50 χρόνια ζωής και παρουσίας για την ενορία Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης

Επετειακές εκδηλώσεις από 6-15 Οκτωβρίου

Πέμπτη, 28 Σεπτέμβριος 2017 16:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
50 χρόνια ζωής και παρουσίας για την ενορία Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης

Μισό αιώνα ζωής και παρουσίας (1967-2017) με αέναη προσφορά στο συνάνθρωπο, συμπλήρωσε η ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης και για το σκοπό αυτό διοργανώνει σειρά επετειακών εκδηλώσεων στο διάστημα από 6 έως 15 Οκτωβρίου 2017.

«Η ενορία μας γιορτάζει και μας περιμένει όλους» αναφέρει στο κάλεσμά της η ενορία Αγ. Σπυρίδωνος.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων

(6-15 Οκτωβρίου)

Παρασκευή 6/10
18.30: Εγκαίνια έκθεσης ορθόδοξου χριστιανικού βιβλίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «“Εν Πλώ»
19.00: Παρουσίαση βιβλίου «Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης» από τον ομότιμο καθηγητή  κ. Γεώργιο Κρουσταλάκη
Διάρκεια έκθεσης έως Κυριακή 8 Οκτωβρίου.
Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης (όπισθεν Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος)
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 8/10
11.00: «Γύρος Ενορίας»: Αγώνας δρόμου για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με τους «Σπαρτιάτες Δρομείς» και την υποστήριξη του ΕΣΣ-Παράρτημα Σπάρτης και του συλλόγου «Ετοιμοκλής»
Εκκίνηση-τερματισμός: ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνος

19.00: Επετειακή - εορταστική συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το μουσικό σχήμα «Εν Ωδαίς»
Συμμετέχουν η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης  και τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου
Χώρος: Προαύλιο 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, σε συνεργασία με το ΝΠ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης (σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Σπάρτης, στο ισόγειο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης)
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 11/10
18.00: Ιερά παράκληση στον προστάτη της ενορίας Άγιο Σπυρίδωνα
18.30: Οι παλαιοί αφηγούνται... οι νεότεροι μαθαίνουν...

- «Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος και η οικιστική ανάπτυξη της Λάκας (Ματαλέικα)».  Ομιλία από τον αρχιτέκτονα κ. Γεώργιο Γιαξόγλου

- «Τα μνημεία του Ευρώτα». Ομιλία από την αρχαιολόγο κ. Χαρά Γιαννακάκη

Χώρος: Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος

Παρασκευή 13/10
20.00 – 01.00: Πανηγυρική ιερά αγρυπνία επί τη εορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου

Κυριακή 15/10
07.00 – 10.30:
- Όρθρος - πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου
- Ιερό μνημόσυνο διατελεσάντων εφημερίων, ιεροψαλτών, επιτρόπων, νεωκόρων ιερού ναού.
Στο προαύλιο του ιερού ναού θα προσφερθούν κεράσματα για όλο τον κόσμο

Σύντομο ιστορικό ενορίας
Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης
Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης είναι μια από τις τέσσερις ενορίες της Λακωνικής πρωτεύουσας και βρίσκεται ανατολικά στην είσοδο της πόλεως ερχόμενοι από Τρίπολη ή Αθήνα. Η ενορία ιδρύθηκε επίσημα με Βασιλικό διάταγμα το 1967 (Φ.Ε.Κ. 119/12.07.1967) με ενοριακό Ναό το μικρό τότε εξωκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος της συνοικίας Ματαλέϊκα και συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής και παρουσίας στον εκκλησιαστικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Κέντρο της ενορίας αποτέλεσε εξ΄ αρχής ο σημερινός ενοριακός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, που έχει μια ιστορία σχεδόν 100 χρόνων. Ανεγέρθηκε ή άρχισε να ανεγείρεται περί το 1919, με πιθανή χρονολογία περάτωσης το 1920-1922.Η ανέγερση του έγινε από τον εδρεύοντα στη Σπάρτη κατά την ως άνω χρονολογία αλληλοβοηθητικό Σύλλογο ο  «Άγιος Σπυρίδων» με πρόεδρο του τον υφασματέμπορα Ηλία Νικήτα Τσαούση.

Η αλματώδης επέκταση της πόλεως ανατολικά (περιοχή Λάκας - Ματαλέικα), επέβαλε τη δημιουργία τέταρτης ενορίας. Ο τότε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης μακαριστός  Κυπριανός  Πουλάκος (1959 – 1970), από τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη αυτή, ιδρύει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την τέταρτη ενορία της πόλεως με ενοριακό Ναό τον Άγιο Σπυρίδωνα, μέχρι τότε εξωκλήσιο της ενορίας του Οσίου Νίκωνος, εγκριθείσης της Πράξεως αυτής από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και εκδοθέντος προς τούτο το από 1-7-1967 Βασιλικό Διάταγμα, δημοσιευθέντος την 12-7-1967 στο υπ’ αριθ. 119 ΦΕΚ (τ.Α). Tο Εκκλησιαστικό  Συμβούλιο του Οσίου Νίκωνος μετά τη σύσταση της νέας ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος, δια της υπ’ αριθ. 73/30-10-1967 πράξεώς του, καθόριζε τα όρια της νέας συσταθείσης ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος.

Σήμερα η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος αριθμεί περίπου 3000 ενορίτες.  Εντός των ορίων της βρίσκεται το Γηροκομείο Σπάρτης «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με το παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, καθώς και το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής εντός του «Περιβολίου» της ιστορικής οικογενείας Ματάλα.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να αθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος