Έπεσε η αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων στην ενορία Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης

Για τα 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς

Κυριακή, 15 Οκτώβριος 2017 11:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έπεσε η αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων στην ενορία Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης

Με τον όρθρο και την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, έπεσε το πρωί της Κυριακής (15/10), η αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης. Ακολούθησε ιερό μνημόσυνο διατελεσάντων εφημερίων, ιεροψαλτών, επιτρόπων και νεωκόρων του ιερού ναού.

Το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΔΣ Σπάρτης Σπ. Μοιράγιας, ο αντιδήμαρχος Δ. Αποστολάκος, η πρώην βουλευτής Λακωνίας Φ. Πατριανάκου, ο διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος Ιορδ. Χατζηνικολάου και πλήθος πιστών.

Από την ενορία διανεμήθηκε σε όλους ένα βιβλίο με τίτλο "Η ενορία μου: Ζω σε αυτήν, μαθαίνω για αυτήν, συμμετέχω στη ζωή της" και ένα αναμνηστικό γραφείου με τη φωτογραφία της ενορίας.

Στο προαύλιο του ιερού ναού προσφέρθηκαν, επίσης, κεράσματα που προσέφεραν καταστήματα-χορηγοί, αλλά και εκείνα που ετοίμασαν οι κυρίες της ενορίας για όλους τους πιστούς.

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ευστάθιος έδειξε για μία ακόμη φορά την ιδιαίτερη σχέση και επικοινωνία που έχει με τους νέους, καθώς δέχτηκε να φωτογραφηθεί και να συνομιλήσει μαζί τους, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για προσέλκυση ακόμα περισσότερων νέων στην Εκκλησία.

Απόλυτα δικαιωμένος και ικανοποιημένος έμοιαζε ο εφημέριος του ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνος, πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος είχε φροντίσει ώστε τα πάντα να βρίσκονται στην εντέλεια, καθ΄ όλη τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων.

Σύντομο ιστορικό
ενορίας Αγ. Σπυρίδωνος
Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης είναι μια από τις τέσσερις ενορίες της Λακωνικής πρωτεύουσας και βρίσκεται ανατολικά στην είσοδο της πόλεως ερχόμενοι από Τρίπολη ή Αθήνα. Η ενορία ιδρύθηκε επίσημα με Βασιλικό διάταγμα το 1967 (Φ.Ε.Κ. 119/12.07.1967) με ενοριακό Ναό το μικρό τότε εξωκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος της συνοικίας Ματαλέϊκα και συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής και παρουσίας στον εκκλησιαστικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Κέντρο της ενορίας αποτέλεσε εξ΄ αρχής ο σημερινός ενοριακός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, που έχει μια ιστορία σχεδόν 100 χρόνων. Ανεγέρθηκε ή άρχισε να ανεγείρεται περί το 1919, με πιθανή χρονολογία περάτωσης το 1920-1922.Η ανέγερση του έγινε από τον εδρεύοντα στη Σπάρτη κατά την ως άνω χρονολογία αλληλοβοηθητικό Σύλλογο ο  «Άγιος Σπυρίδων» με πρόεδρο του τον υφασματέμπορα Ηλία Νικήτα Τσαούση.

Η αλματώδης επέκταση της πόλεως ανατολικά (περιοχή Λάκας - Ματαλέικα), επέβαλε τη δημιουργία τέταρτης ενορίας. Ο τότε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης μακαριστός  Κυπριανός  Πουλάκος (1959 – 1970), από τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη αυτή, ιδρύει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την τέταρτη ενορία της πόλεως με ενοριακό Ναό τον Άγιο Σπυρίδωνα, μέχρι τότε εξωκλήσιο της ενορίας του Οσίου Νίκωνος, εγκριθείσης της Πράξεως αυτής από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και εκδοθέντος προς τούτο το από 1-7-1967 Βασιλικό Διάταγμα, δημοσιευθέντος την 12-7-1967 στο υπ’ αριθ. 119 ΦΕΚ (τ.Α). Tο Εκκλησιαστικό  Συμβούλιο του Οσίου Νίκωνος μετά τη σύσταση της νέας ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος, δια της υπ’ αριθ. 73/30-10-1967 πράξεώς του, καθόριζε τα όρια της νέας συσταθείσης ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος.

Σήμερα η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος αριθμεί περίπου 3000 ενορίτες.  Εντός των ορίων της βρίσκεται το Γηροκομείο Σπάρτης «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με το παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, καθώς και το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής εντός του «Περιβολίου» της ιστορικής οικογενείας Ματάλα.

Διαβάστε άλλο θέμα για τις επετειακές εκδηλώσεις της ενορίας Αγ. Σπυρίδωνος εδώ


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like
στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος