Λακωνικό μουσείο θα κοσμεί το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ!

Γ. Μαραφάτσος στο «Λακωνικό Τύπο»: «Δίνουμε μια γερή μάχη στην Αμερική για τα Ελληνικά ήθη και τα έθιμα»

Παρασκευή, 07 Ιούλιος 2017 14:02 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λακωνικό μουσείο θα κοσμεί το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ!

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο εκπονεί η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά, προσφορά πολύτιμη στη διάδοση της ελληνικής Παιδείας και του Πολιτισμού.

Με όραμα, πολύ προσωπική εργασία αλλά και με συμπαραστάτη τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Ηλία Τομάζο, ένα μουσείο 3.000 τ.μ για τη Λακωνία θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ.
 
Το υπό κατασκευή μουσείο -το κόστος του οποίου ξεπερνά τα 500.000 ευρώ- θα φέρει τον τίτλο: «The Spartan / Leounes Laconian Museum» και θα βρίσκεται στο χώρο όπου ήδη έχει χτιστεί η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και το μαρμάρινο ελληνικό αμφιθέατρο 1.500 θέσεων.

«Δίνουμε μια γερή μάχη στην Αμερική για τα Ελληνικά ήθη και τα έθιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Λακωνικό Τύπο» ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά Γιώργος Μαραφάτσος, όταν με ενθουσιασμό περιέγραφε το νέο μουσείο.
 
Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος, στο μουσείο θα εκτίθενται έργα του Λάκωνα ομογενή ζωγράφου Νικόλα Λιούνη, καθώς και έργα τέχνης αξίας 15 εκατ. ευρώ που γενναιόδωρα η οικογένεια Λιούνη δώρισε στην Ομοσπονδία. Μάλιστα, το ζεύγος Νικολάου και Βενετίας Λιούνη με καταγωγή από την Αρεόπολη της Μάνης έχουν ήδη συνδράμει στην κατασκευή του με 165.000 ευρώ, ενώ μετά θάνατον όλη η περιουσία τους θα δωριθεί στο μουσείο.

Στο μουσείο θα στεγαστούν αντίγραφα σπαρτιατικών εκθεμάτων, θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μαραφάτσο, θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα χώρος και για εκθέσεις νέων καλλιτεχνών.
Ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά ενημέρωσε προσωπικά τους φορείς της Λακωνίας κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.   
 
Συνοδευόμενος από το μέλος της Επιτροπής Συντονισμού της Παλλακωνικής στη Σπάρτη Κων/νο Τσίπουρα, ο κ. Μαραφάτσος πραγματοποίησε συναντήσεις με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντ. Τζανετέα, τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, τους βουλευτές του νομού Θ. Δαβάκη και Στ. Αραχωβίτη, τον δήμαρχο Σπάρτης Β. Βαλιώτη, καθώς και τον αντιδήμαρχο Ευρώτα Η. Παναγιωτακάκο. Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του ΝΠ Κοινωνικής Προστασίας  Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δ. Σπάρτης Θ. Πατσιλίβα αλλά και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Απόδημου Ελληνισμού «Λεωνίδας» Θ. Σμυρνιό, ενώ προσκάλεσε όλους να παραστούν στην τελετή ολοκλήρωσης των υποδομών του Μουσείο που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Μαραφάτσος, κατά την παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα, έγινε δεκτός από τον υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Αμανατίδη αλλά και από τον γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Μιχάλη Κόκκινο.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία»
Πανεπιστημίου Κονέκτικατ
 
Το νέο εγχείρημα της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας εντάσσεται στη γενικότερη 25ετή προσπάθεια της Ομογενειακής Οργάνωσης «Παιδεία» για την προαγωγή του ελληνικού πνεύματος στην Αμερική. Εμπνευστής και δημιουργός της Οργάνωσης ο Ρόδιος, ακαδημαϊκός και αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ Ηλίας Τομάζος.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ παρέχει άριστη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, του Πολιτισμού, των αξιών, των παραδόσεων και των εθίμων της Ελλάδας, σε ομογενείς φοιτητές και μη.
 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μία μικρή ομάδα φοιτητών το 1977 και τώρα έχει επεκταθεί σε αρκετές πολιτείες ακόμη και στην Ελλάδα προσφέροντας ταυτόχρονα υποτροφίες σε μεγάλο αριθμό μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ  – το οποίο σημειωτέον δέχεται κάθε χρόνο 5.000 φοιτητές και σύνολο αριθμεί 40.000 φοιτητές- παραχώρησε μία μεγάλη έκταση γης όπου με δωρεές ομογενών χτίστηκαν εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και το αντίγραφο του θεάτρου της Επιδαύρου, ενώ ολοκληρώνεται και το μουσείο Spartan / Leounes Laconian Museum.
 
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η «Παιδεία» έχει εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αμερικανικά Λύκεια της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ έχει ιδρύσει εστίες διδαχής της Ελληνικής και σε άλλα πανεπιστήμια. Βρίσκεται στην πορεία ανοικοδόμησης μεγάλης πνοής έργου στο Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ με κέντρο Ελληνικών Σπουδών, παρεκκλήσιο και θέατρο, πλην όμως έχουν διακοπεί οι εργασίες προσωρινά λόγω προβλημάτων με το Πανεπιστήμιο και ελλείψεως οικονομικών πόρων.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti