Μπάζα από τα καμένα στο Μάτι σε οικόπεδο του Δ. Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Σκανδαλώδεις οι ενέργειες του Δ. Μαραθώνος

Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2018 19:29 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μπάζα από τα καμένα στο Μάτι σε οικόπεδο του Δ. Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Ενώ οι κάτοικοι στο μαρτυρικό Μάτι προσπαθούν να επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, οι Αρχές της περιοχής (σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία), αποφάσισαν να μεταφέρουν στη γειτονική Νέα Μάκρη, τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά. Πρόκειται για τόνους μπάζων από κατεδαφισμένα οικήματα, τα οποία μάλιστα δεν έχουν διαχωριστεί -όπως προβλέπει ο Νόμος- και ενδεχομένως να περιέχουν τον καρκινογόνο  αμίαντο, που αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια Υγεία. Εξάλλου, σύμφωνα με κατοίκους στο Μάτι, πολλά κτίσματα απο τις δεκαετίες του 1960 και 1970,  είχαν δοµικά στοιχεία από αµίαντο (στέγες και µονώσεις).

Όμως, πέρα από την τοξική «βόμβα» που -αντί να καταστρέφεται- μεταφέρεται σε άλλη περιοχή, το θέμα σχετίζεται άμεσα με τον Δήμο Σπάρτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», το οικόπεδο όπου έχουν αποτεθεί τα μπάζα (δίπλα σε γήπεδο, πλησίον της Λ. Μαραθώνος) ανήκει στον Δ. Σπάρτης, προερχόμενο από το κληροδότημα Φιλιππόπουλου. Εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, η συγκεκριμένη αυθαίρετη ενέργεια προξενεί υποβάθμιση της ιδιοκτησίας γης που βρίσκεται επί της εμπορικής Λεωφόρου Μαραθώνος.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο κ. Νίκος Χατζηγιάννης, η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε «με την απαράδεκτη ανοχή του Δήμου Μαραθώνος». Ο ίδιος επισημαίνει ότι είχε καταγγείλει το θέμα «επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από περίπου 20 μέρες. Τότε, οι αρμόδιοι του Δήμου μας δήλωσαν ότι το ήξεραν και διαβεβαίωσαν ότι η εταιρεία θα τα έπαιρνε από κει άμεσα».

Ο καταγγέλλων δημοσιοποίησε σχετικές φωτογραφίες που ελήφθησαν την Κυριακή 2/12/2018. «Τα μπάζα όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν, αλλά μάλλον πολλαπλασιάστηκαν. Η ώρα του Εισαγγελέα?» αναρωτιέται ο κ. Χατζηγιάννης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες που ζητούν την παρέμβαση Εισαγγελέα και την τιμωρία των υπευθύνων.

Η θέση του Δήμου Σπάρτης
Ο «Λακωνικός Τύπος» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δ. Σπάρτης, κ. Δημήτρη Αποστολάκο, ζητώντας την εκτίμηση και τη στάση που θα τηρήσει η Δημοτική  Αρχή επί του ζητήματος που έχει ανακύψει. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκο, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στην Αν. Αττική, η Οικονομική Επιτροπή του Δ. Σπάρτης έχει συνάψει συμφωνία με τον Δ. Μαραθώνος για την προσωρινή παραχώρηση του χώρου (έως 9/2/2019) αποκλειστικά και μόνο για την απόθεση «θρυμματισμένων κλαδευτικών υπολειμμάτων». «Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Δ. Μαραθώνος ζήτησε να χρησιμοποιήσει τον χώρο για την απόθεση καμένων κλαδιών, ενώ επρόκειτο να στηθούν και κάποιες σκηνές για τους εθελοντές που συνέδραμαν τους πληγέντες. Η απόθεση οικοδομικών υλικών δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία» τόνισε ο κ. Αποστολάκος που γνωστοποίησε ότι συνεργάτης του Δ. Σπάρτης θα προβεί -άμεσα- σε αυτοψία στον επίμαχο χώρο και στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί αναλόγως.

Τέλος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έχει ήδη δημοπρατηθεί έργο περίφραξης του οικοπέδου, ώστε ο χώρος να είναι οριοθετημένος και ελεγχόμενος από αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη χρήση.

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικές φωτογραφίες

01

02

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα