Εμμηνόπαυση: Τι να προσέξετε στη διατροφή για να μην πάρετε βάρος

Τετάρτη, 15 Μάιος 2019 15:23 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εμμηνόπαυση: Τι να προσέξετε στη διατροφή για να μην πάρετε βάρος

Η εμμηνόπαυση είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στη ζωή της κάθε γυναίκας. Εκτός από τα βασανιστικά συμπτώματα τα οποία αναστατώνουν τη ζωή τους όπως εξάψεις, αϋπνίες, αλλαγές στη διάθεση, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Εμμηνόπαυση (International Menopause Society, USA) οι αιτίες της αύξησης του βάρους οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά την εμμηνόπαυση και αφορά τη μείωση των οιστρογόνων, στην μείωση του μυικού ιστού αλλά και στην μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Δείτε τι να προσέχετε για να μην πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση!

Ψάρια
Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση και για αυτό θα πρέπει οι γυναίκες να τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα (κατά προτίμηση ψάρια με “καλό” λίπος, όπως ο σολομός και η πέστροφα).
«Αξίζει να δοκιμάσετε και συμπληρώματα ιχθυελαίου, εάν δεν μπορείτε να φάτε δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα», λέει η δρ JoAnn Manson, επικεφαλής προληπτικής ιατρικής στο νοσοκομείο Brigham and Womens στη Βοστώνη.

Ασβέστιο
Η ανάγκη του οργανισμού σας σε ασβέστιο αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών, από τα 1.000 mg/ημέρα στα 1.200 mg/ημέρα. «Με λιγότερα οιστρογόνα στο σώμα, τα οστά σας δεν απορροφούν το ίδιο καλά το ασβέστιο», λέει ο δρ Minkin. Αν τρώτε γαλακτοκομικά, επιλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά που έχουν λιγότερες θερμίδες.

Αλκοόλ
Είναι γνωστό ότι το κόκκινο κρασί έχει καλές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, όμως στην περίοδο της εμμηνόπαυσης τόσο το κόκκινο κρασί (και άλλα ποτά) μπορεί να σας προκαλούν εξάψεις, ως αποτέλεσμα της αύξησης στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από το αλκοόλ.

Με μέτρο η ζάχαρη
Έτοιμα κυρίως γεύματα και σνακ που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, έχουν την τάση να αποθηκεύονται στο σώμα για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα