Άρνα Λακωνίας

Μάγεψε και φέτος η Γιορτή του Κάστανου
Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άρνα Λακωνίας
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 28,29 και 30 Οκτωβρίου στην Άρνα Λακωνίας η ετήσια Γιορτή του Κάστανου, που διοργανώθηκε φέτος για 7η συνεχή χρονιά.
Το τριήμερο φεστιβάλ περιελάμβανε καλλιτεχνικά δρώμενα, σε συνδυασμό με μια πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά ντόπιων προϊόντων, η οποία προσέφερε στους παρευρισκομένους ψημένα κάστανα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και βραστά στο παλιό χαράνι.
Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα-το παλιό καζάνι που έκαιγε στην πλατεία και όλα αυτά κάτω από τα κλαδιά του γνωστού αιωνόβιου πλάτανου της Άρνας και πάνω στους καλοφτιαγμένους ξύλινους πάγκους, όπου απλώνονταν και φέτος τα φθινοπωρινά προϊόντα της αρνιώτικης γης.
Το φεστιβάλ κοσμούσαν πολυτάρες και κοφίνια γεμάτα χρώματα από τα κάστανα, τα ρόδια, τα καρύδια, τα κυδώνια, τα μήλα, τις κολοκύθες, ενώ έντονες ήταν και οι μυρωδιές από το μέλι, το κρασί, τα γλυκά του κουταλιού και τα αρωματικά φυτά του βουνου.
Ξεχωριστή πινελιά στη φετινή εκδήλωση έδωσαν με τη δουλειά τους ομάδα καλλιτεχνών, οι οποίοι εξέθεσαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου υφαντά, πίνακες και συνθέσεις από πυλό και ξύλο, μουσικά όργανα και ξύλινα παιδικά παιχνίδια, καθώς επίσης δημιουργίες από ξύλα της φύσης.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες της εκδήλωσης, όταν η χορευτική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Ξηροκαμπίου, αλλά και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης διασκέδασε τους παρευρισκομένους με ελληνικούς χορούς.
Το «παρών» στη φετινή γιορτή έδωσε με την ιδιαίτερη παρουσία της η εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ, που εργάζεται εθελοντικά για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων προϊόντων, καθώς και την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.