Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Λακωνία

Ο αγιασμός των υδάτων σε Γύθειο, Νεάπολη και Ελιά

Τετάρτη, 07 Ιανουάριος 2015 17:45 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Λακωνία

Με ηλιοφάνεια, τσουχτερό κρύο, αλλά και με τη λαμπρότητα που απαιτείται, εορτάστηκε και φέτος η δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στη Λακωνία.
Στο Γύθειο, η ακολουθία του όρθρου, η πανηγυρική θεία λειτουργία και η ακολουθία του μεγάλου αγιασμού εψάλη στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου, προεξάρχοντος του πρωτοσυγγέλου της Μητρόπολης Μάνης, π. Συμεών Λαμπρινάκου, πλαισιωμένου από πλειάδα ιερέων.
Στη συνέχεια, η λιτανευτική πομπή που ξεκίνησε από το χώρο του ναού, κατευθύνθηκε στην προβλήτα του Γυθείου, όπου έλαβε χώρα ο αγιασμός των υδάτων. Αγνοώντας το τσουχτερό κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, τέσσερις τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό. Πιο γρήγορο αποδείχτηκε ο Μιχαήλ-Μάριος Ρεσμπίθας, ο οποίος έλαβε ως δώρο από την αντιδήμαρχο κ. Γεωργία Λυροφώνη έναν χρυσό επιστήθιο σταυρό.

Το «παρών» στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο βουλευτής Θ. Δαβάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, ο δήμαρχος Αν. Μάνης Π. Ανδρεάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κκ Στρατηγάκος, Μπουκουβάλας, Τζεφεράκος, οι αντιδήμαρχοι κ. Λυροφώνη, Τσιριγώτης, Χριστοδουλάκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μητσάκος, Καπασούρης-Σεψάκος, Αναστασάκος, Δρακουλάκου, Κολοκοτρώνη και Ριφουνάς. Επίσης, παρέστησαν ο εισαγγελέας Γυθείου κ. Αδάμης, ο διοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου αντισυνταγματάρχης κ. Συναδινός, ο λιμενάρχης Γυθείου σημαιοφόρος ΛΣ κ. Βούρλετσης, ο διοικητής του ΑΤ Γυθείου κ. Μαυροειδόγκονας και ο διοικητής της ΠΥ Γυθείου κ. Γραφάκος.

Φωτο: githio-click.gr

 

Στη Νεάπολη
Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν σε όλη τη χώρα τα Άγια Θεοφάνεια. Στη Νεάπολη Βοιών ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κκ Ευστάθιος τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον  Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος. Ακολούθησε η τελετή του μεγάλου αγιασμού και αμέσως μετά ο σεπτός ποιμενάρχης απηύθυνε στο εκκλησίασμα πατρικά λόγια αγάπης.
Στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή προπορευόμενης της Φιλαρμονικής της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης, η οποία κατέληξε στην προκυμαία, όπου έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Παρά το δριμύ ψύχος, στη θάλασσα βούτηξαν, όπως επιτάσσει το έθιμο, πέντε τολμηροί νέοι της περιοχής, για να δεχθούν τη θεία ευλογία.
Στον εορτασμό παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, η βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου και ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης.
Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής, ο κ. Ευστάθιος ευλόγησε τη βασιλόπιτα της ΤΚ  Νεάπολης, ενώ το απόγευμα έδωσε το «παρών» για τον ίδιο λόγο σε εκδηλώσεις δύο ιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας, του Γηροκομείου Νεάπολης «Ο Άγιος Αθανάσιος και του Γηροκομείου Ελίκας «Ο Άγιος Χαράλαμπος».

Φωτο: Π. Φαρλέκα, Π. Σταθάκης

 

Στην Ελιά
Στο γραφικό λιμάνι της Ελιάς πραγματοποιήθηκε και φέτος ο αγιασμός των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, από τον εφημέριο της ενορίας π. Βασίλειο Παπασωτηρόπουλο. Το «παρών» έδωσαν αρκετοί πιστοί που αγνόησαν το κρύο και οι τολμηροί  κολυμβητές που βούτηξαν στα παγωμένα νερά, ενώ το δικό της «ζεστό» τόνο έδινε η φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Μολάων.
Τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κολλιάκος και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ Τζάκας. Μετά το πέρα της εορτής το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Η Βιανδίνη»  μοίρασε γλυκίσματα στον κόσμο.

Φωτο: Μ. Καρούνης