Σπιτικό, αγνό σαπούνι

Επιμέλεια: Βάσια Σταυροπούλου
Δευτέρα, 14 Ιανουάριος 2013 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σπιτικό, αγνό σαπούνι
Η δημιουργία σαπουνιού στο σπίτι όχι μόνο είναι μια ευχάριστη απασχόληση αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να παρασκευάσουμε σαπούνια με αγνά, ασφαλή και οικονομικά υλικά. Στο σημερινό άρθρο μας θα σας πούμε πώς να παρασκευάσετε σαπούνι από ελαιόλαδο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα «βιολογικά» του εμπορίου, πιστέψτε με…
Σαπούνι από ελαιόλαδο
Θα χρειαστούμε ελαιόλαδο, βάση νατρίου ή καυστικό νάτριο και απιονισμένο νερό ή νερό που έχετε βράσει για δέκα λεπτά, στο οποίο μπορείτε να ρίξετε κάποια βότανα για καλύτερη υφή.
Εκτέλεση
- Αρχικά θα πρέπει να δούμε τις αναλογίες των υλικών. Το 30% ελαιόλαδου να είναι νερό και το 14% καυστικό νάτριο. Δηλαδή, σε ένα λίτρο λαδιού το 14% να είναι καυστικό νάτριο και το 30% να είναι νερό.
- Στο κρύο νερό διαλύουμε το καυστικό νάτριο. Το νερό πρέπει να είναι κρύο γιατί όταν θα προσθέσουμε το καυστικό νάτριο η θερμοκρασία θα ανέβει πάρα πολύ, ίσως να φτάσει και τους 100 βαθμούς. Έπειτα, το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το παραπάνω μείγμα σε κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει το ελαιόλαδο ανακατεύονται συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για μία με μιάμιση ώρα για να μην πήξει το μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η υφή του να γίνει σαν πουρές, να αφήνει δηλαδή κάποια ίχνη. Για μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε να ανακατέψουμε το μείγμα σε μπλέντερ.
- Όταν πλέον θα έχει πήξει καλά, ρίχνουμε το μείγμα σε ανοξείδωτο ταψί, στο οποίο είτε έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί είτε έχουμε αλείψει με λάδι.
- Σκεπάζουμε το ταψί με κουβέρτες, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του, και το αφήνουμε για 24 έως 36 ώρες σε μέρος ήσυχο. Το μίγμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να πήζει, σαν τυρί.
- Στην συνέχεια, όταν πιάνοντάς το έχει γίνει σκληρό όσο το βούτυρο όταν βγαίνει από το ψυγείο, προσπαθούμε να το κόψουμε σε ομοιόμορφα σχήματα.
- Αφήνουμε ξανά τα σαπούνια πλέον που έχουν δημιουργηθεί για τουλάχιστον 40 ημέρες σε περιβάλλον που αερίζεται, χωρίς υγρασία. Μετά από αυτό το διάστημα το σαπούνι μας θα είναι έτοιμο για χρήση.
Και τέλος τα μυστικά μας, για καλύτερα αποτελέσματα
Μυστικό πρώτο: Είναι πολύ σημαντικό όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ανοξείδωτα και όλες οι κουτάλες ξύλινες.
Μυστικό δεύτερο: Στην παραπάνω συνταγή μπορούν να προστεθούν έλαια, π.χ. αμυγδαλέλαιο για καλλυντικό, δαφνέλαιο για την τριχόπτωση, ή λάδι καριτέ για ενυδάτωση, καθώς και αρώματα και βιταμίνες. Τα επιπλέον υλικά θα πρέπει να προστεθούν στο στάδιο που ανακατεύουμε το μίγμα για να γίνει σαν πουρές.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος