Η ιστορία «γύρισε» 2.500 χρόνια πίσω στις Θερμοπύλες (ΦΩΤΟ)

Σπαρτιάτες και Θεσπιείς συναντήθηκαν στον τόπο της ιστορικής Μάχης του 480 πΧ

Τετάρτη, 06 Μάρτιος 2019 16:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ιστορία «γύρισε» 2.500 χρόνια πίσω στις Θερμοπύλες (ΦΩΤΟ)

Με στόχο να μεταφερθούν «νοερά» στο πνεύμα και την ατμόσφαιρα της ιστορίας που περικλείει τη Μάχη των Θερμοπυλών, μαθητές σχολικών μονάδων του Δήμου Σπάρτης επισκέφτηκαν το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και μαζί με Θεσπιείς μαθητές περπάτησαν εκεί όπου -χιλιάδες χρόνια πριν- οι πρόγονοί τους «έπεσαν» ηρωικά στην ομώνυμη μάχη εναντίον των Περσών, που διεξήχθη το 480 πΧ (σσ πριν από 2.499 χρόνια). Στο σημείο, όπου ακούστηκε η θρυλική φράση «Μολών λαβέ», εκεί όπου προς τιμήν των πεσόντων, υπάρχει η επιγραφή “Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι” (Ξένε, πες στους Λακεδαιμόνιους ότι κειτόμεθα εδώ, πιστοί στους νόμους τους).

Στην σπαρτιατική αντιπροσωπεία συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο Λύκειο Σπάρτης, το 1ο ΕΠΑΛ Σπάρτης, το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και το Λύκειο Καστορείου.

Τους μαθητές, αλλά και τους εκπροσώπους του Δήμου Σπάρτης, τον δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπυρίδωνα Μοιράγια, τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Κουμουνδούρο, τον αντιπρόεδρο του ΝΠ της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεώργιο Σούπο και το μέλος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων Νικόλαο Μπακή, υποδέχτηκε ο δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο οποίος παρείχε μια υποδειγματική ξενάγηση στον ιστορικό χώρο.

Υπογραμμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης έχει εγκρίνει τη διαδικασία αδελφοποίησης με το Δήμο Λαμιέων με σκοπό να ενισχυθούν οι δεσμοί που ενώνουν τη Σπάρτη και τη Λαμία, μέσα από κοινές δράσεις για την ανάδειξη της μάχης των Θερμοπυλών και της αυτοθυσίας των Σπαρτιατών.

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης μίλησε για «μια επίσκεψη συμβολική», τονίζοντας πως «μέσα από την απότιση φόρου τιμής στους προγόνους τους, οι μαθητές θα “νιώσουν” την ιστορία».

Στα συγκινητικά στιγμιότυπα ξεχώρισαν η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Λεωνίδα και το μνημείο των 700 πεσόντων Θεσπιέων και η απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές.

Ακολούθησε η περιήγηση στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα, μέσω πλοήγησης σε τράπεζες ψηφιακών πληροφοριών και παρακολούθησης οπτικοακουστικού υλικού τρισδιάστατης τεχνολογίας γύρω από την περίφημη μάχη.

Η επίσκεψη αυτή σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονται στη συμμετοχή του Δήμου Σπάρτης στις τελετές -που πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου- στους Δήμους Παγγαίου και Αμφίπολης, στο πλαίσιο των μεταξύ των αδελφοποιήσεων.

Σε ανακοίνωσή του ο Δ. Σπάρτης υπογραμμίζει ότι «για πρώτη φορά σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής, αναλαμβάνεται η συνολική δαπάνη μεταφοράς και διαμονής των σχολικών αποστολών. Έχουμε την πεποίθηση, πως οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους, προάγουν το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών, συνδυάζοντας τη μαθησιακή διαδικασία με την αναψυχή».

Για την επίσκεψη της σπαρτιατικής αντιπροσωπείας στις Θερμοπύλες σάς ενημέρωσε πρώτος ο "Λακωνικός Τύπος" από την Τρίτη 5/3 (θέμα)

Φωτο: efthia.gr, lamiareport.gr, mag24.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών