Από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων η επιχορήγηση των ΟΤΑ

Στα ταμεία των δήμων τα έσοδα από το νέο χαράτσι
Τετάρτη, 17 Ιούλιος 2013 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων η επιχορήγηση των ΟΤΑ
Τα δημοτικά ταμεία αναμένεται να ενισχύει από το 2014 το χαράτσι για τα ακίνητα, αντικαθιστώντας την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό που θα εισπράττεται από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ ετησίως και είναι περίπου ίσο με το ποσό που εκταμιεύεται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιχορήγηση των ΟΤΑ.
Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών τις προθέσεις του για την τύχη των εν λόγω φόρων, με σκοπό να αποτελούν το βασικό έσοδο των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης έχει διπλό στόχο. Αφενός να βάλει τάξη στα οικονομικά των δήμων, αφετέρου να αναγκάσει τους δημάρχους να λογοδοτούν στους πολίτες που θα πληρώνουν το χαράτσι.
«Όταν οι δημότες πληρώνουν φόρο κάθε χρόνο για το σπίτι τους, θα έχουν κάθε λόγο να απαιτούν καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους. Και οι τελευταίοι θα νιώθουν πιο υπεύθυνοι για τους πόρους που εισπράττουν, αφού θα πρέπει να δικαιολογούν στους δημότες πού πηγαίνουν τα σχετικά έσοδα», φέρεται να είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο δημοσιογράφο του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη που έφερε στο φως της δημοσιότητας το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το χαράτσι.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, για να εκχωρηθεί ο φόρος στους ΟΤΑ, θα πρέπει να εξυγιανθούν τα οικονομικά των δήμων αλλά και να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.  Ο φόρος θα είναι μόνιμος και θα επιβάλλεται ανά ακίνητο με βάση κλίμακα ευρώ ανά τετραγωνικό.
Η κλίμακα θα έχει 32 κλιμάκια και θα ξεκινά από τα περίπου 2 ευρώ ανά τετραγωνικό φτάνοντας έως και τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή - τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti