Οργή Βαλιώτη: «Θα προασπίσουμε την τιμή του δήμου για τα αδέσποτα» (VIDEO)

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο δήμος για τις καταγγελίες περί κακών συνθηκών φιλοξενίας σκύλων - Για προβοκάτσια μίλησε ο δήμαρχος Σπάρτης

Παρασκευή, 02 Νοέμβριος 2018 15:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οργή Βαλιώτη: «Θα προασπίσουμε την τιμή του δήμου για τα αδέσποτα» (VIDEO)

«Ο Δήμος Σπάρτης, οι συνεργάτες του και τα αδέσποτα ζώα  που διαχειρίζεται, δέχθηκαν ανήθικη και προκατασκευασμένη επίθεση από άτομα με σκοπό να βλάψουν  τόσο τα ίδια τα ζώα όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα. Δημοσιοποίησαν εικόνες και βίντεο από καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση των χώρων διαβίωσης των αδέσποτων ζώων» τονίζει σε αιχμηρή ανακοίνωσή του ο Δήμος Σπάρτης, μετά τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο περί κακών συνθηκών διαβίωσης σκύλων στους χώρους φιλοξενίας αδέσποτων που διαθέτει ο Δ. Σπάρτης. Όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες, σκύλοι ζουν ανάμεσα σε άλλα νεκρά ζώα στους παραπάνω χώρους, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά η δημοτική Αρχή, που προανήγγειλε ότι θα κινηθεί νομικά για την αποκατάσταση της αλήθειας και την προάσπιση της τιμής του Δ. Σπάρτης.

Σύμφωνα με το Δ. Σπάρτης, «το Σάββατο προς Κυριακή 28 Οκτωβρίου υπήρξε είσοδος ατόμου ή ατόμων στους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων. Κυριακή απόγευμα ημέρα της εθνικής μας εορτής διαπιστώθηκε από τον υπάλληλο του αναδόχου περισυλλογής αιφνίδια και παράνομη τοποθέτηση νεκρών ζώων και οστών σε κεντρικό σημείο του χώρου φιλοξενίας με σκοπό την στημένη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση και διασυρμό του Δήμου και των εμπλεκόμενων προσώπων».

Όπως τονίζει η δημοτική Αρχή «οι αναφορές σε απαγορεύσεις εισόδου της πενταμελούς επιτροπής είναι παντελώς ανυπόστατες και ψευδείς. Το αντίθετο ισχύει καθώς έχει ζητηθεί και έχει παρθεί απόφαση για προγραμματισμένη και συντονισμένη συνεργασία τόσο με τον Πολιτιστικό Φιλοζωικό Σύλλογο Σπάρτης όσο και με μεμονωμένα άτομα. Ενώ απλοί φιλόζωοι πολίτες συνεργάζονται υποδειγματικά κα εποικοδομητικά με τις υπηρεσίες του Δήμου για το καλό των αδέσποτων, δυστυχώς μεμονωμένα άτομα αρνούνται την συνεργασία και τον προγραμματισμό εθελοντικών υπηρεσιών».

Ο Δήμος Σπάρτης υποστηρίζει ότι ήδη διαθέτει σημαντικά ποσά ετησίως για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων τα οποία η υπηρεσία διαχειρίζεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στον προϋπολογισμό έτους 2018 έχουν εγγραφεί και υλοποιούνται οι παρακάτω προμήθειες και υπηρεσίες για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς:
- «Υπηρεσίες περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς έτους», ποσού 45.000,00 ευρώ
- «Αμοιβές κτηνιάτρων», ποσού 30.219,00 ευρώ
- «Προμήθεια εργαλείων και λοιπών υλικών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έτους 2017», ποσού 3.500,00 ευρώ
- «Προμήθεια ζωοτροφών», ποσού 24.800,00 ευρώ
- «Προμήθεια φαρμακευτικού - κτηνιατρικού υλικού», ποσού 2.000,00 ευρώ
- Προμήθεια: «Σπιτάκια σκύλων», ποσού 10.000,00 ευρώ

Η ανακοίνωση του Δ. Σπάρτης καταλήγει ως εξής: «Τα ζώα κατά κύριο λόγο είναι στο φυσικό τους περιβάλλον εντός του αστικού ιστού και φυσικά υπάρχουν ζώα σε εσωτερική φύλαξη και φιλοξενία για πολλούς και διάφορους ιδιαίτερους κτηνιατρικούς λόγους.

Είμαστε κατηγορηματικοί στη εφαρμογή πρακτικών σύμφωνα με το νόμο για την ευζωία των ζώων.

Είμαστε κάθετοι και κατηγορηματικοί ότι για τις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει το κύρος του».

«Λάβρος» Βαλιώτης
και προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ, σκληρή γλώσσα εναντίον όσων κατηγορούν τη δημοτική Αρχή για κακομεταχείριση των ζώων, χρησιμοποίησαν ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τη διαχείριση αδέσποτων κ. Σταύρος Αργυρόπουλος και ο κτηνίατρος κ. Μιχάλης Μαντάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Παρασκευής (2/11).

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Θα προασπίσουμε την τιμή του Δ. Σπάρτης και των συνεργατών του» τόνισε ο κ. Βαλιώτης, ενώ απαντώντας στους καταγγέλλοντες τόνισε ότι «όσο λειτουργούν οι χώροι φιλοξενίας αδέσποτων του Δ. Σπάρτης, δεν έχει γίνει καμία ευθανασία γιατί -αντίθετα- γίνεται περίθαλψη των ζώων». Αναφορικά με τις καταγγελίες, ο δήμαρχος Σπάρτης υποστήριξε: «Όταν τράβηξαν τις φωτογραφίες οι καταγγέλλοντες -τους οποίους χαρακτηρίζω φιλόζωους εντός εισαγωγικών- όφειλαν να καταγγείλουν το συμβάν από την πρώτη στιγμή στην Αστυνομία και όχι στον Δ. Σπάρτης». Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του, ο κ. Βαλιώτης υπογράμμισε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας και ο Δ. Σπάρτης θα απαντήσει επιθετικά. Ήδη έχει δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία του δήμου και θα στραφούμε κατά παντός υπευθύνου. Η αλήθεια θα λάμψει. Δεν θα ανεχτούμε καμία προβοκάτσια. Απαντώ πρώτη φορά επιθετικά, γιατί θεωρώ ότι θίχτηκε η δική μου προσωπικότητά και των συνεργατών του δήμου. Ο Δ. Σπάρτης υλοποιεί με συνέπεια το πρόγραμμα ευζωίας για τα αδέσποτα και σε κάποιους δεν αρέσει. Απευθύνω έκκληση στους φιλόζωους να ρίξουν τους τόνους και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των ζώων». Μάλιστα, κ. Βαλιώτης άφησε να εννοηθεί ότι επιχειρείται εκμετάλλευση του θέματος για πολιτικούς λόγους, καθώς κάποιοι ζήτησαν -με δηλώσεις- παραίτηση της δημοτικής Αρχής, με τον δήμαρχο να απαντά: «Όχι, δεν θα παραιτηθούμε, θα συνεχίσουμε και στο τέλος θα κριθούμε…»

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας δημοτικού κυνοκομείου στην περιοχή του Αφυσσού, ο κ. Βαλιώτης διευκρίνισε ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά, ευρισκόμενη στο στάδιο της παραχώρησης του χώρου που προορίζεται για το έργο.

Από την πλευρά του, ο Στ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι η διαχείριση των ζώων συντροφιάς συνιστά «εθνικό θέμα και όχι τοπικό», ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε «παταγώδης αποτυχία εκείνων που επιχείρησαν να εμπλέξουν τον Δ. Σπάρτης μέσω της συγκεκριμένης καταγγελίας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι καταγγέλλοντες ενημέρωσαν τον Δ. Σπάρτης τρείς ημέρες αφότου ελήφθη το φωτογραφικό υλικό, το οποίο παρουσιάζει νεκρούς σκύλους στον εν λόγω χώρο, με τον κ. Αργυρόπουλο να καταρρίπτει τους ισχυρισμούς, αφήνοντας αιχμές  για «σκηνοθετημένο» ντοκουμέντο: «Βρήκαν έναν αποτύπωμα οργανισμού στο έδαφος που ήταν γεμάτο σκουλήκια και δίπλα τοποθέτησαν κρανία για να τραβήξουν φωτογραφίες, ενώ ήμασταν παρόντες εγώ, ένας υπάλληλος του δήμου και ένας αστυνομικός» υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο οι καταγγέλλοντες έλαβαν φωτογραφικό υλικό μόνο από τον ένα χώρο που διαθέτει ο Δ. Σπάρτης και όχι από τον δεύτερο. «Δηλαδή ο ένας έχει πτώματα και ο δεύτερος όχι» αναρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν μάρτυρες που μπήκαν πριν από λίγες ημέρες στο καταφύγιο και δεν βρήκαν τίποτα. Πρόκειται για απίστευτη σκευωρία», ενώ καταλήγοντας τόνισε: «Θα πληρώσουν πολύ ακριβά κάποιοι αυτό που πάνε να κάνουν…»

Ο κτηνίατρος Μιχ. Μαντάς επεσήμανε ότι το πρόγραμμα διαχείρισης ζώων συντροφιάς του Δ. Σπάρτης επιτελείται με επιμέλεια και οργάνωση. «Μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα ζώα, την κατάσταση της υγείας τους, τους εμβολιασμούς κλπ. Όλα αυτά είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Τέλος, με τη σειρά του εμφανίστηκε χολωμένος με τις καταγγελίες, υπογραμμίζοντας: «Δεν δέχομαι να μου λένε ότι έχω κακοποιήσει ζώα. Θα κινηθώ αναλόγως…»

Δείτε το video με τη συνέντευξη των κκ Βαλιώτη, Αργυρόπουλου και Μαντά

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα