Ηλιακά εγκαύματα, πώς εκδηλώνονται και πώς αντιμετωπίζονται

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ηλιακά εγκαύματα, πώς εκδηλώνονται και πώς αντιμετωπίζονται
Τα ηλιακά εγκαύματα  εκδηλώνονται με ένα ευρύτατο φάσμα συμπτωμάτων. Τα επιφανειακά εγκαύματα  εκδηλώνονται σαν απλό  ερύθημα ή φλεγμονή  που εμφανίζεται από τέσσερις έως έξι   ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να είναι επώδυνη και να καλυφθεί μέσα σε λίγες ώρες από μεγάλες φουσκάλες  γεμάτες με κιτρινόχρωμο υγρό. Οι φουσκάλες αυτές  λέγονται πομφόλυγες  και το υγρό που περιέχεται σε αυτές είναι ορός.
Ακόμα πιο  σοβαρά είναι τα εγκαύματα που εκδηλώνονται σε μεγαλύτερη  έκταση του σώματος έως και 90%, μαζί με τεράστιες απώλειες ηλεκτρολυτών, αφυδάτωση και  κάποιες συστηματικές επιπλοκές όπως σοκ (απώλεια των αισθήσεων, υπόταση, σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία και  λοιμώξεις εξαιτίας  της εκτεταμένης καταστροφής της επιδερμίδας.
Σε  ηλιακά εγκαύματα τέτοιας σοβαρότητας μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συστηματικά συμπτώματα, όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλος, ναυτία και τάση για εμετό.
Η απώλεια της επιδερμίδας ξεκινά περίπου τέσσερις  ημέρες μετά το ηλιακό έγκαυμα. Ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα ηλιακά εγκαύματα, η διαδικασία της ανάρρωσης διαρκεί από μερικές ημέρες έως και λίγες εβδομάδες.
Πώς αντιμετωπίζονται τα ηλιακά εγκαύματα
Ακόμα  και  αν υποστούμε ήπια εγκαύματα επιβάλλεται να λάβουμε κάποια μέτρα στο σπίτι για την άμεση   ανακούφιση των  οδυνηρών συμπτωμάτων. Η πρώτη κίνηση μετά από ηλιακό έγκαυμα  είναι να αφήσουμε πάνω  στην πληγείσα περιοχή κρύο νερό  να τρέξει για λίγα λεπτά. Επίσης μπορούμε να απλώσουμε κομπρέσες από κρύο χαμομήλι που έχουμε αφήσει στο ψυγείο για να παγώσουν ή κομπρέσες  από κρύο γάλα, που επίσης βοηθούν στην αποκατάσταση των βλαβών στα ήπια εγκαύματα.
Αποφεύγουμε να τρίβουμε την περιοχή με το ηλιακό έγκαυμα με νερό σαπούνι, το χέρι ή πετσέτα και δεν απλώνουμε πάνω στα ηλιακά εγκαύματα καμία καλλυντική κρέμα,  γαλάκτωμα, λοσιόν ή λάδι, που έχουμε στο σπίτι για την καθημερινή περιποίηση του προσώπου ή του σώματος.
Αν χρειαστεί μπορούμε να λάβουμε συμπληρωματικά   αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αναλγητικά όπως η ασπιρίνη  που  καταπολεμούν τον πόνο. Επίσης μπορούμε να απλώσουμε απευθείας πάνω στα ηλιακά εγκαύματα αντιφλεγμονώδη  σκευάσματα τοπικής χρήσης όπως κρέμες που περιέχουν και κορτιζόνη, ώστε  να περιορίσουν το έγκαυμα ή να προλάβουν τις φουσκάλες.
Για καλύτερο αποτέλεσμα  είναι προτιμότερο να ζητούμε  συμβουλές από δερματολόγο, που θα μας δώσει σαφείς οδηγίες αντιμετώπισης των βλαβών αναλόγως της έκτασης της βλάβης  στην επιδερμίδα. Φυσικά  μετά από κάθε ηλιακό έγκαυμα απαγορεύεται  η περαιτέρω έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ η πληγείσα περιοχή  πρέπει να καλύπτεται  με ελαφρά ρούχα  από βαμβακερό ή λινό ύφασμα   και σε φαρδιά γραμμή για να μην πιέζουν την περιοχή με τα ηλιακά εγκαύματα.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου τα ηλιακά εγκαύματα συνοδεύοντα από σοκ  είναι απαραίτητη η εισαγωγή  σε νοσοκομείο προκειμένου  να δοθούν  στον ασθενή  ηλεκτρολύτες και υγρά ενδοφλεβίως, αλλά και να δεχτούν την κατάλληλη  φροντίδα τα ηλιακά  εγκαύματα προκειμένου να μην μολυνθούν.
Για την αποφυγή όλων των παραπάνω μην ξεχνάτε να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην παραλία.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος