Στο πλευρό της Α. Τζανετέα ο Ι. Γρυπιώτης για την επέκταση της Λυκούργου

Ζωτικά τα συμφέροντα του Δ. Ευρώτα επισημαίνει ο δήμαρχος
Παρασκευή, 23 Αύγουστος 2013 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο πλευρό της Α. Τζανετέα ο Ι. Γρυπιώτης για την επέκταση της Λυκούργου
Έργο μείζονος σημασίας όχι μόνο για τη Σπάρτη αλλά για ολόκληρη τη νότια Λακωνία χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Ευρώτα Γ. Γρυπιώτης το έργο για τη νέα είσοδο της πόλης.
Σε επιστολή προς την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας που θα εισηγηθεί του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Γρυπιώτης επισημαίνει τα ζωτικά συμφέροντα του Δ. Ευρώτα από την εκτέλεση του έργου και καλεί τόσο την κ. Τζανετέα όσο και το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου να προχωρήσουν στην υλοποίησή του, με σύννομες αλλά επιταχυντικές διαδικασίες.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Γρυπιώτη.

«Αξιότιμη κυρία αντιπεριφερειάρχη,
Πληροφορήθηκα την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 26/08/2013. Μεταξύ των θεμάτων θα συζητηθεί το θέμα «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο «Μελέτη παραλλαγής της επαρχιακής οδού 4, στο τμήμα «Σπάρτη-Πλατάνα-Σκούρα», όπου είστε η εισηγήτρια.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μια θετική πολιτική επιλογή του περιφερειάρχη κ. Τατούλη να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με δαπάνη 7.820.000 ευρώ.
Θέλω να γνωρίζετε ότι εκ μέρους των συμπολιτών μου, που έχω την τιμή να υπηρετώ, το έργο Σπάρτη-Πλατάνα-Σκούρα έως το Πυρί είναι έργο ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την πρωτεύουσα της Λακωνίας, αλλά θα εξυπηρετήσει την νότια Λακωνία και ιδιαίτερα τα Τοπικά Διαμερίσματα του Πάρνωνα. Πέρα της αποσυμφόρησης της Σπάρτης με όλες της αρνητικές επιπτώσεις που υπάρχουν, θα δώσει ζωντάνια και στις περιοχές της Νότιας Λακωνίας.
Η ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Λεύκτρου-Σπάρτης μαζί με τον υπό κατασκευή της επαρχιακής οδού 4, θα αποτελέσει το πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο από Σπάρτη προς Πλατάνα-Σκούρα-Γκοριτσά-Αγ. Ανάργυροι-Γεράκι-Αλεποχώρι εώς τον Αγ. Δημήτριο.
Συνεπώς όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για την υλοποίηση του έργου απαιτούνται σειρά μελετών και αδειοδοτήσεων, ώστε να εκτελεστεί το έργο.
Η ΜΠΕ είναι καθοριστικής σημασίας και είμαι βέβαιος ότι οι επεμβάσεις στο περιβάλλον θα λειτουργήσουν επʼ ωφελεία των πολιτών, που χρόνια απαιτούν έργα πνοής και ανάπτυξης για τον τόπο.
 Σε ότι μας αφορά έχετε την θετική μας στήριξη γιατί πρόκειται για έργο πνοής με καθοριστικά οφέλη σʼ όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών. Έχοντας και εμείς ως Δήμος Ευρώτα ζωτικά συμφέροντα από την εκτέλεση του έργου, σας καλούμε μαζί με το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου να προχωρήσετε όλες τις σχετικές μελέτες και αδειαδοτήσεις, ιδιαίτερα την ΜΠΕ και να υλοποιηθεί το έργο με τις σύννομες, αλλά και επιταχυντικές διαδικασίες».


Και οι ξενοδόχοι υπέρ του έργου
Εσκεμμένη και κακόπιστη ενέργεια θα θεωρηθεί από την Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας οποιαδήποτε άρνηση και χρονοτριβή στην υλοποίηση του έργου για τη νέα είσοδο της Σπάρτης. Οι Λάκωνες ξενοδόχοι, με αφορμή τις συζητήσεις του τελευταίου διαστήματος και ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών αναφορικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, με ανακοίνωσή τους τοποθετούνται δημόσια στο θέμα, υποστηρίζοντας πως ένα τεχνικό έργο τέτοιου βεληνεκούς είναι άμεσα συμβατό και άκρως απαιτούμενο σε συνάρτηση με τις σύγχρονες ανάγκες.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν:
«Η Σπάρτη αναντίρρητα αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος επισκεπτών τόσο λόγω της ιστορίας της, όσο και για την πληθώρα των φυσικών καλλονών του νομού. Αυτό άλλωστε γίνεται εύκολα αντιληπτό αν θυμηθούμε και το πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, με το οποίο -όπως είναι γνωστό- η ΕΞΛ ασχολήθηκε άμεσα με τη δέουσα για τον τόπο σοβαρότητα και συνέπεια. Είναι λοιπόν προφανές πως έργα που συντείνουν στην αναβάθμιση του «Προορισμού Λακωνία», όνομα το οποίο φέρει και το ομώνυμο project της ΕΞΛ, επιβάλλεται να στηριχθούν από όλους ως συνώνυμα της προόδου.
Όλες οι σύγχρονες πόλεις διαθέτουν φυσικά και σύγχρονες εισόδους, που αφενός διευκολύνουν την επισκεψιμότητα, αφετέρου προδιαθέτουν ευνοϊκά με την αισθητική τους τον επισκέπτη. Όταν μάλιστα στο συνολικό περιβάλλον του νομού μας κυριαρχεί πλέον το αίτημα για ποιότητα και νέες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις αρχίζουν να λειτουργούν δίνοντας το μήνυμα για τολμηρή υπέρβαση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο κάποιοι να αντιτίθενται σε ένα τέτοιο έργο.
Η ΕΞΛ θεωρεί πως το παρελθόν, το παρόν και -κυρίως- το μέλλον της πόλης και του νομού βρίσκουν τη δικαίωση και ολοκλήρωσή τους μέσα από ανάλογα έργα... Αν το αρχαίο σπαρτιατικό «Ή ταν ή επί τας» δήλωνε το εθνικό χρέος, ας μας επιτραπεί η σύγχρονη χρήση και παράφρασή του προς όφελος της Λακωνίας: Η στήριξη του έργου της νέας εισόδου Σπάρτης είναι μέρος της ευθύνης όλων μας απέναντι στον τόπο μας».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti