Ομιλία Λευτέρη Κατσικαρέλη

«Τα αγροτικά προβλήματα προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ»

Παρασκευή, 08 Μάιος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τα προβλήματα των αγροτών της λακωνικής γης και οι γενικότερες προοπτικές της γεωργίας στη χώρα μας ήταν το θέμα που ανέπτυξε κατά την προχθεσινή ομιλία του στο ξενοδοχείο «Sparta Inn» ο γραμματέας του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Λευτέρης Κατσικαρέλης

Τον κ. Κατσικαρέλη υποδέχθηκαν το μέλος της Περιφερειακής Οργάνωσης του κινήματος κ. Νίκος Κουφός και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.

Κύριο στοιχείο της εισήγησης του στελέχους και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν η άσκηση δριμείας κριτικής στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε,οδηγεί τους φτωχούς αγρότες στον αφανισμό. «Η Νέα Δημοκρατία οδήγησε την ύπαιθρο στο περιθώριο», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσικαρέλης, τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς το σημερινό αγροτικό τοπίο χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές παραγωγού, ένταση του φαινομένου των ακάλυπτων επιταγών, κυριαρχία των καρτέλ και των μεσαζόντων, καθυστερήσεις στις καταβολές ενισχύσεων των διαφόρων προγραμμάτων των Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ, καθώς και των αποζημιώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές κά.

Ο κ. Κατσικαρέλης επεσήμανε ακόμη, ως χαρακτηριστικό της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ, το συνεχή διάλογο με τους αγρότες, θεωρώντας σίγουρο ότι απ’ αυτόν θα προκύψουν οι καλύτερες προτάσεις, τις οποίες θα υλοποιήσει ως κυβέρνηση η παράταξή του.

Οι βασικές προτεραιότητες του κόμματος που εξετάζονται έχουν να κάνουν με:
- Τον προσανατολισμό του αγροτικού τομέα στην παραγωγή τροφίμων.

- Την πάταξη της αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας των καρτέλ, με ριζική αλλαγή της δομής και λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων.

- Τη μείωση του κόστους παραγωγής.

- Τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας μετά το 2013.

- Την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13.

- Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κτηνοτροφίας.

- Την προώθηση της βιώσιμης αλιείας.

- Την ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των υδάτων.

- Την ενημέρωση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των αγροτών.

- Τον εκσυγχρονισμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Ο γραμματέας του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κατέστησε σαφές ότι η αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα είναι επιτακτική, διαβεβαιώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ την τοποθετεί στις κορυφαίες προτεραιότητές του.

Τέλος, ο κ. Κατσικαρέλης δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, πέρα από τη συλλογικότητα, ο αγρότης δεν πρέπει να ξεχνά και την ατομική ευθύνη.

Οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση της κ. Τασίας Κανελλοπούλου, η οποία καταλήγοντας παρότρυνε το κοινό να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα μέσω των ευρωεκλογών.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν και αρκετοί εκπρόσωποι των αγροτών, που αναφέρθηκαν στα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λακωνία και αφορούν στην κτηνοτροφία, την εσπεριδοπαραγωγή και την ελαιοπαραγωγή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti