Με επιτυχία η εκδήλωση για την κτηνοτροφία στην Πελ/ο

Συγκεκριμένα μέτρα ζήτησε ο ΣΕΚ για στήριξη του κλάδου στη Σπάρτη
Τρίτη, 11 Οκτώβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με επιτυχία η εκδήλωση για την κτηνοτροφία στην Πελ/ο
Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 9/10 στο Διοικητήριο Λακωνίας η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με την υποστήριξη της ΠΕ Λακωνίας, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βόρειας Λακωνίας, με θέμα «Η κτηνοτροφία στην Πελοπόννησο».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός μεν να παρουσιαστεί ο σημαντικός ρόλος της περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομέα της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της αιγοπροβατοτροφίας και αφετέρου να προβληθεί ο γενικότερος ρόλος της κτηνοτροφίας, ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και να αναδειχτούν τα υφιστάμενα προβλήματα, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στην στήριξη της κτηνοτροφίας η οποία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη και δύσκολη θέση με συγκεκριμένα μέτρα, στην αυτόνομη λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος, στην απλοποίηση της έκδοσης αδειών και σε αυστηρούς ελέγχους σε κρέατα και γαλακτοκομικά, εστιάστηκε μεταξύ άλλων η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Παναγιώτη Πεβερέτου, κατά την διάρκεια της ημερίδας.

Ο κ. Πεβερέτος παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας, τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, ενώ εστίασε σε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη στήριξη της, με συγκεκριμένα μέτρα όπως:
• Πάγωμα των χρεών των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια.
• Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά εισροών, ιδιαίτερα ζωοτροφών.
• Υπαγωγή των ζωοτροφών στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
• Επιστροφή σε όλους τους κτηνοτρόφους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί της αξίας πώλησης των προϊόντων τους.
• Η αυτόνομη λειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ και η άμεση εξαίρεσή του από το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει τη συγχώνευσή του με τους τρεις οργανισμούς  ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ.
• Η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης αδειών λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
• Η  ανάγκη ύπαρξης αυστηρότατων έλεγχων στην αγορά στο γάλα, στα τυριά και στο κρέας, ώστε να εξαλειφθούν οι ελληνοποιήσεις και να προστατεύεται τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και το εισόδημα του έλληνα κτηνοτρόφου.
• Η νομική προστασία της φέτας στις αγορές εκτός ΕΕ. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρθηκε στις ενέργειες του Συνδέσμου, με τη στήριξη  του ΕΛΟΓΑΚ  για την προστασία της φέτας στην Τουρκία την Ινδία και την Κίνα.

Εκτός από τον κ. Πεβερέτο, ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο προϊστάμενος γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Ιωάννης Κολυβάς, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ κ. Ανδρέας Γεωργούδης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κ. Ελευθέριος Γίτσας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βόρειας Λακωνίας κ. Γεώργιος Ντάρμος.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασίας Πελοποννήσου» κ. Θανάσης Πετράκος, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στους κτηνοτρόφους της Λακωνίας και της Πελ/σου εν γένει, που, όπως υποστήριξε, αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αναφερόμενος στα αίτια της δυσμενούς κατάστασης των κτηνοτρόφων, επεσήμανε την ανυπαρξία κλαδικών πολιτικών στη χώρα για τους αγροτικούς τομείς, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ που
«σάρωσαν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όλα τα μέτρα προστασίας που υπήρχαν πριν από το 1991, αλλά και στις ελληνικές κυβερνήσεις και δη τη σημερινή, καθώς σημείωσε ότι «δεν τους ενδιαφέρει η διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας, αλλά η διάσωση των τραπεζών». Υποστήριξε μάλιστα, ότι η ΕΕ «ξεπούλησε την κτηνοτροφία, όπως και όλη τη γεωργία στα συμφέροντα των βιομηχάνων και στις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν παράλληλα ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας και Ιωάννης Τσιφόρος αντίστοιχα, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ο πρόεδρος του ΠΣ Πελοποννήσου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, οι λάκωνες βουλευτές κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας κ. Η. Στρατηγάκος, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Γ. Καρμοίρης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης. Επίσης, η τέως βουλευτής Επικρατείας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκιαδάς, καθώς και  στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας.

Ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΚ στη Σπάρτη το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia