Τα μανό και το ταξίδι τους στο χρόνο

Επιμέλεια: Βάσια Σταυροπούλου
Παρασκευή, 18 Ιανουάριος 2013 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα μανό και το ταξίδι τους στο χρόνο
Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο θα πρέπει να κάνουμε για να μάθουμε την ιστορία για τα βερνίκια νυχιών. Ένα ταξίδι που ξεκινά  5.000 χρόνια πριν, από την Ινδία, όπου αντί για  βερνίκια χρησιμοποιούσαν τη χέννα. Τη Βαβυλώνα, όπου χρησιμοποιούσαν χρυσά εργαλεία για μανικιούρ και πεντικιούρ και την Κίνα που το χρώμα των νυχιών αποκάλυπτε και την κοινωνική θέση.
Οι αυτοκράτορες φρόντιζαν να ηχούν  πάντοτε περιποιημένα τα άκρα τους. Τα βερνίκια, τα οποία φτιάχνονταν συνήθως από πολτοποιημένα πέταλα από τριαντάφυλλα και ορχιδέες, ασπράδι αυγών και κερί μέλισσας, είχαν κόκκινο και μαύρο χρώμα.
Η Κλεοπάτρα και στη συνέχεια η Νεφερτίτη προτιμούσαν το βαθυκόκκινο χρώμα. Για τις κοινές θνητές άφηναν τα πιο διακριτικά χρώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε το βάψιμο των νυχιών, καθώς και το μακιγιάζ,  δεν ήταν μόνο γυναικείο προνόμιο. Στρατιωτικοί διοικητές στην αρχαία Ρώμη και στην Αίγυπτο πριν ξεκινήσουν τις εκστρατείες τους ζωγράφιζαν τα νύχια τους ασορτί με τα χείλη τους.
Επίσης και οι Ίνκας φρόντιζαν να έχουν λαμπερά νύχια, κάποιες φορές διακοσμημένα με εικόνες αετών.
Ωστόσο, η ιστορία του μανό ξεκινάει επισήμως από το Παρίσι τη δεκαετία του 1920, αλλά για αρκετές δεκαετίες αντιμετώπιζε αντίσταση. Στην αρχή υπήρχε η πεποίθηση πως τα βερνίκια έκρυβαν κάποιο φυλετικό υπαινιγμό περί καθαρότητας. Αργότερα έλεγαν, πώς το χρησιμοποιούσαν κάποιες σταρ του Χόλυγουντ για να μην φανερώσουν τις ταπεινές τους ρίζες που προφανώς δεν είχαν σχέση με την δημοτικότητα τους.
Οι εκπρόσωποι των Αφροαμερικανικών δικαιωμάτων αρχικά υποστήριζαν πως οι έγχρωμες γυναίκες είτε δεν χρειαζόταν να βάφουν τα νύχια τους, είτε ό,τι θα έπρεπε να το αποφύγουν για λόγους αξιοπρέπειας. Διάσημοι ψυχίατροι της εποχής αντιτέθηκαν έντονα σʼ αυτήν την αντίληψη, θεωρώντας την μια μορφή αυτοακρωτηριασμού.
Tο πρώτο συσκευασμένο μανό, 100% ελεγμένο κυκλοφόρησε στην αγορά το 1920 από τον Charles Revson ο οποίος μάλιστα είχε πάρει βοήθεια από τον αδερφό του, Martin, που ήταν χημικός για να βγάλει κάτι απόλυτα ολοκληρωμένο, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία κάποιου από το βερνίκι.
Σήμερα η αξία της συνολικής επιχείρησης καλλυντικών έχει φτάσει τα 250 δις, ενώ μέχρι πριν 20 χρόνια η αξία κυμαινόταν στα 20 δις. Είναι προφανές ό,τι μόνο η εξέλιξη των βερνικιών έχει βοηθήσει αφάνταστα. Πλέον δεν υπάρχουν μόνο χρώματα για νύχια αλλά και glitter, βάσεις και στεγνωτικά, ψεύτικα νύχια και πολλά άλλα.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα