Τι δεν γνωρίζαμε για τα αντηλιακά

Επιμέλεια: Βάσια Σταυροπούλου
Παρασκευή, 31 Μάιος 2013 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τι δεν γνωρίζαμε για τα αντηλιακά
Ο ήλιος χαρίζει ζωή αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιος για την υγεία μας. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB, χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, μπορούν κάλλιστα να επηρεάσουν αρνητικά το ανθρώπινο σώμα.
Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον καρκίνο του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB, από την άλλη, προκαλεί τα γνωστά ηλιακά εγκαύματα.
Τα αντηλιακά όμως, μας προστατεύουν αρκετά;
- Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η καλοκαιρινή ηλιοθεραπεία κοντά στη θάλασσα, όχι κατά τις μεσημβρινές ώρες, δεν προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Σκόπιμο όμως θεωρείται, η μη υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων.
- Ενώ οι ακτίνες UVB δε μπορούν να διαπεράσουν τα γυάλινα παράθυρα, οι ακτίνες UVA μπορούν. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά ότι ακόμα και όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται, όπως τα χέρια και το πρόσωπο.
- Η άμμος αντανακλά το 25% των ακτινών του ήλιου, ενώ το χιόνι το 80% των ακτινών. Άρα, η αντηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες και τη θάλασσα.
- Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο το 25-50% της συνιστώμενης ποσότητας των αντηλιακών. Η σωστή ποσότητα για να καλύψετε τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος σωστά είναι τόση, όση χωρά μέσα σε ένα ποτήρι για «σφηνάκι» .
- Το σωστό αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 και να είναι ανθεκτικό στο νερό.
- Τα αντηλιακά μπορούν να παραμένουν ενεργά για περίπου 3 χρόνια. Ωστόσο, η σωστή διαδικασία επιβάλλει να τα καταναλώνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
- Ο δείκτης προστασίας στα αντηλιακά, αντανακλά μόνο την ικανότητα ελέγχου του προϊόντος για τις ακτίνες UVB. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης, που να προσδιορίζει την προστασία από την UVA.
- Το αντηλιακό μειώνει την παραγωγή βιταμίνης D, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να προκαλεί πρόβλημα. Εξαιρούνται βέβαια τα άτομα που είναι εξαιρετικά ελλιπή στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Σιγουρευτείτε, ότι η δίαιτα σας και η πρόσληψη βιταμίνης D βρίσκεται στα σωστά επίπεδα.
- Η πρόσθετη βιταμίνη Α στα αντηλιακά προϊόντα ενδέχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος. Η βιομηχανία αντηλιακών προσθέτει μια μορφή της βιταμίνης Α για σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των αντηλιακών. Η παλμιτική ρετινόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό, που επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος, ωστόσο μελέτες δείχνουν, ότι μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των όγκων του δέρματος και να προκαλέσει βλάβες, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα υπό την παρουσία ηλιακού φωτός.
- Στην Ευρώπη, οι κατασκευαστές των αντηλιακών μπορούν να «αντιπαραθέσουν» τα προϊόντα τους με οποιαδήποτε από τις επτά χημικές ουσίες που φιλτράρουν τις ακτίνες UVA. Αντίθετα, στις ΗΠΑ οι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τρία από τα συστατικά φιλτραρίσματος της UVA. Ο λόγος είναι ότι στις ΗΠΑ πρέπει να περιμένουν 7 χρόνια για την έγκριση του προϊόντος από τον επίσημο φορέα.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti