Μεγαλοπρεπής ο εορτασμός στην ΙΜ Παναγίας Γιατρίσσης στη Μάνη (ΦΩΤΟ)

Πλήθος πιστών και φέτος στις ακολουθίες για το Γενέσιον της Θεοτόκου

Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος 2018 14:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μεγαλοπρεπής ο εορτασμός στην ΙΜ Παναγίας Γιατρίσσης στη Μάνη (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε και φέτος η θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γιατρίσσης, σε υψόμετρο 1.000 -και πλέον- μέτρων στις κορυφές του Ταϋγέτου.

Το Σάββατο 8/9, ανήμερα της εορτής, στην ακολουθία του όρθρου και στην πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, με τη συμμετοχή των σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Μάνης κ. Χρυσοστόμου. Το θείο λόγο κήρυξε ο κ. Ευστάθιος, ο οποίος αναφέρθηκε στα θαύματα της Παναγίας και ζήτησε από όλους «να έχουμε την Παναγία ως την ελπίδα μας και το καταφύγιο μας».

Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εορτάζουμε εν πνευματική ευφροσύνη και αγαλλιάσει ψυχής το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου εδώ στην Ακρόπολη της Μάνης, στο σεβάσμιο μοναστικό συγκρότημα του Ταϋγέτου, στην Ι.Μονή Παναγίας της Γιατρίσσης. Είναι εδώ ένας μοναδικός τόπος για αφιέρωση στο Θεό, για προσευχή, για ηρεμία ψυχής, για εναπόθεση των ελπίδων μας. Όπως ευρισκόμεθα υψηλά πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο, μεταξύ ουρανού και γής, έτσι και η Παναγία μας είναι ως Πλατυτέρα των Ουρανών και ως Μεσίτρια, μεθόριος μεταξύ του κτιστού και του ακτίστου και λαμβάνει τις προσευχές μας και τις μεταφέρει στο θρόνο του Υιού της Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Εδώ η Παναγία, η Μητέρα μας που γιατρεύει κάθε ψυχική και σωματική αρρώστια στους προσερχομένους και κατατρεχομένους σ’ αυτή με πίστη. Θυμούνται οι παλαιότεροι που έντυναν τα παιδιά εδώ <<καλογεράκια>> όταν ήταν άρρωστα, ιδίως από φυματίωση και πως ακόμη έζωναν το παλαιό εκκλησάκι με κηρόνημα. Που είναι αυτή η πίστη σήμερα;

Χαιρόμεθα περισσότερο την μεγάλη αυτή εορτή και πανήγυριν γιατί είναι κοντά μας φέτος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και Κυθήρων και Αντικηθύρων κ. Σεραφείμ, λαμπροί Ιεράρχες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με την βαθύτατη τους ευλάβεια προς την Παναγία μεταδίδουν και σε εμάς ήθος πνευματικότητας και πνεύμα θεϊκής χάριτος. Θερμά τους ευχαριστούμε».

Κλείνοντας ο σεβασμιώτατος ανέφερε: «Το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του κόσμου εκφράζεται με μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, αλλά και με μικρά και απλά. Η Γέννηση της Θεοτόκου από τον Ιωακείμ και την Άννα είναι ένα απλό γεγονός, γεγονός όμως που στη συνέχεια φέρει το μέγα γεγονός της Θείας Γεννήσεως του Χριστού. Η Παναγία υπηρέτησε το μέγα μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως. Γι’ αυτό η Θεοτόκος είναι τελικά η οδηγήτρια όλης της ανθρωπότητας στην οδό της χριστιανικής τελειότητας και σωτηρίας. Πως λοιπόν να μην τιμούμε και δοξάζουμε την Παναγία μας και να μην αναφωνούμε “Αξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον”».

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έλαβε χώρα η λιτάνευση της ιεράς εικόνας στον περίβολο της Ιεράς Μονής, υπό τους ήχους του μοναχικού ταλάντου και της φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Τιμές απέδωσαν τιμητικό στρατιωτικό άγημα από το ΚΕΕΜ και ένστολοι Μανιάτες του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Τους ύμνους των ιερών ακολουθιών απέδωσε βυζαντινή χορωδία, υπό τη χοραρχία του κ. Νικολάου Ταπραντζή.

Παρόντες στη φετινή πανήγυρη της Ιεράς Μονής ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης  Λακωνίας κ. Τζανετέα, οι δήμαρχοι Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος και Δυτικής Μάνης κ. Μαραμπέας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Αξιοτόπουλος, ο Συνταγματάρχης κ. Αννετούδης, ως εκπρόσωπος του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή Λακωνίας, ο υποδιοικητής του ΑΤ Γυθείου κ. Βασιλάκος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και η πρώην βουλευτής Λακωνίας κ. Πατριανάκου.

Λαμπρός και
ο πανηγυρικός εσπερινός
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή τελέστηκε την Παρασκευή 7/9 ο πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας,  χοροστατούντος των σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Μάνης κ. Χρυσόστομου,  πλαισιωμένων από πλειάδα κληρικών της Μητρόπολης Μάνης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο κ. Σεραφείμ, ο οποίος απευθυνόμενος στους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον ναό και τον περιβάλλοντα χώρο, μίλησε για την μεγάλη αυτή εορτή και τους συμβολισμούς της. Κλείνοντας  την ομιλία του ευχήθηκε «η Παναγία να μας έχει πάντα υπό την σκέπη Της σαν στοργική μάνα, να μας ενδυναμώνει, να μας παρηγορεί και να μας καθοδηγεί, έτσι ώστε να μπορούμε να ξεπερνούμε τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής».

Πλήθος πιστών και ευλαβών προσκυνητών οι οποίοι για ακόμα μια χρονιά κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής, περιμένοντας με ευλάβεια να προσκυνήσουν τη  θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γιάτρισσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που πεζοπόροι φτάνουν στην Ιερά Μονή διανύοντας μια απόσταση άνω των 7 ωρών.

Ρεπορτάζ (από εσπερινό): Νικόλαος Πιερρακέας
Φωτο: ΙΜ Μάνης, MANINEWS

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών