Πώς αντιμετωπίζουμε τις ρυτίδες στα μάτια

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πώς αντιμετωπίζουμε τις ρυτίδες στα μάτια
Από την ηλικία των 25 αρχίσουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται μικρές, λεπτές αλλά εξίσου τρομακτικές γραμμές γύρω από τα μάτια. Η περιοχή αυτή, λόγω της λεπτής επιδερμίδας, την έλλειψη σμηγματογόνων αδένων και των συχνών εκφραστικών συσπάσεων είναι η πρώτη περιοχή που αρχίσει να μαρτυρά την ηλικία μας.
Πώς προκαλούνται οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια;
Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα του δέρματος και ειδικότερα τα κερατινοκύτταρα στην επιδερμίδα και οι ινοβλάστες στο χόριο χάνουν προοδευτικά την ικανότητα τους για φυσιολογικό πολλαπλασιασμό και ομαλή παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερκερατώσεις στην επιφάνεια και άμορφες μάζες συνδετικού ιστού στα βαθύτερα στρώματα.
Παρόλο που τα παραπάνω θα εμφανιστούν φυσιολογικά σε κάποιο βαθμό, επιδεινώνονται δραματικά από παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου, η αφυδάτωση του δέρματος και ορισμένα φάρμακα ή παθήσεις.
Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή αλλά η υπερβολική έκθεση αφήνει έντονα τα σημάδια του στο δέρμα. Λόγω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούνται βλάβες στο DNA των κυττάρων με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η λειτουργία τους και να δημιουργούνται προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις. Παράλληλα η έκθεση στο δυνατό ηλιακό φώς προδιαθέτει και για έντονες εκφράσεις του προσώπου που σε χρόνια βάση οδηγούν σε μόνιμες, βαθιές ρυτίδες.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ρυτίδες;
Η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση σε όλα τα προβλήματα, αυτό ισχύει και για τις ρυτίδες. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε:
- Σωστή διατροφή:  Χρειάζεται να καταναλώνουμε αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Τα αντίστοιχα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, προστατεύουν το δέρμα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν παράγοντες όπως ο ήλιος, το κάπνισμα, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το άγχος και διάφορα φάρμακα ή παθήσεις.
- Επαρκής ύπνος: Η σωστή διάρκεια του ύπνου είναι πολύ βασική για την πρόληψη των ρυτίδων, τόσο λόγω της γενικότερης ξεκούρασης όσο και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών που αυτό χρειάζεται. Από πρόσφατη έρευνα προκύπτει ό,τι οι ώρες που είναι εντονότερη η ανάπλαση του δέρματος και η απορρόφηση των ωφέλιμων συστατικών από το αίμα αλλά και από την επιφάνειά του είναι από τη 1 έως τις 3 το βράδυ.
- Αποφυγή απευθείας έκθεσης στον ήλιο: Όλες μας γνωρίζουμε ό,τι πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο τις ώρες 11 με 4 το μεσημέρι για διάφορους λόγους, σε αυτούς προσθέστε και άλλον ένα, προκαλεί ρυτίδες.
- Δώστε βάση στις κρέμες: Πρέπει να επιλέγετε κρέμες προσώπου και ματιών από αξιόπιστες εταιρείες, χωρίς αλλεργιογόνους παράγοντες και επικίνδυνα συντηρητικά. Καλό επίσης θα είναι οι πρωινές κρέμες να είναι ενυδατικές με ή χωρίς αντηλιακό ενώ οι βραδινές να έχουν αντιρυτιδική δράση.
Για την αντιμετώπιση έντονων και χρόνιων ρυτίδων καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, αυτός θα εξετάσει το πρόβλημά σας και θα σας προτείνει τις σωστές λύσεις.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα