«Έφυγε» ο εμπνευστής του ΠΑΠΕΛ Κων/νος Δημόπουλος

Ήταν πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου

Τρίτη, 15 Δεκέμβριος 2015 13:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Έφυγε» ο εμπνευστής του ΠΑΠΕΛ Κων/νος Δημόπουλος

Απεβίωσε την Παρασκευή, 11/12, ο Μεσσήνιος, πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος. Ο εκλιπών υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αφού ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του.

Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Δ. Δημόπουλου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

«Ο Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος υπήρξε διακεκριμένος ιατρός, Καθηγητής της Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-2000) και Επίτιμος Καθηγητής μετά την αφυπηρέτησή του. Ως επιστήμονας και ως άνθρωπος υπηρέτησε την επιστημονική έρευνα κα πράξη και τη Δημόσια Παιδεία με απαράμιλλη πίστη, δημοκρατικό ήθος και αυταπάρνηση, έχοντας κληροδοτήσει σπουδαίο επιστημονικό και διοικητικό έργο. Τα στοιχεία αυτά και η όλη προσωπικότητά του προκάλεσαν στην πανεπιστημιακή κοινότητα βαθιά οδύνη με το άγγελμα της απώλειάς του.

Ο Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος τελείωσε την Ιατρική Σχολή στο Παρίσι και στη συνέχεια, κατόπιν συμμετοχής σε ειδικούς και απαιτητικούς διαγωνισμούς, έγινε δεκτός και επί 10 χρόνια εργάστηκε σε πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1963 και διαδοχικά έγινε Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής της Ουρολογίας, Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής (με 3 θητείες), Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών με πλήρη θητεία (1997-2000). Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2001-2009) και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας. Ως Καθηγητής της Ουρολογίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση αυτής της ειδικότητας στη χώρα μας. Ειδικότερα για το “Σισμανόγλειο” Νοσοκομείο συμμετείχε δυναμικά και αποτελεσματικά στη μετατροπή του από παλαιό και υπολειτουργούν σανατόριο σε σύγχρονο και πλήρες Νοσοκομείο», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα της Συγκλήτου, ενώ για τη συμβολή του Κων/νου Δημόπουλου στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι γνωστό ότι υπήρξε δικό του δημιούργημα και μέλημα. Ξεκίνησε ως Πρόεδρος της Δ.Ε. του, έχοντας μόνο το Προεδρικό διάταγμα ίδρυσής του και κατόρθωσε με την κινητοποίηση Πελοποννησίων ευεργετών το νεοσύστατο αυτό Α.Ε.Ι. να λειτουργήσει και βαθμιαία να καταστεί αυτόνομο μέσα σε 10 χρόνια.

Για το συνολικό επιστημονικό του έργο, τις δημοσιεύσεις πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών και την παρουσία του στον διεθνή επιστημονικό χώρο η Εθνική Γαλλική Ιατρική Ακαδημία τον επέλεξε, μετά από εξέταση διεθνούς φάσματος υποψηφιοτήτων και μυστική ψηφοφορία, ως αντεπιστέλλον μέλος της. Επίσης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιττεράν του απένειμε τον τίτλο της Λεγεώνος της Τιμής. Για τη συμβολή του στην ενδυνάμωση των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας βραβεύθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί», αναφέρει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, ενώ το κείμενο του ψηφίσματος καταλήγει ως εξής:

«O Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη το έργο του και τη μέχρι τέλους μέριμνά του για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, έχοντας δημιουργήσει ένα σπάνιο υπόδειγμα υπευθυνότητας, εντιμότητας, ιδιαίτερης ευγένειας, ανιδιοτέλειας, προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας», καταλήγει το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ψήφισμα
του Δήμου Τρίπολης
Στο άγγελμα θανάτου του Κων/νου Δημόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του (11/12) προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

«Με συντριβή πληροφορηθήκαμε ότι απεβίωσε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επίτιμος καθηγητής της ιατρικής σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος με  την πείρα και το κύρος του ήταν ο άνθρωπος εκείνος που είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την πόλη μας, αφού το γραφείο του ήταν εδώ στην Τρίπολη για δέκα χρόνια.

Ήταν αυτός που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχοντας αφετηρία το 2001, που ανέλαβε καθήκοντα, μόνο το προεδρικό  διάταγμα ίδρυσης του και παραδίδοντας το 2009 σε Πρυτανικό Συμβούλιο, ένα πλήρες αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμα με σχολές πλήρως ανεπτυγμένες στην Τρίπολη και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα ήταν το πρόσωπο που κατόρθωσε να κινητοποιήσει το σύνολο των Πελοποννησίων ευεργετών αλλά και τις τοπικές κοινωνίες κάθε περιοχής. Η κοινωνία της Τρίπολης σήμερα πενθεί».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia