Αρχείο ΛΤ: Η ανέγερση του Κέντρου Αποκατάστασης της ΙΜΜΣ στη Μαγούλα

Το 1998

Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 18:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αρχείο ΛΤ: Η ανέγερση του Κέντρου Αποκατάστασης της ΙΜΜΣ στη Μαγούλα

Το 1998 ήταν η χρονιά-σταθμός για τη δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης στη Μαγούλα. Δυστυχώς, λόγω οικονομικών προβλημάτων, τα τελευταία χρόνια έχει μπει «λουκέτο» στο κέντρο-«κόσμημα» για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο, στερώντας έτσι τη δυνατότητα σε πολίτες που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα, την παροχή των πολύτιμων και υψηλών υπηρεσιών.

Στο φύλλο της 12ης Μαρτίου 1998 ο «Λακωνικός Τύπος» έγραφε τα εξής:

«Επεκτείνει εκπληκτικά την ανθρωπιστική δράση του το Σωματείο Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων Σπάρτης “Ο Άγιος Παντελεήμων”.

Το σωματείο αυτό είναι φορέας σύστασης και διοίκησης τού Ιδρύματος Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, στη Μαγούλα, το οποίο καταξιώνει τη φιλανθρωπική αποστολή της Τοπικής μας Εκκλησίας και αποδεικνύει το εύρος και τη σημασία του κοινωνικού έργου της.

Στα πλαίσια αυτά, δημιουργείται τώρα στη  Μαγούλα, δίπλα απο τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ασύλου, ένα  άλλο σπουδαίο ίδρυμα, που θα έχει μεν ξεχωριστή διεύθυνση και διαφορετικό προσωπικό, η διοίκηση του  όμως  θα ασκείται ενιαία.

Πρόκειται για το Κέντρο Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει πολύ. Έχουν γίνει όλες οι τσιμεντοκατασκευές του κτιρίου,  η σκεπή και οι σοβάδες και ολοκληρώνονται σε πρώτη φάση οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Μετά θα γίνουν οι σωληνώσεις.

Στο υπόγειο του κτιρίου διαμορφώνονται δύο ψυκτικοί θάλαμοι: ένας θάλαμος κατάψυξης
δυναμικότητας 10 τόννων και ένας διατήρησης αγαθών δυναμικότητας 10 τόνων επίσης.

Στον άνετο μεσοόροφο θα μεταστεγαστεί  και θα λειτουργεί το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ιδρύματος Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, θα εμπλουτιστεί μάλιστα με τμήματα λογοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και άλλα. Στο ισόγειο θα λειτουργεί το κυρίως κέντρο αποκατάστασης με τρία τμήματα: Υδροθεραπείας,  γυμναστικής άθλησης και ηλεκτροθεραπείας (διαθερμίες - υπέρηχοι πισίνα κλπ).

Σε άλλους χώρους θα υπάρχει θερμαινόμενη πισίνα με αυξομειούμενο βάθος, ειδικό μπάνιο, γυμναστήριο, μεγάλη αίθουσα με όργανα γυμναστικής.

Τέλος, στον άνω όροφο, θα λειτουργεί ξενώνας δυναμικότητας 15 ασθενών. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ΚΕΚ του Ασύλου Ανιάτων εκπαιδεύονται 30 τρόφιμοι, μαθαίνοντας υφαντική, γενική χειροτεχνία, επεξεργασία δέρματος και κέντημα.

Στο Άσυλο Ανιάτων περιθάλπονται 77 άτομα με ειδικές ανάγκες και υπηρετούν 12 εργατοϋπάλληλοι.

Πρόκειται για ένα πρότυπο ίδρυμα, μοναδικό ίσως σε όλη την Ελλάδα, το οποίο συνεχώς βελτιώνεται  μέχρι τελειότητας.

Το νέο δίδυμο ίδρυμα (κέντρο αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας) διευρύνει τις διαστάσεις του κοινωνικού έργου της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης και αναδεικνύει τη συμβολή της στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος