Πλένεις σωστά και οικονομικά τα ρούχα σου;

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Παρασκευή, 22 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πλένεις σωστά και οικονομικά τα ρούχα σου;
Ο πρώτος και χρυσός κανόνας είναι οι οδηγίες
Όπου υπάρχουν οδηγίες να τις ακολουθείς. Σε όλα τα ρούχα θα δεις ετικέτες με συγκεκριμένες οδηγίες για το σωστό πλύσιμό τους. Μην τις αγνοήσεις γιατί θα έχεις πρόβλημα αργότερα. Βρες τη λίστα με τα διεθνή σύμβολα που αφορούν σε αυτούς τους κανόνες, κόλλησέ την κοντά στο πλυντήριό σου για να την έχεις πρόχειρη και συμβουλέψου την σε κάθε περίπτωση.
Χρωματιστά και λευκά
Ξεχώρισε τα ρούχα με βάση το χρώμα τους. Δεν θέλεις να ανοίξεις το πλυντήριο και να δεις όλα τα ρούχα ροζ, ή γκρι, ή εμπριμέ. Αν πρόκειται να βάλεις στο πλυντήριο ευαίσθητα ρούχα, χρησιμοποίησε καλύτερα μια μαλακή μαξιλαροθήκη ως θήκη τους, για ασφάλεια.
Έλεγξε καλά τις τσέπες
Βγάλε ό,τι υπάρχει στις τσέπες των ρούχων. Γύρισε τα από την ανάποδη και κλείσε όλα τα φερμουάρ. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις στο ελάχιστο τις φθορές στο ύφασμα και θα αποφύγεις ατυχήματα με πιθανά τραβήγματα πιο ευαίσθητων υλικών.
Χρησιμοποίησε σωστή δοσολογία απορρυπαντικών
Μη βάζεις ποτέ περισσότερο απορρυπαντικό ή μαλακτικό από όσο χρειάζεται η κάθε πλύση. Όχι μόνο δεν θα καθαρίσουν τα ρούχα σου καλύτερα αλλά θα έχουν και μεγαλύτερο πρόβλημα στο ξέβγαλμα.
Για πιο λαμπερά και μυρωδάτα ρούχα
Αν προσθέσεις λίγη σόδα μαγειρικής ή λευκό ξύδι στο απορρυπαντικό, τα ρούχα σου θα είναι πιο καθαρά, τα χρώματα πιο λαμπερά και οι μυρωδιές πιο φρέσκες.
Κάνε οικονομία στην ενέργεια και στο νερό
Φρόντισε να είναι γεμάτο το πλυντήριο σε κάθε πλύση, πάντα με βάση τα κιλά που επιτρέπεται σε κάθε πρόγραμμα. Έτσι θα γλιτώσεις ενέργεια αλλά και νερό. Κοίταξε όμως να μη το παρακάνεις και βάλεις περισσότερα ρούχα. Γιατί αν ο κάδος είναι υπερβολικά γεμάτος, τα ρούχα θα τσαλακωθούν τόσο που για να τα σιδερώσεις μετά θα δυσκολευτείς πολύ και θα χαλάσεις το πλυντήριο σου.
Λιγότερο τσαλακωμένα ρούχα
Το θέμα του πιο εύκολου σιδερώματος όμως ελέγχεται και διαφορετικά, με δύο ακόμη τρόπους, πάντα μέσω του πλυσίματος. Αν βάλεις το πρόγραμμα του στυψίματος σε πολύ γρήγορες στροφές, αυτό σημαίνει ότι ναι μεν τα ρούχα θα στεγνώσουν πιο εύκολα αφού τα περισσότερα νερά θα έχουν εξαφανιστεί πριν ακόμη βγάλεις τα ρούχα από τον κάδο, θα είναι πιο τσαλακωμένα δε, από την μεγάλη ένταση. Άρα, καλό είναι να βρεις μια μέση λύση, έτσι ώστε να καλύψεις όλες τις ανάγκες. Επίσης, μόλις βγάλεις τα ρούχα από το πλυντήριο, τίναξέ τα καλά και ίσιωσε τα με τα χέρια πριν τα απλώσεις. Όταν δε έχουν στεγνώσει, δίπλωσέ τα προσεκτικά και πολύ ελαφρά μέχρι να τα σιδερώσεις, αλλιώς θα έχουν τσαλακώσει τόσο πολύ που η ζωή σου θα γίνει πολύ δύσκολη.
Όχι μόνο πετσέτες
Ποτέ, μα ποτέ μην βάζεις ολόκληρη πλύση με πετσέτες. Το φορτίο βαραίνει πάρα πολύ με το νερό, δεν θα στεγνώσουν καλά και θα ταλαιπωρηθεί και ο κάδος του πλυντηρίου χωρίς λόγο. Βάλε ενδιάμεσα μερικά σεντόνια ή τραπεζομάντιλα ή μικρές υφασμάτινες πετσέτες κουζίνας.
Σωστή συντήρηση
Και φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει η σωστή συντήρηση του πλυντηρίου. Καθάρισε συχνά τα λάστιχα και 2-3 φορές τον χρόνο βάλε μια πλύση με άδειο κάδο, στους 90°C αλλά αντί για απορρυπαντικό, χρησιμοποίησε 5 κουταλιές σόδα μαγειρικής. Δεν φαντάζεσαι πόσο καλό κάνει στη συσκευή. Επίσης, ύστερα από κάθε πλύση, φρόντισε να αφήνεις το συρτάρι του απορρυπαντικού και την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτά για λίγο, έτσι ώστε να στεγνώσουν καλά πριν από την επόμενη χρήση.