Εξαιρούνται από το Υπερταμείο 2.330 αρχαιολογικοί χώροι

Χαιρετίζει την απόφαση ο Δ. Σπάρτης που δικαιώνεται για την επιμονή του

Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2019 17:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξαιρούνται από το Υπερταμείο 2.330 αρχαιολογικοί χώροι

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η θεσμική θωράκιση ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που εξαιρούνται από το Υπερταμείο.  Σύμφωνα με το ΦΕΚ, θα εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ 2.330 ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τα συνολικά 10.119 ακίνητα, που είχαν μεταβιβαστεί στην εταιρεία με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Ειδικότερα, η απόφαση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ με τις υπογραφές του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ,Δημήτρη Λιάκου, και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου, αναφέρει ότι «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ».

Πρώτη δικαίωση
για τον Δ. Σπάρτης
Η δημοσίευση του ΦΕΚ 57Β’/2019 τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Σπάρτης με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Δήμο Πατρέων για την αποτροπή μεταβίβασης των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Σπάρτης είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- «οι χώροι, που μεταβιβάζονται είναι μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χώροι που ανήκουν στην τοπική κοινωνία».   Ο Δ. Σπάρτης στήριξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα ακύρωσης, που κατέθεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ακινήτων, που μεταβιβάζονταν, συμπεριλαμβάνονταν το κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, η πλατεία στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην «ΦΙΞ» όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης.

Αναβάλλεται η εκδίκαση στο ΣτΕ
Λόγω των εξελίξεων η προγραμματισμένη εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της  Επικρατείας αναβλήθηκε και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ από τον υπουργό Οικονομικών.

«Συνεχίζουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα πρόσφορα μέσα να παλεύουμε για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, να παραμείνουν οι χώροι στη χρήση και τη φροντίδα των υπηρεσιών του Δημοσίου (Αρχαιολογία κ.λπ.), να αποδοθούν στο Δήμο για αξιοποίηση οι διαμορφωμένοι και προβλεπόμενοι από το Σχέδιο Πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, να μην εκχωρηθεί η Δημόσια περιουσία, η περιουσία του ελληνικού λαού» τονίζει ο Δ. Σπάρτης.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti