Οι λόγοι που οδηγούν τον ΟΑΕΕ στην κατάρρευση

Τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών να μπορέσει να βγει από το βούρκο των ελλειμμάτων στον...
Παρασκευή, 09 Οκτώβριος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι λόγοι που οδηγούν τον ΟΑΕΕ στην κατάρρευση

Τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών να μπορέσει να βγει από το βούρκο των ελλειμμάτων στον οποίο βυθίζεται εισηγείται ο διοικητής του, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο οποίος απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για διάλογο προς τους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα καλύπτεται από την κρατική επιχορήγηση (τακτική και έκτακτη), η οποία για το 2007 ήταν 205.935.598 ευρώ και ανήλθε σε 629.200.000 ευρώ το έτος 2008 (200 εκατ. τακτική επιχορήγηση και 429,2 εκατ. έκτακτη). Για το έτος 2009 και έως 26/8/09, η κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 320 εκατ. ευρώ τακτική και 384,074 εκατ. ευρώ έκτακτη. Επίσης, έχει ζητηθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 232 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δυνηθεί ο Οργανισμός να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, ο διοικητής του ΟΑΕΕ αναφέρεται και στο αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου. Σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη του Κλάδου Σύνταξης ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ), η οποία εκπονήθηκε από τη Δ/νση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ιούνιος 2008), αλλά και προηγούμενες που αφορούσαν στο ΤΕΒΕ, το αναλογιστικό έλλειμμα ανέρχεται σε 51,991 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ποσοστό περίπου 35% του συνολικού ενεργητικού του Οργανισμού.

Κατά τον κ. Παπαθανασίου, οι βασικές αιτίες που δημιούργησαν το οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ και το επιδεινώνουν συνεχώς είναι:
1. Η ετήσια αύξηση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών σε ποσοστά μεγαλύτερα αυτών της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ετήσιου πληθωρισμού. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ρευστότητας του Οργανισμού βραχυχρόνια και της κάλυψης των οργανικών του ελλειμμάτων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται αύξηση του αναλογιστικού ελλείμματος και διαφοροποίηση των συντάξεων μεταξύ των συνταξιούχων, ανάλογα με την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
2. Η εισφοροδιαφυγή (εισφοροαποφυγή) και το παραεμπόριο.
3. Η στέρηση εσόδων λόγω εφαρμογής κριτηρίων υπαγωγής στην ασφάλιση ΟΑΕΕ ασφαλισμένων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
4. Η «βασική σύνταξη», την οποία αποδίδει το ΤΕΒΕ (και όχι τα υπόλοιπα πρώην Ταμεία) και η οποία αναπροσαρμόζεται ετησίως με όλες τις αυξήσεις που δίνονται, επιβαρύνει σημαντικά και διαρκώς το ύψος της δαπάνης των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ.
5. Οι υψηλές συντάξεις που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους, σε σχέση με τις εισφορές. Ο μέσος δείκτης αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού ΟΑΕΕ ανέρχεται σε ποσοστό 110%, ενώ στο ΙΚΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70% για 35 έτη ασφάλισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσοστό αναπλήρωσης του ΟΑΕΕ για 35 έτη ασφάλισης υπερβαίνει το 130% (περιπτώσεις συνταξιούχων ΤΕΒΕ).
6. Η αύξηση των συντάξεων του ΤΣΑ, με διατάξεις ΟΑΕΕ, θα επιδεινώσει περαιτέρω το έλλειμμα.
7. Υπάρχει διαφορά των οργανικών ποσών συντάξεων (που υπολογίζονται βάσει των ετών ασφάλισης και των διατάξεων) και των κατωτάτων ορίων, αφού αυτά αποδίδονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
8. Η ισόβια δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για επιλογή διατάξεων συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις παλαιές διατάξεις των πρώην Ταμείων και όχι με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.
9. Η διαρκής γήρανση του πληθυσμού και η επιμήκυνση του μέσου προσδόκιμου χρόνου ζωής.
10. Η επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 2,69/1, όταν για να είναι βιώσιμο το σύστημα πρέπει να κυμαίνεται σε 4/1 τουλάχιστον.
11. Η αναντιστοιχία στην ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις συντάξεις, εφόσον εισπράττονται 12 μηνιαίες εισφορές, ήτοι έξι δίμηνα, ενώ καταβάλλονται στους συνταξιούχους παροχές 14 περιόδων (12 μηνιαίες, δώρο Χριστουγέννων, ½ δώρο Πάσχα και ½ επίδομα αδείας).
12. Η αύξηση των δαπανών περίθαλψης από 594 εκατ. ευρώ το 2007 σε 692 εκατ. ευρώ το 2008, ήτοι αύξηση της τάξης του 16,5%, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες των φαρμάκων, των παρακλινικών εξετάσεων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Πηγή: capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα