Τι σκεύη μαγειρικής χρησιμοποιείς; Είναι τα κατάλληλα;

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα σκεύη της κουζίνας κατασκευάζονται κυρίως από δύο ειδών μέταλλα, αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία έχουν τα υπέρ αλλά και τα κατά τους.
Ανοξείδωτος χάλυβας
Αποτελεί ιδανική επιλογή όχι µόνο για τα κουζινικά σκεύη αλλά και για τα μαχαιροπίρουνα, καθώς πρόκειται για άκαμπτο υλικό, δεν φθείρεται εύκολα και αντέχει στο χρόνο. Ωστόσο, συγκριτικά µε άλλα υλικά θερμαίνεται πιο αργά αλλά και κρυώνει πιο γρήγορα. Τη λύση σʼ αυτό δίνουν συνήθως οι πάτοι, που αποτελούνται από δύο ανοξείδωτα φύλλα που στη μέση έχουν ένα φύλλο αλουμίνιου. Τέλος, τα σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα είναι πιο εύκολα στο καθάρισμα.
Αλουμίνιο
Μεταφέρει γρήγορα τη θερμότητα διευκολύνοντας το μαγείρεμα και εξασφαλίζοντας χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Επειδή ωστόσο είναι εύκαμπτο, μπορεί να παραμορφωθεί εύκολα από απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, ενώ µε το χρόνο φθείρεται. Αν χρησιμοποιείτε αλουμινένια σκεύη, φροντίστε να µην αφήνετε το φαγητό σε αυτά για πολλή ώρα μετά το μαγείρεμα και να µην τα βάζετε στο ψυγείο.
Επίσης έχετε υπόψη ότι το αλουμίνιο συχνά επιστρώνεται µε υλικά µε αντικολλητικές ιδιότητες. Γιʼ αυτό είναι πολύ βασικό να διατηρούμε τις επιφάνειές τους αλώβητες από αμυχές, καθώς έτσι μπορούν να δημιουργηθούν εστίες μικροβίων αλλά και να αποκολληθούν «κομμάτια» της αντικολλητικής επίστρωσης που δεν πρέπει να καταλήξουν στο στομάχι µας.
Στο ψυγείο
- Προτιμήστε να τοποθετείτε το φαγητό σε μικρές ποσότητες σε ανοξείδωτα ή γυάλινα τάπερ και όχι σε πλαστικά ή αλουμινένια, εκτός αν είναι μίας χρήσης και μετά τα πετάξετε.
- Μην «κρυώνετε» ποτέ τα σκεύη απότομα τοποθετώντας τα στο ψυγείο ή ρίχνοντάς τους κρύο νερό, είτε είναι αλουμινένια είτε ανοξείδωτα.
Στο φούρνο μικροκυμάτων
Υπάρχουν δύο ειδών φούρνοι μικροκυμάτων, αυτοί στους οποίους μπορούμε να βάλουμε σκεύη µε ιόντα μετάλλου και αυτοί στους οποίους απαγορεύεται να µπει οποιοδήποτε μεταλλικό. Γιʼ αυτό οι κατασκευαστές των σκευών πρέπει να δηλώνουν κατά πόσο τα προϊόντα τους είναι κατάλληλα για χρήση στα μικροκύματα αναγράφοντας την ένδειξη microwave safe εφόσον είναι ασφαλή.
Στην κουζίνα
- Όλα τα σκεύη είναι κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε γκάζι ή επίπεδη θερμαινόμενη επιφάνεια. Το καταλληλότερο σχήμα για μαγείρεμα σε γκάζι έχουν τα σκεύη τύπου «γουόκ», ενώ για επίπεδες επιφάνειες ιδανικότερα είναι τα ανοξείδωτα µε πάτο «σάντουιτς».
- Αντικαθιστάτε πάντα τα φθαρμένα αλουμινένια σκεύη, όπως επίσης και τα αντικολλητικά, καθώς τα κομμάτια της επίστρωσης που αποκολλούνται είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό.
- Οι χαρακιές στα σκεύη μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες μικροβίων ακόμα και αν το σκεύος έχει πλυθεί και φυλαχτεί σωστά.
Οικολογικά Σκεύη
Η διαφορά τους από τα συμβατικά αντικολλητικά σκεύη είναι στο είδος της επίστρωσης. H επίστρωση που συναντάμε σε αυτά είναι απαλλαγμένη από τις επικίνδυνες ουσίες PTFE και PFOA.
Παράλληλα αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια όταν υποθερμαίνεται και είναι αρκετά ανθεκτική στις εκδορές.
Το ασφαλές γυαλί
Τα γυάλινα σκεύη τύπου «πυρέξ» είναι ανθεκτικά και ασφαλή, καθαρίζονται εύκολα και αντέχουν στη θερμότητα και στο χρόνο. Οφείλουμε όμως πάντα να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή, είναι από γυαλί μπορεί εύκολα να ραγίσει ή να σπάσει αν δεν κάνουμε σωστή χρήση.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος