2006: Κλοπή της εικόνας της Παναγίας από την ΙΜ Έλωνας

Από το Αρχείο “ΛΤ”

Τετάρτη, 17 Αύγουστος 2016 06:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
2006: Κλοπή της εικόνας της Παναγίας από την ΙΜ Έλωνας

Η 17η Αυγούστου 2006 είναι μία σημαδιακή ημερομηνία για την Ιερά Μονή Έλωνας στον Πάρνωνα, καθώς τότε εκλάπη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα εντοπίστηκε περίπου ένα μήνα αργότερα (στις 23/9/2006) στο χωριό Φαρακλό Βοιών  Λακωνίας, ενώ δράστης της κλοπής ήταν ένας 28χρονος Ρουμάνος.

Στο φύλλο της 19ης Αυγούστου 2006, ο “ΛΤ” έγραφε για τη δυσάρεστη εξέλιξη:

«Τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έκλεψαν άγνωστοι δράστες από την Μονή Έλωνας. Το περιστατικό έγινε προχθές αργά το βράδυ. Όπως εικάζεται οι δράστες πήγαν το απόγευμα της Πέμπτης στο μοναστήρι ως προσκυνητές και παρέμειναν. Όταν έπεσε το βαθύ σκοτάδι μπήκαν από το καμπαναριό με σχοινιά στην εκκλησία και αφαίρεσαν την εικόνα, η οποία περιείχε και πολλά χρυσά αντικείμενα που είχαν αφιερώσει οι πιστοί στην Παναγία εκπληρώνοντας τάματα ζωής.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή το πρωί από τον ιερέα που πήγε στην εκκλησία για να λειτουργήσει.

Αμέσως κινητοποιήθηκε το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα Λεωνιδίου και η Αστυνομία Τρίπολης, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πήγαν χθες στο ιστορικό μοναστήρι και συντονίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των θρασύτατων δραστών.

Σύμφωνα με μια εκδοχή η εικόνα της εικόνας αρχίζει το 582 όταν οι κάτοικοι του Έλους  Λακωνίας, κατέφυγαν στην Τσακωνιά κυνηγημένοι από τους Σλάβους, κουβαλώντας μαζί τους και μία εικόνα της Παναγίας, η οποία από τον τόπο καταγωγής της πήρε και το όνομα της, δηλαδή από το Έλος ονομάστηκε Παναγία η Έλωνα.

Η εικόνα αυτή βρέθηκε από βοσκούς που τα βράδια έβλεπαν να λάμπει ένα δυνατό φως στο βράχο, απέναντι από τις στάνες τους. Έτσι τελικά είδαν ότι το φως αυτό προερχόταν από μία εικόνα που μπροστά της είχε ένα αναμμένο καντήλι. Μετά από πολλές και αγωνιώδεις προσπάθειες κατόρθωσαν να κατεβάσουν την εικόνα και να δοξάσουν τον Θεό για την αποκάλυψή του αυτή.

Ακόμα και σήμερα, ψηλά στο βράχο σώζεται το ξύλο που ήταν κρεμασμένη η αγία εικόνα.

Στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, δύο μοναχοί που μόναζαν στην περιοχή, ο Καλλίνικος και ο Δοσίθεος, έκτισαν ένα μικρό εκκλησάκι και δύο κελιά, που είναι και ο αρχικός πυρήνας της Μονής. Οι μοναχοί κατόρθωσαν να αναδείξουν το μοναστήρι της Έλωνας σε πνευματικό κέντρο της περιοχής.

Το 1785 αρχίζει να ακμάζει η μοναστική αδελφότητα και ανέρχεται σε 40 μοναχούς. Ιδιαίτερα από την περίοδο 1798-1811 ακμάζει στο μέγιστο. Ανοίγεται δρόμος προς το μοναστήρι, κτίζεται ο ναός και νέα κτίρια για τους μοναχούς και τους επισκέπτες.

Η Ιερά Μονή Έλωνας λόγω της πνευματικής της ακτινοβολίας ανεκηρύχθηκε Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατόρθωσε να επιζήσει και να δίνει κουράγιο και δύναμη στους ραγιάδες, με την πνευματική, χρηματική και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια που προσέφερε για την απελευθέρωση του Έθνους από την σκλαβιά των Τούρκων.
Το 1973 το μοναστήρι μετατρέπεται σε γυναικείο.

Η Ιερά Μονή είναι ένας απλός ναός με τέμπλο από σκαλιστό ξύλο καρυδιάς, με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και με εικόνες παλαιές. Η εικόνα της Παναγίας είναι μία από τις 70 του Ευαγγελιστή Λουκά και φυσικά η αξία της είναι ανεκτίμητη».


Ο εντοπισμός της εικόνας
και η σύλληψη του δράστη
Τριάντα εφτά ημέρες μετά την κλοπή της, στις 23/9/2016, εντοπίστηκε η κλεμμένη από το μοναστήρι της Έλωνας, εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας.

Ο Ρουμάνος Λουτσένκο Γκρέντερ, ο οποίος είχε συλληφθεί ως δράστης, ομολόγησε στη διάρκεια ανάκρισης στην αστυνομική διεύθυνση της Αρκαδίας ότι είχε κλέψει την εικόνα στις 17 Αυγούστου. Ο Γκρέντερ, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν όλα τα αφιερώματα της εικόνας, υπέδειξε το σημείο που είχε κρύψει την εικόνα στους αστυνομικούς.

Η θαυματουργή εικόνα βρέθηκε μέσα σε ξύλινο πλαίσιο, τοποθετημένη μέσα στον τοίχο της μικρής εκκλησίας, στο μοναστήρι της Παντάνασσας στο χωριό Φαρακλό Λακωνίας, καλυμμένη από πέτρα, ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα.

Η εικόνα τοποθετήθηκε στη θέση της στο μοναστήρι της Έλωνας, σε μια πανηγυρική τελετή στις 1 Οκτωβρίου 2006. Στην τοποθεσία που βρέθηκε η εικόνα χτίστηκε -με έξοδα της ΕΛΑΣ- εικονοστάσι, στο οποίο τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφό της εικόνας.

Επίσης, κάθε χρόνο στην ΙΜ Ελώνας τελείται αρχιερατική ευχαριστήρια θεία λειτουργία, για τον εορτασμό επετείου της επιστροφής της απαχθείσης εικόνας στο μοναστήρι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος