Καθολική στήριξη στον Συμεών Λαμπρινάκο για νέο Μητροπολίτη Μάνης(ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πολίτες ζητούν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Ευστάθιο - Απερρίφθη το αίτημα για αποχή του ΔΣ από την ενθρόνιση του νέου Επισκόπου

Δευτέρα, 22 Ιανουάριος 2018 19:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καθολική στήριξη στον Συμεών Λαμπρινάκο για νέο Μητροπολίτη Μάνης(ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (21/1) στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Αν. Μάνης, συγκέντρωση Μανιατών για ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων σχετικά με την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Μάνης.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση στο Δήμο Αν. Μάνης επιστολής σχετικά με την ανάδειξη του νέου Επισκόπου Μάνης από Μανιάτες. Και συζητήθηκε ως ανακοίνωση στην απερχόμενη συνεδρίαση του Δήμου Αν. Μάνης, η οποία συμπεριλάμβανε και το αίτημά τους για την παραχώρηση εκ μέρους του κ. δημάρχου, της αίθουσας του Κέντρου Πολιτισμού  για τη χθεσινή συζήτηση.

Στη συζήτηση, ο κύριος συντονιστής της συζήτησης και ο ένας εκ των υπογραφόντων της παραπάνω επιστολής, κ. Γεώργιος Σαμπατακάκης, ανέλυσε εν ολίγοις, γιατί πρέπει να υπάρξει συμπόρευση για την ανάδειξη εκλογής του π. Συμεών Λαμπρινάκου στη θέση του νέου Επισκόπου Μάνης.

Εν συνεχεία, απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης.

Ο διευθυντής του ΚΥ Αρεόπολης, κ. Ανάργυρος Μαριόλης, πήρε το λόγο και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι: «…η ευθύνη αυτής της εκλογής εναπόκειται στους Επισκόπους, στον κάθε Επίσκοπο με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών… η αθετία όμως του Επισκόπου δεν αρκείται στη δική του θέληση και τις δικές του απόψεις… είναι η συνισταμένη της γνώμης του ποιμνίου του και φυσικά καθετί που δε θα γίνει αποδεκτό από όλο το σώμα της Εκκλησίας ακόμη και απόφαση Συνόδου δεν έχει καμία θέση στη ζωή της Εκκλησίας… όπως καμία θέση δεν έχει αυτό που θέλουν κάποιοι να επιβάλλουν στο ποίμνιο… Η εκκλησία αγαπητοί φίλοι δεν είναι μια λέσχη ούτε ένα κλειστό κύκλωμα… Ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας Σεβασμιότατος Ευστάθιος οφείλει να ενημερώσει προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και έναν προς έναν Μητροπολίτη της Εκκλησίας μας για την πάνδημη απαίτηση κλήρου και λαού στον τόπο μας, οφείλει επίσης να ενημερώσει για την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα των Μανιατών, για τα σοβαρά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν από τους προκατόχους Μητροπολίτες που μάς έστειλαν καθώς και για τις αντιδράσεις οποιαδήποτε άλλη επιλογή προσώπου…»

Ο δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος πήρε το λόγο και τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «…Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για αυτή τη σημερινή παρουσία που υπάρχει εδώ… η οικονομική κρίση δεν είναι ήρθε από την έλλειψη χρημάτων, η οικονομική κρίση ήρθε από την πτώση αξιών και συνέχεια της πτώσης αξιών που ήρθε η οικονομική κρίση υπάρχει και η πλήρη αδιαφορία… Η σημερινή παρουσία που υπάρχει εδώ για έναν παπά που και οι παπάδες σήμερα τους βλέπουμε, συγγνώμη πατέρα, σεβαστέ πατέρα που είσαι εδώ είσαι από τους καλούς παπάδες για να είστε σήμερα εδώ, διότι η κοινωνία που έχει σαπίσει ανήκει και η εκκλησία και παντού υπάρχει σαπίλα… η αδιαφορία λοιπόν αυτή σήμερα δεν πέρασε”… κινήθηκε τόσος κόσμος για να δώσει την παρουσία του για να στηρίξουμε τον π. Συμεών και δεν στηρίζουμε τον π. Συμεών όπως είπε ο κ. Σαμπατακάκης τον εαυτό μας στηρίζουμε για να δούμε καλύτερες ημέρες και σεβαστέ πατέρα δεν ζητάμε καμία χάρη από την Ιερά Σύνοδο ούτε τους παροτρύνουμε τι να κάνουνε τους ζητάμε να είναι ειλικρινείς τους να τηρήσετε αυτά που μας διδάσκετε αυτά που κηρύσσετε στους λόγους σας αγάπη αλληλεγγύη και δικαιοσύνη όταν το 100% της κοινωνίας μας θέλει έναν άνθρωπο με ποιο δικαίωμα η Ιερά Σύνοδος θα πράξει κάτι άλλο… προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που αυτόν θέλουμε… δεν είμαστε εναντίον κανενός είμαστε υπέρ ενός και μοναδικού εάν ήτανε δύο δε θα υπήρχε αυτή η συμμετοχή…»

Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αρεόπολης κ. Σοφία Βασιλούνη, μίλησε για την άριστη και χαρακτηριστική σχέση που έχουν τα παιδιά με τον «δικό τους δάσκαλο» τον π. Συμεών Λαμπρινάκο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυθείου κ. Αγγάνη, η οποία ενημέρωσε ότι έχει υπάρξει ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου, υπέρ της στηρίξεως του π. Συμεών Λαμπρινάκου.

Τέλος, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ψηφίσματος και την ομόθυμη αποδοχή του από το παρευρισκόμενο κοινό.

Το ψήφισμα που εκδόθηκε έχει ως εξής:

«Σήμερα, Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, συγκεντρωθήκαμε στο Γύθειο, την πρωτεύουσα της Μάνης, εκπρόσωποι της πόλεως του Γυθείου, των κωμοπόλεων, των χωριών και των οικισμών όλης της Μάνης και ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίσαμε:

1. Να ζητήσουμε με σεβασμό από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, που απαρτίζεται από τους πνευματικούς μας πατέρες και αποφασίζει δια εκλογής, ο νέος Μητροπολίτης της Ι.Μ. Μάνης να είναι το πρόσωπο που μας γνωρίζει, που βρίσκεται πάντα κοντά μας εδώ και εικοσιέξι χρόνια, που διακονεί την τοπική μας εκκλησία άψογα. Ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος.

2. Να καλέσουμε τις Δημοτικές Αρχές των Δήμων Ανατολικής & Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας, τους Βουλευτές των ΝομώνΛακωνίας &Μεσσηνίας,  τον κ. Περιφερειάρχη και τις κ.κ.Αντιπεριφερειάρχες,καθώς και τους Εκπροσώπους όλων των Μανιάτικων Συλλόγων που γνωρίζουμε ότι συμφωνούν, όπου και αν έχουν την έδρα τους, να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και,δραστηριοποιούμενοι κατάλληλα προς τους Μητροπολίτες που βρίσκεται η έδρα τους, να εκφράσουν το κοινό μας αίτημα. Το μόνο ίσως αίτημα με το οποίο συμφωνούμε όλοι.

3. Να ζητήσουμε από τους βουλευτές τωνΝομών Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθώς και από τους δύο Δημάρχους της Μάνης και τον Δήμαρχο Καλαμάτας, μαζί με ολιγομελή αντιπροσωπεία, να επισκεφτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες τον Τοποτηρητή της Ι.Μ. Μάνης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο,ώστε να μεταφέρουν την κοινή μας θέληση και ιερή επιθυμία, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

4. Να απευθύνουμε κάλεσμα στους απανταχού Μανιάτες να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουμε την ημέρα της εκλογής του Νέου Επισκόπου της Ι.Μ. Μάνης (Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018) στην Ιερά Μονή Πετράκη (έδρα της Ιεράς Συνόδου), όπου με ευπρέπεια και σεβασμό θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Δείτε όλη την εκδήλωση στο παρακάτω αποκλειστικό video:

Απερρίφθη το αίτημα για αποχή της Δημοτικής
Αρχής στην ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μάνης
Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αν. Μάνης απέρριψε το αίτημα δημοτών Μάνης για την αποχή της Δημοτικής Αρχής στην ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μάνης.    

Στις 17 Ιανουαρίου 2018 κατατέθηκε από δημότες του Δήμου Αν. Μάνης  στο Δήμο Αν. Μάνης επιστολή «γνώμης και απόφασης» σχετικά με την «Εκλογή νέου Επισκόπου Μάνης».

Πριν την έναρξη συζητήσεως των θεμάτων της τακτικής διαδικασίας από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανέγνωσε ο ένας εκ των υπογραφόντων ο κ. Γεώργιος Σαμπατακάκης το περιεχόμενο της επιστολής αυτής.

Η επιστολή αυτή συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δημότες ανέφεραν -δια της επιστολής- ότι αισθάνονται έκπληξη και κατ’ επέκταση δυσαρέσκεια για την πληροφορία-στήριξη από την Ιερά Σύνοδο, του Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου, στη θέση του νέου Επισκόπου Μάνης.  Εκτός των άλλων, ανέφεραν στην επιστολή τους ότι ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος έχει την αποδοχή του κόσμου και θεωρούν ακατανόητο να αποφασίσει η Ιερά Σύνοδο την εκλογή άλλου Μητροπολίτη Μάνης πλην του π. Συμεών Λαμπρινάκου.

Δήλωσαν δε ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η γνώμη αυτή θα απέχουν απο τη διαδικασία της ανακήρυξης και ενθρόνισης του νέου Επισκόπου Μάνης. Και στο αιτητικό της επιστολής τους ζήτησαν από την Δημοτική Αρχή να πράξει το ίδιο.

Τελειώνοντας την επιστολή τους, ζήτησαν επιπλ’εον να τους παραχωρηθεί η αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού στο Γύθειο, για να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου «κάλεσμα μανιατών» και συζήτηση επί των προτάσεων, για το πρόσωπο που θα αναλάβει Επίσκοπος Μάνης.    Μετά την ανάγνωση του περιεχομένου ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση από δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο, επικεντρώνοντας στο θέμα της αποχής ή μη της Δημοτικής Αρχής από τη διαδικασία της ανακήρυξης και της ενθρόνισης του νέου Επισκόπου Μάνης.

Μετά απο την ενδιαφέρουσα αυτή διαλογική συζήτηση, κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους ζήτησαν που πήραν το λόγο, ζήτησαν να αφαιρεθεί η παράγραφος που αφορά την αποχή της Δημοτικής Αρχής από τη διαδικασία ανακήρυξης και ενθρόνισης του νέου Επισκόπου Μάνης. Το αίτημά τους έγινε αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω αποκλειστικό video

Διαβάστε το κείμενο της επιστολής «γνώμης και απόφασης» πολιτών σχετικά με την «Εκλογή νέου Επισκόπου Μάνης»:

«Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Οι πάρα κάτω υπογράφοντες, Δημότες του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με την επιστολή αυτή επιτρέψτε μας να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:

1. Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι σε όλη τη Μάνη κυκλοφορεί ότι ο νέος Μητροπολίτης που θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο στις 7- 8 Φεβρουαρίου 2018 δεν θα είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος, αλλά ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

2. Επειδή πιστεύουμε ότι με βάση το πολίτευμά μας, τη θρησκεία μας και τις παραδόσεις μας, ο λαός στην εκκλησία εμπιστεύεται την ψυχή του και στην πολιτεία τη ζωή του, εκ του λόγου αυτού νομιμοποιείται δημοκρατικά να έχει γνώμη για τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν την ύπαρξή του. Τη δε γνώμη του αυτή οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’όψιν τα θεσμικά όργανα που αποφασίζουν γι’ αυτόν.

3. Επειδή οι υπογράφοντες, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία όλης της Μάνης, πιστεύουμε ότι Άξιος για Επίσκοπος της Μάνης έχει ήδη αναδειχθεί με τον τρόπο ζωής του και τη δράση του ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος.

4. Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο σας, εκφράζοντας θεσμικά τη θέλησή όλου του λαού της Μάνης κατόπιν ομόφωνης σχετικής απόφασής, έστειλε επιστολή υποστήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου στην Ιερά Σύνοδο και το αυτό έπραξε ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Μάνης.

5. Επειδή δεν υπάρχει κανένας τυπικός ή ουσιαστικός λόγος που να αποκλείει την εκλογή του Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκου, αλλά μόνο λόγοι που συνηγορούν σε αυτή.

6. Επειδή το αίτημα όλης της Μάνης προς την Ιερά Σύνοδο είναι σε απόλυτη συμφωνία με το πνεύμα και τη διδασκαλία της ορθόδοξης εκκλησίας.

Με βάση τα παραπάνω έχουμε αποφασίσει, αν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν εκλέξει τον Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Λαμπρινάκο για νέο Επίσκοπο Μάνης, να ασκήσουμε το δικαίωμά μας ως πλήρωμα της εκκλησίας και να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για το ακατανόητο της απόφασης της, απέχοντας από κάθε διαδικασία που συνοδεύει την ανακήρυξη και την ενθρόνιση του νέου Επισκόπου.

Με τα λόγου γνώσεως δε, σας παρακαλούμε και σας καλούμε ως Δημοτική Αρχή να πράξετε το ίδιο.

Παράλληλα σας ζητάμε όπως μας παραχωρηθεί η αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου μας στο Γύθειο το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:00 προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Μάνης».


Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti