Ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις;

Παρασκευή, 04 Δεκέμβριος 2020 18:41 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις;

Συχνά, τις μπερδεύουμε μιας και τόσο η ξηρή όσο και η αφυδατωμένη επιδερμίδα έχουν πολλές ομοιότητες όπως για παράδειγμα η αίσθηση τραβήγματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά, πρόκειται για δύο ξεχωριστές έννοιες- συνθήκες της επιδερμίδας που προκαλούνται από διαφορετικές αιτίες.

Ένας πρώτος διαχωρισμός είναι πως η ξηρή επιδερμίδα είναι τύπος επιδερμίδας, ενώ η αφυδατωμένη είναι μία κατάσταση που βρίσκεται το δέρμα. Παρακάτω σου αναλύω με περισσότερες λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά και των δύο.

Ξηρή επιδερμίδα
Η ξηρή επιδερμίδα είναι ένας τύπος δέρματος που έχει να κάνει κυρίως με το DNA και οφείλεται στην έλλειψη φυσικών ελαίων- σμήγματος που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας. Όσοι έχουν ξηρή επιδερμίδα αισθάνονται συχνά μία αίσθηση τραβήγματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το δέρμα δείχνει θαμπό, άτονο, είναι τραχύ στην υφή του και πολλές φορές μπορεί να ξεφλουδίζει. Επίσης, εμφανίζει συχνά ερεθισμούς και ευαισθησία σε εξωτερικούς παράγοντες ακόμη και σε προϊόντα περιποίησης όταν αυτά δεν είναι ήπια. Τέλος, οι πόροι δεν είναι καθόλου διεσταλμένοι.

Αφυδατωμένη επιδερμίδα
Από την άλλη πλευρά, η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι μία κατάσταση- συνήθως περιστασιακή- που μπορεί να βρεθεί η επιδερμίδα και δημιουργείται από την έλλειψη- απώλεια νερού/ ενυδατικών παραγόντων στο δέρμα. Οι πόροι στην επιδερμίδα εμφανίζονται πιο διεσταλμένοι, το ίδιο και μικρότερες ατέλειες.

Η επιδερμίδα και σε αυτή την περίπτωση είναι θαμπή και με τραχιά υφή, ενώ ανάλογα με τον τύπο δέρματος που έχεις μπορεί να αισθανθείς πως σε «τραβάει»/ ξεφλουδίζει ή να «γυαλίζει» εμφανίζοντας ακόμη και μικρά σπυράκια (αν έχεις λιπαρή).

Το περιβάλλον, η διατροφή, ο καθημερινός τρόπος ζωής, οι κακές συνήθειες (όπως το κάπνισμα) αλλά και άλλοι λόγοι (όπως οι ορμόνες ή η εγκυμοσύνη) είναι μερικές από τις βασικότερες αιτίες που προκαλούν αφυδάτωση στην επιδερμίδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος