Παρουσία του μητροπολίτη Ευσταθίου η επέτειος εύρεσης της εικόνας στην ΙΜ Έλωνας (ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, 11 Οκτώβριος 2017 14:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρουσία του μητροπολίτη Ευσταθίου η επέτειος εύρεσης της εικόνας στην ΙΜ Έλωνας (ΦΩΤΟ)

Μέ λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις τιμήθηκε για μια ακόμα φορά η 11η επέτειος εύρεσης και επιστροφής της κλαπείσας θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας στην Ιερά Μονή Έλωνας Κυνουρίας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε αρχιερατική ευχαριστηριακή θεία λειτουργία. Στην ακολουθία του όρθρου καί της θείας λειτουργίας προέστη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ενώ συμμετείχαν πέραν του σεβ. μητροπολίτη Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο σεβ. μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος.

Πλήθος πιστών από το Λεωνίδιο, τη Λακωνία αλλά και άλλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι της Έλωνα, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναχώρησαν λ το πρωί της Κυριακής, από την Τρίπολη, λεωφορεία με προσκυνητές, οι οποίοι μετέβησαν στην εορτάζουσα ιερά μονή και προσκύνησαν τη χάρη της.

Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό «πουκάμισο» κι αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Σύμφωνα με τήν παράδοση, η εικόνα βρέθηκε ἀπό βοσκούς της περιοχής σε απόκρημνη κι απρόσιτη θέση κι εντοπίστηκε γιατί κατά «θαυμαστό» τρόπο φωτιζόταν επίμονα το σημείο.

Η κλοπή
Στις 18 Αυγούστου 2006 η ιστορική εικόνα της Παναγίας κλάπηκε από τη μονή μαζί με τα αφιερώματά της. Η κλοπή αυτή προκάλεσε αίσθηση και δημοσιοποιήθηκε τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η εικόνα εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία 38 ημέρες αργότερα στο Φαρακλό Λακωνίας. Ο δράστης συνελήφθη και η εικόνα επιστράφηκε στη θέση της με μία πανηγυρική τελετή. Στην τοποθεσία που βρέθηκε χτίστηκε, με έξοδα της ΕΛΑΣ, εικονοστάσι, στο οποίο τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφό της εικόνας, ακριβώς έναν χρόνο μετά τον εντοπισμό της.

Από τότε κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστοί από την Αρκαδία, τη Λακωνία αλλά καί πολλές περιοχές της χώρας επισκέπτονται την Ιερά Μονή για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας στην επέτειο της ευρέσεώς της.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος