Κατέρρευσαν σπίτια από το σεισμό στη Μεσσηνία

Είκοσι πέντε σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα
Τρίτη, 11 Οκτώβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κατέρρευσαν σπίτια από το σεισμό στη Μεσσηνία
Εφιαλτικές μνήμες ξυπνούν στους κατοίκους του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία οι δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,2 και 4,1 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν την περασμένη Δευτέρα 10/10 στην περιοχή, στις 4.20΄ το μεσημέρι και 7.44΄ τα ξημερώματα αντίστοιχα.

Το μικρό εστιακό βάθος των δύο σεισμών ήταν και η αιτία που οι δύο σεισμοί έγιναν ιδιαίτεροι αισθητοί από τους κατοίκους, που εγκατέλειψαν έντρομοι τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους, ενώ προκλήθηκαν και ρωγμές σε σπίτια. Έξι κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς και είναι θαύμα που δεν υπήρξε τραυματισμός πολιτών, ενώ και η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων υπέστη μεγάλη καταστροφή και το εσωτερικό της διαλύθηκε. Το καμπαναριό της έχει πάρει κλίση, ενώ ρωγμές έχουν υποστεί και τα τέσσερα καφενεία στην πλατεία του χωριού.

Οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή προξένησαν σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια, τα οποία σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Οιχαλίας κ. Φίλιππου Μπάμη είναι πλέον ακατοίκητα. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο χωριό Κατσαρό, όπου ήδη 25 σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα. Συνολικά, στις αρχές του Δήμου Οιχαλίας έχουν απευθυνθεί 300 οικογένειες για έλεγχο των σπιτιών τους, ενώ ο δήμαρχος ζήτησε να σταλούν λυόμενα για τη στέγαση οικογενειών τα σπίτια των οποίων έχουν πάθει σοβαρές ζημιές.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση να σταλούν στη σεισμόπληκτη περιοχή λυόμενα για τη στέγαση οικογενειών, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Στην περιοχή βρέθηκαν συνεργεία μηχανικών του Δ. Οιχαλίας, της περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΤΑΣ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους, ενώ η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελ/σου κ. Ντίνα Νικολάκου ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών τουλάχιστον δεκαπέντε λυόμενες κατοικίες, οι οποίες και επρόκειτο να φθάσουν έως χθες το βράδυ για άμεση στέγαση των οικογενειών.

Εξάλλου, στις 10.07΄ το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,65 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε περιοχή νότια της Πάτρας, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 4 χλμ. βορειανατολικά της Βαλύρας Μεσσηνίας και το εστιακό του βάθος στο 1 χλμ, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή και στην πόλη μας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

Εξάλλου, σύσκεψη με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και θέμα τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στην Μεσσηνία, θα πραγματοποιήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στις 6 το απόγευμα της Τρίτης 11 Νοεμβρίου, στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με στόχο να γίνει θεώρηση της υφιστάμενης κατάστασης και των ενεργειών που πρέπει να προβεί η περιφέρεια για την αντισεισμική προστασία κτιρίων στις περιοχές που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό.

Στην σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο γεωλόγος-αντιπρόεδρος και ο πολιτικός μηχανικός του ΟΑΣΠ κ.κ. Ευθύμιος Λέκκας και Κωνσταντίνος Παπαζάχος αντίστοιχα, όπως επίσης ο κ. Αθανάσιος Γκανάς εκ μέρους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.