Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην Αφρική ο Λάκωνας π. Πρόδρομος Κατσούλης

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Μητροπολίτη Ευσταθίου η τελετή για τον νέο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης

Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2019 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην Αφρική ο Λάκωνας π. Πρόδρομος Κατσούλης

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 13 Ιανουαρίου στον ΙΝ Αγίου Νικολάου Χαμζάουι Καΐρου, η χειροτονία του νέου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, κατά την διάρκεια Πατριαρχικής – πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ και συμμετείχε -μεταξύ άλλων αρχιερέων- ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Η εκλογή του άλλοτε ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα, πανοσ. αρχιμανδρίτη π.  Προδρόμου Κατσούλη, σε Επίσκοπο της νεοσυσταθείσης Επισκοπής Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Ο νέος Επίσκοπος, ο οποίος διακονεί στο Καμερούν από το 2015, είναι Λάκωνας και συγκεκριμένα έλκει την καταγωγή του από το Δαφνί. Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή του π. Προδρόμου έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου 2018, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, που συνεδρίασε υπό τον μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο Β΄.

Κατά τη χειροτονία, ο Μακαριώτατος  Πατριάρχης κ. Θεόδωρος Β΄ συγκλόνισε με τα λόγια του για τα παιδιά της Αφρικής: «Μπορεί τα παιδιά της Αφρικής, που θα συναντήσεις, Πρόδρομε, παιδί μου, στη νότιο Μαδαγασκάρη, να έχουν τα χέρια τους λερωμένα, πληγωμένα, ψωριασμένα, αλλά εσύ ποτέ να μην αρνηθείς να τα ευλογήσεις μαζί με τις οικογένειές τους, να τα ακουμπήσεις και να τού δείξεις την ευσπλαχνία σου, διότι πρόκειται για τα νήπια της Βηθλεέμ, για τα παιδιά του Θεού που ζητούν την αγάπη Του», τόνισε ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος, μιλώντας για τις κακουχίες τόσο των Αφρικανών ιερέων και εκείνων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην ιεραποστολή της Αφρικής και βεβαίως τις κακουχίες των ίδιων των Αφρικανών.

«Πορεύου, παιδί μου Πρόδρομε, πορεύου εις την Χαναάν σου και έχε εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Μην αμφιβάλλεις ποτέ, ποτέ μη δειλιάσεις, ποτέ μην λιποψυχήσεις», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, προ το νέο Επίσκοπο νοτίου Μαδαγασκάρης, επισημαίνοντας ότι «σήμερα χαίρει και αγάλλεται σύμπασα η Εκκλησία της Μαύρης Ηπείρου».

Μάλιστα, ο Πατριάρχης μίλησε για τις κακουχίες που και ο ίδιος πέρασε, ζώντας πολλές φορές μέσα σε καλύβες, όπως οι κάτοικοι χωρών της Αφρικής, όπως στο Καμερούν, από όπου και ο εγχώριος Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, που συνέβαλε σημαντικά στην ένταξη του νέου Επισκόπου στα νάματα της ιεραποστολής και τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα στο έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής.

Παράλληλα, στο πρόσωπο του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε θερμά όλη την ελληνική κυβέρνηση για όσα προσφέρει προς το ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τονίζοντας ότι η παρουσία του στη χειροτονία «έφερε την ελπίδα της πατρίδας, της Ελλάδας». «Σας ευχαριστούμε που η πατρίδα μας, δε μας λησμονάει. Και εμείς, θα συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες…»

Από την πλευρά του, ο κ. Μπόλαρης τόνισε τη σημασία της Αιγύπτου, όπου «ο Μωϋσής στην Αίγυπτο παρέδωσε τις δέκα εντολές, και εκεί κατέφυγε και η Αγία Οικογένεια», χαρακτηρίζοντας τη χώρα του Νείλου, ως «μία “μίτρα” της Ρωμηοσύνης, από τα γεγονότα αυτά αλλά και από τις πανάρχαιες σχέσεις των δύο χωρών, Αιγύπτου και Ελλάδας, όπως τις περιγράφει από την εποχή του και ο Ηρόδοτος».

Ο κ. Μπόλαρης μετέφερε τις ευχές της Ελλάδας και του ίδιου του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, προς τον νέο Επίσκοπο νοτίου Μαδαγασκάρης, που οδεύει προς «αχαρτογράφητες θάλασσες», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία αλλά και τις δυσκολίες του έργου που έχει να πραγματοποιήσει στην μακρινή αυτή αφρικανική χώρα.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει την προσωπική του ευαισθησία προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, από το όνομα που φέρει, το όνομα του Αποστόλου Μάρκου, ιδρυτού της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εδώ και 2.000 χρόνια, ενώ του προσέφερε, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών ένα αναμνηστικό δώρο (ένα μικρό αμφορέα, μία λευκή λίκιθο), για να την έχει στην νέα του Επισκοπή και να του θυμίζει πάντοτε την Ελλάδα.

Παρόντες στο μυστήριο της χειροτονίας ήταν αρκετοί αρχιερείς, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο όλο έργο του νέου Επισκόπου. Εκτός από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, συμμετείχαν ο -εκ Σπάρτης καταγόμενος- Μητροπολίτης Φωκίδας κ. Θεόκτιστος, καθώς επίσης ο Πατριαρχικός επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας (Γκάνας) κ. Νάρκισσος, ο Πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Μαγαδασκάρης κ. Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος και ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, καθώς και κληρικοί και προσκυνητές από την Ελλάδα.

Στη χειροτονία παρευρέθηκαν, επίσης, ο Έλληνας πρέσβης κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Κύπριος πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης, αλλά και ο πρέσβης κ. Παναγιώτης Πάρτσος, που συνόδευε τον υφυπουργό Εξωτερικών στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: arxon.gr

Διαβάστε σε επόμενη ανάρτηση του «Λακωνικού Τύπου» συνέντευξη του νέου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών