Η φροντίδα των πλεκτών

Επιμέλεια: Βάσια Σταυροπούλου
Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η φροντίδα των πλεκτών
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές τάσεις του φετινού χειμώνα, είναι η θριαμβευτική επιστροφή των πλεκτών. Ρούχα με ξεχωριστή θηλυκότητα και πάνω απʼ όλα άνετα και ζεστά. Όλα αυτά βέβαια είναι πολύ ωραία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές, αυτά τα ρούχα είναι ευπαθή και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα για να μην χάσουν τη φόρμα τους.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε κάποια πολύ βασικά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να συντηρήσεις τα πλεκτά σου σε άριστη κατάσταση.
Διάβασε την ετικέτα
Τα πρώτα πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να διαβάσεις προσεκτικά την ετικέτα που είναι ραμμένη στο πλεκτό σου. Η ετικέτα αυτή συνήθως δίνει συγκεκριμένες οδηγίες, για το πώς θα φροντίσεις το ρούχο σου. Θα δεις πώς πρέπει να το πλένεις και με ποιο τρόπο να το σιδερώνεις. Είναι καλό να θυμάσαι, όταν αγοράζεις ένα πλεκτό, να ρίχνεις μια ματιά στην ετικέτα του κι αν κάτι δεν είναι σαφές να συμβουλεύεσαι την πωλήτρια του καταστήματος.
Πλύνε το όπως πρέπει
Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απόλυτα ασφαλές να πλύνεις το πλεκτό σου ρούχο. Συνήθως, εάν η σύνθεσή του είναι «Συνθετικό» ή «Μαλλί  με Συνθετικό», μπορείς να το πλύνεις στο πλυντήριο, χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο πρόγραμμα για συνθετικά ή μεικτά ρούχα. Εάν όμως είναι «Μαλλί 100%», σίγουρα θα πρέπει να αποφύγεις να το πλύνεις στο πλυντήριο, μόνο αν έχει το πλυντήριό σου πρόγραμμα «πλύσιμο στο χέρι». Τα περισσότερα πλεκτά, είναι πιο σίγουρο να τα πλένεις στο χέρι, αν όμως δεν είσαι απόλυτα σίγουρη, τότε ίσως η καλύτερη λύση είναι να το δώσεις στο καθαριστήριο.
Στέγνωσέ το προσεκτικά
Πριν να απλώσεις το πλεκτό σου, είναι καλό να αφαιρέσεις όσο περισσότερη υγρασία μπορείς, τυλίγοντάς το σε στεγνή πετσέτα. Θα πρέπει να αποφύγεις  τους στύψιμο, καθώς αυτό μπορεί να σπάσει τις ίνες του και το ρούχο σου να χάσει τη φόρμα του. Στη συνέχεια, άπλωσέ το επάνω σε μια στεγνή πετσέτα ή σε μια επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει τελείως.
Άπλωσέ το σωστά
Όταν αφήνεις το πλεκτό σου να στεγνώσει, είναι καλύτερο να το βάζεις επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα μια μεγάλη επιφάνεια που να μπορεί να φιλοξενήσει ρούχο σου. Στρώσε το πλεκτό σου πουλόβερ ή την ζακέτα σου σωστά, με τα μανίκια απλωμένα. Τραβώντας το απαλά, δώσε του τη σωστή του φόρμα κι άφησέ το να στεγνώσει τελείως.
Καθάριζέ το τακτικά
Το σωστό πλύσιμο και στέγνωμα του πλεκτού, συνήθως είναι μια βαρετή και χρονοβόρα διαδικασία. Για να την αποφύγεις, είναι καλό να το αερίζεις συχνά κυρίως μετά από κάθε φορά που το φοράς και αν κάπου σου λερωθεί, να το καθαρίσεις τοπικά όσο πιο σύντομα μπορείς. Στο τέλος φυσικά της σεζόν, θα πρέπει πάντα να το πλένεις σχολαστικά, πριν το φυλάξεις για την επόμενη χρονιά.
Πώς να το φυλάξεις
Η σωστή αποθήκευση του πλεκτού σου, θα το βοηθήσει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Πρέπει πάντα να το φυλάς διπλωμένο τακτικά, πάνω σε επίπεδη επιφάνεια. Μην το αφήνεις κρεμασμένο σε κρεμάστρα, γιατί έτσι θα ξεχειλώσει και θα χάσει το σχήμα του. Όταν το αποθηκεύεις για την επόμενη σεζόν, είναι καλό να το τοποθετείς μέσα σε υφασμάτινες σακούλες για να μπορεί να αερίζεται.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα