Κακές συνήθειες, τέλος

Επιμέλεια:Βάσια Σταυροπούλου
Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2012 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κακές συνήθειες, τέλος
Όλες μας έχουμε τουλάχιστον μία κακιά συνήθεια. Η δυσκολία του να τις κόψει κανείς έγκειται στο γεγονός ότι γίνονται, συνήθως, μηχανικά, χωρίς να το καταλαβαίνει. Για αυτό και το πρώτο βήμα για να γλιτώσετε από τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι να αναγνωρίσετε ότι κάνετε κάτι που δεν σας προσφέρει κάτι. Στη συνέχεια, θα μπορέσετε να το αντικαταστήσετε με κάτι που εξυπηρετεί τον ίδιο «σκοπό». Ας δούμε μερικά κόλπα για να κόψουμε τις κακές μας συνήθειες.
Το «φάγωμα» των νυχιών
Αν κρύβετε τα χέρια σας επειδή ντρέπεστε που έχει αρχίσει να φαίνεται το δέρμα κάτω από τα νύχια σας, ήρθε η ώρα να κόψετε την ονυχοφαγία, η οποία αποτελεί την πιο κοινή νευρική συνήθεια. Αρχικά αναλογιστείτε πόσα μικρόβια έχουν τα χέρια σας. Σε δεύτερο στάδιο, όταν αρχίσετε να ψάχνετε για παρανυχίδες, πετσάκια και μακριά νύχια για να δαγκώσετε, θα πρέπει αυτόματα, αντί να φέρνετε το χέρι σας προς το στόμα σας, να σφίγγετε τη γροθιά σας δυνατά μέχρις ότου η επιθυμία σας να τα δαγκώσετε να εξαφανιστεί. Ακόμη, καλό θα είναι να βάφετε διαρκώς τα νύχια σας, ώστε να λυπάστε να χαλάσετε το μανικιούρ που χαρίσατε στον εαυτό σας. Αν όλα αυτά δεν πιάσουν, τότε θα πρέπει να περάσετε σε ακραία μέτρα, όπως να ζητήσετε από τους γύρω σας να σας σταματούν όταν το επιχειρείτε ή να βάλετε τσιρότα στα δάχτυλά σας.
Το «κρακ» στα δάχτυλα
Ακόμα κι αν εσείς απολαμβάνετε την αίσθηση που κάνει το «κρακ» στις αρθρώσεις, ίσως οι υπόλοιποι να μην αισθάνονται το ίδιο. Αυτή η συνήθεια κόβεται αρκετά δύσκολα, κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι βλάπτει τον οργανισμό σας. Ωστόσο παραμένει μια «νευρική» και ενοχλητική συνήθεια και σε καμία περίπτωση δεν σας κάνει καλό.
Δοκιμάστε να την κόψετε κάνοντας κάτι άλλο αντί αυτού. Επιχειρήστε για παράδειγμα, να έχετε μια κρέμα χεριών μαζί σας και όταν ετοιμάζεστε να το κάνετε, να απλώνετε την ενυδατική στα χέρια σας.
Το να κοιμάστε βαμμένη
Βγήκατε, ξενυχτήσατε και τώρα αισθάνεστε πολύ κουρασμένη για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ πριν πέσετε για ύπνο. Σκεφτείτε όμως ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την επιδερμίδα σας και την αισθητική του προσώπου σας. Προκαλεί ακμή, ρυτίδες και μαύρους κύκλους. Δοκιμάστε να έχετε υγρά μαντιλάκια δίπλα στο κομοδίνο σας ή επιλέξτε ένα σαπούνι καθαρισμού, το οποίο πραγματικά απολαμβάνετε και σας χαλαρώνει. Ίσως να κερδίσετε, έτσι, μια συνήθεια πολύ πιο ωφέλιμη για τον πρόσωπό σας.
Το να διακόπτετε τον άλλο
Είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, αλλά όταν κάποιος άλλος μιλάει, σας έρχεται να δαγκώσετε τη γλώσσα σας. Δώστε έμφαση στην ακρόαση. Δοκιμάστε να ακούτε προσεκτικά τι λέει ο άλλος και μιλήστε μόνο όταν αισθανθείτε την ανάγκη να παρέμβετε. Όταν ο συνομιλητής σας θέλει να πάρει μια ανάσα ή να πιει λίγο καφέ, μην το βλέπετε σαν ευκαιρία να μιλήσετε. Αντίθετα, εισπνεύστε, αφήστε τον άλλο να τελειώσει, σκεφτείτε εν τω μεταξύ τι θέλετε να πείτε και έπειτα απαντήστε. Μετά από λίγο καιρό θα παρατηρήσετε ότι πλέον μιλάτε όταν έχετε κάτι να πείτε και οι υπόλοιποι σας παίρνουν περισσότερο στα σοβαρά.
Η αργοπορία
Καθυστερείτε πάντοτε στα ραντεβού σας, αλλά όταν το κάνει κάποιος άλλος εκνευρίζεστε. Μαντέψτε, εκνευρίζονται και οι άλλοι όταν αργείτε. Προσπαθήστε να είστε τυπικοί στα ραντεβού σας. Αναρωτηθείτε, είστε άνθρωπος που δεν σέβεται τον χρόνο των άλλων; Θέλετε να φαίνεστε αγενείς ή επαγγελματίες και υπεύθυνοι; Όταν αποφασίσετε να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια, ξεκινήστε σημειώνοντας τα ραντεβού σας 15 λεπτά νωρίτερα. Έτσι έστω κι αν αργήσετε, θα είστε -για τον άλλο- την ώρα σας.
Το να φωνάζετε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο
Πόσες φορές έχει τύχει ενώ μιλάει κάποιος συνάδελφος στο γραφείο, ή -ακόμα χειρότερα- κάποιος στο τρένο, να φωνάζει και να χασκογελά; Πώς αισθανθήκατε και πόσο σας ένοιαξε να μάθετε αν χάλασε ο νεροχύτης του; Αυτό το συναίσθημα να έχετε κατά νου όταν μιλάτε κι εσείς στο τηλέφωνο.
Βασικός κανόνας είναι όταν χτυπήσει το τηλέφωνο να ζητήσετε συγγνώμη και να πάτε σε κάποιο άλλο δωμάτιο για να απαντήσετε.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα