«Φωτιά» στις λακωνικές επιχειρήσεις βάζουν οι ρυθμίσεις για τα πυρόπληκτα

Αγωνία κυριαρχεί και στις επιχειρήσεις της Λακωνίας που έχουν «πυρόπληκτα» δάνεια, μετά και τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην...
Τρίτη, 25 Ιούνιος 2013 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Φωτιά» στις λακωνικές επιχειρήσεις βάζουν οι ρυθμίσεις για τα πυρόπληκτα
Αγωνία κυριαρχεί και στις επιχειρήσεις της Λακωνίας που έχουν «πυρόπληκτα» δάνεια, μετά και τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην άμεση επιστροφή όλων των ενισχύσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
Παρά τις συνεχείς ενέργειες που έχουν κάνει οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών προς τον υπουργό Οικονομικών για άμεση συνάντηση επί του θέματος, ο Ιω. Στουρνάρας φαίνεται να τους έκλεισε κυριολεκτικά την πόρτα, χωρίς να έχει δεχθεί μέχρι σήμερα καμία συνάντηση μαζί τους.
Ο στόχος, λοιπόν, να παρουσιαστούν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα χιλιάδες επισφαλή πυρόπληκτα δάνεια δεν κατέστη δυνατός, ενώ οι απαντήσεις που έχει δώσει το ΥΠΟΙΚ σε ερωτώντες βουλευτές, σχετικά με το «καυτό» αυτό ζήτημα, δε δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκές για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει, το υπουργείο αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα παράτασης ή αναστολής των συγκεκριμένων δανείων.
Ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις του υπουργείου προς τους Λάκωνες βουλευτές Θ. Δαβάκη και Λ. Γρηγοράκο. Στο ερώτημα του πρώτου, αναφέρεται πως «Οι ανωτέρω ευνοϊκές ρυθμίσεις στόχο είχαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στη δυσμενή συγκυρία στην οποία βρέθηκαν λόγω της μεγάλης έκτασης της φυσικής καταστροφής κι όχι να μετατραπούν σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων αυτών». Στο δε ερώτημα του κ. Γρηγοράκου αναφέρονται όλες οι μέχρι τότε αποφάσεις ρύθμισης των δανείων, χωρίς να προβάλλεται πρόθεση για περαιτέρω λύσεις.
Μάλιστα, σε πρόσφατο ερώτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι «τα υποβαλλόμενα αιτήματα περί επιμήκυνσης της συνολικής διάρκειας των δανείων και της περιόδου χάριτος αυτών, καθώς και της κεφαλαιοποίησης του μη καταβαλλόμενου μέχρι και 31.12.2012 μέρους των τόκων που δεν επιδοτείται, επιφέρουν επαύξηση της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου και η τυχόν ικανοποίηση αυτών πρέπει να εξετασθεί εντός του πλαισίου των περιορισμών που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με αυτό, το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, για το έτος 2013, είναι μηδενικό».
Το πρόβλημα λαμβάνει νέες διαστάσεις σε συνδυασμό με το θέμα της ανάκτησης των εγγυήσεων του Δημοσίου μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (Νόμος 4151/2013). Συγκεκριμένα, με το αιφνιδιαστικά δημιουργηθέν αυτό νομικό καθεστώς, επιβάλλεται πλέον η άμεση επιστροφή όλων των ενισχύσεων του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που εικάζεται ότι θα οδηγήσει σε βέβαιη οικονομική καταστροφή το σύνολο σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων, οπωσδήποτε δε όλων των επιχειρήσεων των περιοχών που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
Για το λόγο αυτό, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συγκρότησε Ειδική Επιτροπή από προέδρους Επιμελητηρίων και, με τη σύμπραξη ειδικών επιστημόνων, προέβη στη σύνταξη σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να αποτραπούν οι δυσβάστακτες συνέπειες των επίμαχων ρυθμίσεων του Ν. 4151/2013 για τις κρατικές ενισχύσεις.
Απέναντι στη δύσκολη αυτή για τις επιχειρήσεις κατάσταση, το Επιμελητήριο Λακωνίας μιλά για ένα κράτος χωρίς διάθεση να στηρίξει τις αγωνιώδεις προσπάθειες που αυτές καταβάλλουν για την επιβίωσή τους. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι ως φορέας εκπροσώπησης των λακωνικών επιχειρήσεων θα συνεχίσει τον αγώνα για να εισακουστούν τα αιτήματά του από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, «πριν καταρρεύσει τελείως η τοπική επιχειρηματικότητα», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.