Επανασχεδιασμός του πολιτιστικού υπόβαθρου

Πρόσφορο έδαφος η Λακωνία για εναλλακτικό τουρισμό
Τρίτη, 01 Νοέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επανασχεδιασμός του πολιτιστικού υπόβαθρου
Για το θέμα προσκλήθηκαν στη Βουλή ο περιφερειάρχης Πελ/σου κ. Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη της Επιτροπής για την τουριστική εικόνα της Λακωνίας.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ενημέρωσης, η κ. Τζανετέα μίλησε για τις ανάγκες στο τουριστικό κομμάτι της Λακωνίας, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί από τις απαιτήσεις της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, χαρακτηρίζοντας στοίχημα για τις περιφέρειες να σχεδιάζουν και να αναπτύξουν βιώσιμα το δικό τους μέλλον στο συγκεκριμένο τομέα.
«Η Πελ/σος και η Λακωνία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν τα συνθέσει και τα προσφέρει μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα εμπειριών μπορεί να κατακτήσει μία θέση ανάμεσα σε ζηλευτούς προορισμούς, αλλά και σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο ως προς τα τουριστικά έσοδα όσο και ως προς το σύνολο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης.
Η κ. Τζανετέα ανέφερε ενδεικτικά λακωνικούς προορισμούς προς αξιοποίηση, «τοπωνύμια», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «που έχουν ξεφύγει από τα γεωγραφικά τους όρια και αποτελούν πόρους υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, οικοσυστήματα, χλωρίδα και πανίδα που πρέπει να προστατεύονται και να αναδεικνύονται».
Μεταξύ άλλων, μίλησε για σταθερή προβολή του νομού μας στο portal visitgreece.gr, να ενταχθεί η Πελ/σος στους σχεδιασμούς για ταξίδια εξοικείωσης στους προορισμούς της με τους δημοσιογράφους που θα διοργανώνει η περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ αναφέρθηκε στις κινήσεις που θα πρέπει να προβεί το αρμόδιο υπουργείο να δίνει -χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις- άδειες για βιντεοσκοπήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους από τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία. Συμπληρώνοντας τα υπάρχοντα προβλήματα που υπάρχουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου ως προς τον τουριστικό τομέα την έλλειψη χρηματοδότησης, έκανε λόγο για δωρεάν συμμετοχή των νεοσύστατων περιφερειών στις εκθέσεις τουρισμού που συμμετέχει ο ΕΟΤ.
Αναφερόμενη στο προφίλ της Λακωνίας του σήμερα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν λιμάνια, μαρίνες, ενώ εντόπισε αστοχίες στα μεγάλα οδικά έργα. «Για όλα αυτά έχουμε πρόγραμμα και στοχεύουμε να δώσουμε γρήγορα λύσεις», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό έργο τον κλειστό αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο-Σπάρτη και ενημέρωσε για τον λιμένα Γυθείου, που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ. «Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει το λιμάνι της Πελοποννήσου και θα συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της Λακωνίας, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειάς μας», κατέληξε.
Μοχλό για τη νέα τουριστική εικόνα που διαμορφώνεται στη χώρα μας χαρακτήρισε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου την ανασύσταση των τοπικών και Περιφερειακών Ενοτήτων. Αναφερόμενη στην Πελοπόννησο, μίλησε για ένα ακόρεστο τουριστικό προϊόν, «που δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη άλλων τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, αλλά να δοθεί ώθηση στον εναλλακτικό τουρισμό, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και το χειμώνα και το καλοκαίρι. «Όλη αυτή η διαφορετικότητα είναι πολύ σημαντική και θα μας βοηθήσει να έχουμε μία πλήρη εικόνα των προσπαθειών της περιφέρειας Πελ/σου ως προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο κ. Τατούλης, μιλώντας για έναν υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό που διακατέχει το σχέδιο της περιφέρειας Πελοποννήσου για τον τουρισμό, με τον πήχη ψηλά, που θα την καταστήσει πρότυπο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και που θα αυτοχρηματοδοτείται.
Βασικό χαρακτηριστικό και συντελεστής ανάπτυξης, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η αειφόρος κινητικότητα, ενώ υπογράμμισε ότι ακριβώς επειδή αποτελεί παρθένο προορισμό, είναι αναγκαίο να επιδοθεί ιδιαίτερη προσοχή προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να καυτηριάσει τις προηγούμενες υποδομές της περιφέρειας, ενώ τόνισε ότι το νέο σχέδιο περιλαμβάνει εξαρχής αναδιάρθρωση, προκειμένου οι στόχοι να επιτευχθούν και να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. «Η Πελοπόννησος έχει ήδη το δικό της brand name διεθνώς, χάρη στα ιστορικές της δυνατότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή η περιφέρεια Πελ/σου δείχνει εξαιρετική κινητικότητα στο πως επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητές της. Ο τουρισμός σχεδιάζεται δίπλα στην αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti