Επεισοδιακή η συνεδρίαση του ΔΣ για το Ιατρείο Ξηροκαμπίου

«Συκοφαντική δυσφήμηση» καταγγέλλουν κάτοικοι και η Ένωση Γιατρών
Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επεισοδιακή η συνεδρίαση του ΔΣ για το Ιατρείο Ξηροκαμπίου
Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 5/9, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα προβλήματα του Περιφερειακού Ιατρείου Ξηροκαμπίου και τη μετατροπή του σε Πολυδύναμο.

Τα βέλη στρέφονται κατά του δημοτικού συμβούλου και διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Παρασκευά Καλομοίρη, ο οποίος, σύμφωνα με τις έγγραφες διαμαρτυρίες της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας, των εκπροσώπων των δημοτών της ΤΚ Ξηροκαμπίου, αλλά και της ιατρού που υπηρετεί στην περιοχή κ. Θεοδώρας Παντζιά, καταφέρθηκε στο ΔΣ με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της τελευταίας, αλλά και άφησε υπόνοιες για την επαγγελματική της «ακεραιότητα».

Με ανακοίνωσή τους, οι κάτοικοι του Ξηροκαμπίου διαμαρτύρονται εκτός των άλλων και για όσα «απαράδεκτα» όπως επισημαίνουν, υποστηριχθήκαν από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους περί εξαπάτησης μερίδας κατοίκων που υπέγραψαν παλαιότερη διαμαρτυρία για την αλλαγή του προγράμματος λειτουργίας του ιατρείου.
Ειδικότερα, στο ΔΣ υποστηρίχθηκε ότι πολλοί κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας «θεωρούσαν» ότι διαμαρτύρονται ενυπόγραφα όχι για την αλλαγή του προγράμματος του ιατρείου αλλά για την επικείμενη κατάργησή του.

«Ο ανωτέρω ισχυρισμός των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι προφανώς δεν ανέγνωσαν με προσοχή το κείμενο της αιτήσεως μας, καθώς και της εγγράφου απαντήσεώς μας που είχαν στη διάθεσή τους, αλλά ασπάσθηκαν αβασάνιστα τις θέσεις και τις απόψεις ενός δημοτικού συμβούλου, τυγχάνει παντελώς ψευδής και άκρως συκοφαντικός δια εμάς, προσβάλλων άμα βάναυσα και την κρίση και νοημοσύνη των δήθεν εξαπατηθέντων-υπογραψάντων κατοίκων, αφού το κείμενο της αιτήσεως ετίθετο στην διάθεση όλων δια ανάγνωση πριν θέσουν την υπογραφή τους.
Όπως άλλωστε αναφέραμε στην έγγραφη απάντησή μας στο έγγραφο του κ. διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης, ουδεμία απολύτως αναφορά κάναμε για “κατάργηση” του ιατρείου Ξηροκαμπίου, αλλά για υποβάθμιση και αποδυνάμωση της λειτουργίας του, λόγω της εφαρμογής από 1/6/2011 του νέου προγράμματος επισκέψεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι κάτοικοι με την ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται και για τον τρόπο που διεξήχθη η συζήτηση «καθʼ όσον κατά την άποψή μας εγένοντο απαράδεκτα από ομιλητές δημοτικούς συμβούλους προσωπικές υβριστικές αναφορές σε άτομα που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση και ως εκ τούτου αδυνατούσαν εξʼ αντικειμένου να υπερασπιστούν δημόσια την τιμή και την υπόληψή τους».

Επιπλέον, καταγγέλλουν έλλειμμα ενημέρωσης για την εν λόγω συνεδρίαση όπου θα μπορούσαν, όπως υποστηρίζουν, να παραστούν και να εκφράσουν και αυτοί από την πλευρά τους τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το θέμα της λειτουργίας του ιατρείου του Ξηροκαμπίου.
Ολοκληρώνοντας την επιστολή τους, οι κάτοικοι ευχαριστούν προσωπικά τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ Κ. Φούρκα, Β. Βαλιώτη, καθώς και τον κ. Κ. Καλλονάκη «οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους έθεσαν το θέμα της αποδυνάμωσης του ιατρείου Ξηροκαμπίου στις πραγματικές του διαστάσεις».

Το θέμα όμως απασχόλησε και την Ένωση Γιατρών Λακωνίας, η οποία σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο αναφέρει:
«Στη συνεδρίαση του ΔΣ  της 5/9 κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος που αφορούσε το περιφερειακό ιατρείο Ξηροκαμπίου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Π. Καλομοίρης εκφράστηκε προσβλητικά και εκτόξευσε ατεκμηρίωτες κατηγορίες για την γιατρό κ. Θ. Παντζιά, επιστημονικά υπεύθυνη του ιατρείου. Δεδομένου ότι ο κ. Καλομοίρης κατέχει την θεσμική θέση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Σπάρτης, γνωρίζει ότι το νοσοκομείο έχει διοικητή, Διοικητικό Συμβούλιο και επιστημονικά όργανα στα οποία θα έπρεπε, ως όφειλε, να καταθέσει εγγράφως τις απόψεις του και να ζητήσει διερεύνηση του θέματος, γεγονός που δεν έπραξε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΕΣΥΝ Λακωνίας εκφράζει τη λύπη του γιατί επετράπη, μέσα στο ΔΣ, να προσβληθεί και να εκτεθεί δημόσια, μια γιατρός που επί σειρά ετών προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μάλιστα στην πρώτη γραμμή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».
Όσον αφορά στα προβλήματα των μονάδων Υγείας του νομού, η Ένωση Γιατρών κάνει λόγο για κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, ακατάλληλες κτιριακές υποδομές και αδυναμία προόδου έργων όπως τη μονάδα ψυχικής Υγείας, που όπως αναφέρουν, «ουδόλως αντιπροσωπεύουν τον όρο “κοσμογονία στο ΓΝ Σπάρτης” που αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο».
Την ανταπάντηση της όμως έδωσε και η κ. Παντζιά, η οποία με ανακοίνωση της κάνει λόγο για επιθετικότητα και εμπάθεια στο πρόσωπο της, εξαιτίας της «σθεναρής», όπως επισημαίνει, αντίθεσής της στην αλλαγή του προγράμματος του ιατρείου. Συγκεκριμένα, η κ. Παντζιά σημειώνει:

«Παντελώς απαράδεκτα και κατά παράβαση των κανόνων της ηθικής και δεοντολογίας έγιναν δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές στο πρόσωπό μου από τον δημοτικό σύμβουλο και ιατρό κ. Παρασκευά Καλομοίρη, παρʼ ότι ήμουνα απούσα από την συνεδρίαση.

Ειδικότερα ο ανωτέρω ιατρός, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδριάσεως, αναφέρθηκε αρκετές φορές στο πρόσωπό μου και εκτόξευσε εναντίον μου ψεύδη και συκοφαντίες, μειώνοντας με ως επιστήμονα και ως άτομο και σπιλώνοντας βάναυσα την ατομική και επαγγελματική μου τιμή και πίστη….

Ο κ. Καλομοίρης, ο οποίος τυγχάνει και δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας, προφανώς “μπέρδεψε” τους ρόλους του και αντί να εκθέσει ως δημοτικός σύμβουλος τις θέσεις και τις απόψεις του επί των ανωτέρω θεμάτων, ήτοι της αποδυνάμωσης της λειτουργίας του ιατρείου, στράφηκε με την ιατρική του ιδιότητα προσωπικά εναντίον μου και με κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι δεν τηρώ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου, ότι γίνεται “αλισβερίσι” μεταξύ των ιατρών του ιατρείου του Ξηροκαμπίου (δηλαδή πρωτίστως εμένα) με το έναντι κείμενο φαρμακείο κλπ.

Εάν ο κ. Καλομοίρης είχε την παραμικρή ένδειξη και υπόνοια ότι παραβαίνω τα καθήκοντα μου ως ιατρός, θα έπρεπε να με καταγγείλει στις αρμόδιες προϊστάμενες αρχές και όχι να με συκοφαντεί και μάλιστα απούσα ενώπιον της τοπικής κοινωνίας της Σπάρτης και της Λακωνίας ευρύτερα, αφού η συνεδρίαση μεταδόθηκε τηλεοπτικά από τον τοπικό σταθμό “Ελλάδα tv”.

Όμως, όχι μόνο δεν κλήθηκα από τον διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης, έστω μετά τη διατύπωση απλών παραπόνων, αλλά τουναντίον, ο κ. διοικητής μετά από επίσκεψή του στο ιατρείο του Ξηροκαμπίου, εξέδωσε δελτίο τύπου στις 13/9, στο οποίο με συγχαίρει ως ιατρό για τις προσπάθειές μου για την οργάνωση του ιατρείου, επιβραβεύοντας τις συνεχείς για το σκοπό αυτό ενέργειές μου.

Όλα λοιπόν όσα κατέθεσε ο κ. Καλομοίρης σε βάρος μου τυγχάνουν παντελώς ψευδή και συκοφαντικά και τα κατέθεσε διαπνεόμενος από αισθήματα εκδικητικότητας και εμπάθειας προς το πρόσωπό μου, λόγω της σθεναράς αντίστασής μου στην αλλαγή του προγράμματος επισκέψεων του ιατρείου Ξηροκαμπίου, αλλαγή που είχε ως συνέπεια τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στη λειτουργία του ιατρείου και προκάλεσε και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, αφού, πέραν των άλλων, ο νέο πρόγραμμα προβλέπει την απουσία μου μια ημέρα την εβδομάδα από το ιατρείο, προκειμένου να επισκέπτομαι περιφερειακούς υγειονομικούς σταθμούς κλπ.

Η θέση μου είναι να βρίσκομαι και να παρέχω τις υπηρεσίες μου σε ένα “οργανωμένο” ιατρείο με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό και μόνο όταν κληθώ από ασθενή οφείλω και πρέπει να προσφέρω τις υπηρεσίες μου κατʼ οίκον, σε όλη την περιφέρει του ιατρείου, πράγμα που κάνω όλα τα χρόνια (από το 2005), που υπηρετώ στο Ξηροκάμπι».

Η γιατρός εξέφρασε τη διαμαρτυρία της και για την «καθυστερημένη», όπως επισημαίνει, παρέμβαση του προέδρου του ΔΣ προς τον κ. Καλομοίρη να σταματήσει τις προσωπικές αναφορές σε βάρος της, καθώς ήταν απούσα και αδυνατούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά και τη λύπη της για την «σιωπή» των παρισταμένων στη συνεδρίαση ιατρών, «οι οποίοι όφειλαν να παρέμβουν, υπερασπιζόμενοι όχι εμένα, αλλά το ιατρικό μας λειτούργημα».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia