Ο κύκλος της γυναίκας

Επιμέλεια: Βάσια Σταυροπούλου
Παρασκευή, 29 Ιούνιος 2012 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο κύκλος της γυναίκας
Όταν λέμε «ο κύκλος της γυναίκας» εννοούμε το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο εμμήνων ρύσεων. Η πρώτη ημέρα του κύκλου ταυτίζεται με την πρώτη ημέρα της περιόδου. Η φυσιολογική του διάρκεια είναι 23 με 45 ημέρες.
Οι περισσότερες γυναίκες όμως έχουν κύκλο 28 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρατηρούνται φυσιολογικές ορμονικές αυξομειώσεις. Στο ορμονικό «παιχνίδι» παίρνουν μέρος τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, δηλαδή, οι ορμόνες που εκκρίνουν οι ωοθήκες. Ωστόσο, το σήμα για την αύξηση ή τη μείωση των επιπέδων τους δίνεται από δύο άλλες ορμόνες, που εκκρίνονται από την υπόφυση του εγκεφάλου. Και ο κύκλος ξεκινά…
Η ήρεμη φάση
Είναι το διάστημα από την 1η έως την 14η ημέρα του κύκλου. Αυτή είναι η πρώτη φάση του κύκλου, η οποία περιλαμβάνει τις ημέρες της περιόδου, καθώς και την επόμενη εβδομάδα μέχρι την ωορρηξία, η οποία συνήθως συμβαίνει στη μέση ενός κύκλου 28 ημερών.
Τι μπορεί να μας συμβεί;
Μας «ανεβαίνει» η διάθεση. Τις πρώτες ημέρες της περιόδου συνήθως οι γυναίκες ταλαιπωρούνται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από διάφορες ενοχλήσεις όπως πόνους, κυρίως στην κοιλιά και πονοκεφάλους. Ωστόσο, καθώς περνούν οι ημέρες, οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν σταδιακά αύξηση της ενεργητικότητας, της ευεξίας, ακόμη και της κοινωνικότητάς τους.
Επίσης σταδιακά το δέρμα μπορεί να γίνει πιο λαμπερό. Αυτό αποδίδεται στα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα των οιστρογόνων, o ρόλος των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, να «παχύνουν» τον ενδομήτριο ιστό, προετοιμάζοντάς τον να δεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.
Κάτι άλλο που παρατηρείτε αυτό το διάστημα, η γλώσσα «πάει ροδάνι». Τα οιστρογόνα που κυριαρχούν σε αυτή τη φάση του κύκλου θεωρείται ότι συμβάλλουν στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου και επηρεάζουν θετικά τη λεκτική ικανότητα, καθώς και την ικανότητα ανάκλησης λεκτικών πληροφοριών από τη μνήμη.
Η μέση του κύκλου
Είναι οι γνωστές σε όλες μας γόνιμες μέρες. Η διάρκεια τους είναι από την 12η έως τη 16η ημέρα του κύκλου. Οι ορμόνες που κυριαρχούν από σε αυτή τη φάση του κύκλου είναι τα οιστρογόνα, η έκκριση των οποίων κορυφώνεται. Ωστόσο, λίγο πριν από την ωορρηξία τα οιστρογόνα παρουσιάζουν μια μικρή πτώση και υπερισχύει η προγεστερόνη.
Τι μπορεί να μας συμβεί;
Τις ημέρες της ωορρηξίας μπορεί να υπάρχει πόνος χαμηλά στην κοιλιά και λίγες σταγόνες αίμα. Επίσης, το στήθος πρήζεται και γίνεται πιο ευαίσθητο, λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τις ημέρες της ωορρηξίας είναι πιθανό να υπάρχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται πριν από την περίοδο, αλλά σε μικρότερη ένταση.
Οξύνονται η όραση και η όσ¬φρη¬ση. Αν και δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η όραση και η όσ¬φρηση των γυναικών γίνονται οξύτερες τις γόνιμες ημέρες τους.
Ο κύκλος «κλείνει»
Πριν από την περίοδο, τη διάρκεια μετά την ωορρηξία μέχρι την περίοδο. Όσο για τις ορμόνες που κυριαρχούν, αρχικά αυξάνεται η προγεστερόνη, η οποία φτάνει στα υψηλότερα επίπεδά της την 21η ημέρα του κύκλου. Μετά αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η προγεστερόνη και να αυξάνονται τα οιστρογόνα.
Τι μπορεί να μας συμβεί;
Σταδιακά μειώνονται η ενεργητικότητα και η ευεξία. Αντίθετα αυξάνεται η νευρικότητα και οι γυναίκες γίνονται ευέξαπτες. Ορισμένες γυναίκες είναι πιθανό, αντί για τεντωμένα νεύρα, να έχουν πιο μελαγχολική διάθεση. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στην αύξηση της προγεστερόνης και στη μείωση της σεροτονίνης  που είναι η ορμόνης της ευχαρίστησης.
Επίσης, καθώς πλησιάζει η ημέρα που πρόκειται να έρθει η περίοδος, είναι πιθανό η γυναίκα να παρουσιάζει φούσκωμα, κράμπες, πρήξιμο στο στήθος, πόνο στην κοιλιά, ενόχληση στη μέση, πρήξιμο στα πόδια, πονοκέφαλο και αϋπνία. Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα και από περίοδο σε περίοδο.
Κάτι άλλο που παρατηρείται είναι να «αγριεύει» το δέρμα. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στην αύξηση των ανδρογόνων, κυρίως της τεστοστερόνης, γεγονός που προκαλεί αυξημένη έκκριση σμήγματος και πιθανώς σπυράκια.
Και κάτι ακόμα που πολλές μπορεί να μην έχουμε αντιληφθεί. Όπως υποστηρίζουν οι ψυχοβιολόγοι του γερμανικού Πανεπιστημίου Ruhr παρατήρησαν ότι οι γυναίκες τείνουν να προσανατολίζονται καλύτερα τις ημέρες που «περιμένουν περίοδο», σε σύγκριση με τις γόνιμες ημέρες. Μάλιστα, αποδίδουν αυτή τη διαφοροποίηση στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης εκείνων των ημερών, σε αντιδιαστολή με τα οιστρογόνα, τα οποία θεωρείται ότι επιδρούν αρνητικά στον προσανατολισμό.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα