. Διαθέτει επίσης και  εκκολαπτόμενους αθλητές που θα αποτελέσουν τους αυριανούς πρωταθλητές όχι μόνο της Ελλάδος αλλά θα διακριθούν και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να μας βοηθήσει και να μας στηρίξει».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος