Στρατηγάκος κατά Σπίρτζη-Δέδε για Λεύκτρο-Σπάρτη και Σπάρτη-Τρίπολη

«Καμία κουβέντα για το μεταφορικό ισοδύναμο, αποικιακού χαρακτήρα η απάντηση»

Δευτέρα, 18 Μάρτιος 2019 14:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στρατηγάκος κατά Σπίρτζη-Δέδε για Λεύκτρο-Σπάρτη και Σπάρτη-Τρίπολη

«Ξεσπαθώνει» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Ηλίας Στρατηγάκος κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Δέδε. Αιτία η απάντηση των δύο παραγόντων  του υπουργείου αναφορικά με το αίτημα του κ. Στρατηγάκου για μεταφορικό ισοδύναμο στον οδικό κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη, αλλά και την κατασκευή -μεσοπρόθεσμα-  αυτοκινητοδρόμου στην ΕΟ Σπάρτης-Τρίπολης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΣ Πελοποννήσου χαρακτηρίζει την απάντηση που έλαβε σε σχετική επιστολή από τους κκ Σπίρτζη και Δέδε ως «αποικιακού χαρακτήρα», η οποία δεν περιλαμβάνει «καμία κουβέντα για το μεταφορικό ισοδύναμο».

Σημειώνεται ότι μεταφορικό ισοδύναμο είναι το μέτρο με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Αναλυτικά, η δήλωση του Ηλ. Στατηγάκου έχει ως εξής:

«Ούτε μια λέξη για το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αναφέρει  η απαντητική επιστολή   του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ σε επιστολή / αίτημα του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου  Ηλία Στρατηγάκου, προς τον Υπουργό κ. Σπίρτζη και τον Γ.Γ. κ. Δέδε.

Μετά την  αναβολή θέματος στο Π.Σ. Πελoποννήσου, όπου επιχειρείτο παγίδευσή  του  για έγκριση Τεχνικής Έκθεσης-Σήμανσης της ε.ο. Σπάρτης-Τρίπολης και την υιοθέτηση επιβολής κυκλοφοριακών απαγορεύσεων με  υπουργική απόφασή τους, χαρακτηρίζοντάς την παράπλευρη και εναλλακτική του αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας Λεύκτρο-Σπάρτη.

Απαγορεύσεις που αφορούν την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων βάρους άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της ε.ο. 39 Τρίπολη-Σπάρτη-Γύθειο, από Τεγέα έως τα όρια του χωριού  Κλαδά.

Ζητούσα α) την άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, ανάλογου αυτού που ισχύει από 1/1/19 στο σύνολο της νησιωτικής χώρας, στον αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο-Σπάρτη και β) την κατασκευή μεσοπρόθεσμα αυτοκινητοδρόμου στην ε.ο. Σπάρτης-Τρίπολης.    

Μας γνωρίζουν καθυστερημένα ότι οι απαγορεύσεις επιβάλλονται  α) για την προστασία του δικτύου από  φθορές και έντονες καταπονήσεις  β) για λόγους οδικής ασφαλείας.

Ταυτόχρονα όμως μας γνωρίζουν, ότι για λογαριασμό του αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη που κατασκευάστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο με σύμβαση παραχώρησης
 - Απαγορεύεται το Δημόσιο ή τρίτος(Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλος παραχωρησιούχος.):

1. Να κατασκευάσει και να λειτουργήσει άλλη οδό ταχείας κυκλοφορίας ή να αναβαθμίσει την υφιστάμενη ε.ο. Τρίπολης-Σπάρτης σε ανώτερη κατηγορία, γιατί θα επηρεάζουν τα έσοδά του.

2. Η μη επιβολή Διοδίων ή η επιβολή Διοδίων χαμηλότερου του 85% σε  ανταγωνιστική οδό σε σχέση με την οδό Λεύκτρο-Σπάρτη (όπως είναι η υφιστάμενη ε.ο. Τρίπολης-Σπάρτης)

Συνιστούν Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου και συνεπάγεται  καταβολή αποζημιώσεων στον παραχωρησιούχο.

Δηλαδή η Λακωνία είναι αποικία και είναι εσαεί καταδικασμένη να μην έχει καμιά αξίωση βελτίωσης των συγκοινωνιακών της υποδομών.

Αδιαφορούν για την αύξηση της απόστασης από Σπάρτη προς Τρίπολη και Αθήνα με επιστροφή κατά 50 συνολικά χιλιόμετρα, δεν τους ενδιαφέρει η παραπέρα μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομικής της δραστηριότητας σε σχέση με όμορους και ομοειδείς νομούς και περιοχές και η αρνητική επίδραση  στους κλάδους των μεταφορών, του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.

Μας λένε απερίφραστα:

α) Δεν βελτιώνουμε και δεν κατασκευάζουμε κανένα δρόμο και σε πρώτη φάση απαγορεύουμε  τη διέλευση των παραπάνω οχημάτων.

β) Σε δεύτερη φάση βάζουμε Διόδια στην υφιστάμενη ε.ο. Σπάρτης –Τρίπολης, γιατί είναι ανταγωνιστική του αυτοκινητόδρομου και επηρεάζει τα έσοδά του.   

Ζητήσαμε το διάλογο για την άρση της αδικίας, γιατί η Λακωνία είναι ο μόνος νομός που δεν έχει στην πράξη εθνική οδό, παρά τη δαπάνη που έγινε καθώς  και τη λήψη μέτρων επανορθωτικών.

Ζητήσαμε να γίνει διαβούλευση με την Π.Ε. Λακωνίας, τους Δήμους, τους κλάδους που θίγονται. Κατανόηση καμιά, δυστυχώς δίκην αρμοστών προς κατεχόμενη χώρα  εισπράττουμε αυταρχικότητα, αλαζονεία και διαπιστώνουμε αποικιακού χαρακτήρα και νοοτροπίας τοποθετήσεις. Δεν είναι οι πολίτες της Λακωνίας οι παρίες της Ελλάδας.

Ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου μένω σταθερά προσηλωμένος και είμαι κατά  των όσων αρνητικών παραπάνω αναφέρονται και απεργάζονται εις βάρος των κατοίκων μιας περήφανης περιοχής που δε φοβάται κανένα.

Να είναι σίγουρος ο κ Δέδες που τυγχάνει και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο κ. Σπίρτζης  ότι οι απαγορεύσεις που επιχειρούνται δεν θα τύχουν της υποστήριξης κανενός και θα ενώσουν τον κόσμο εναντίον τους.

Το θέμα θα επανέλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχοντας τη γνώμη και τις θέσεις των φορέων του νομού Λακωνίας που είμαστε  σε αναμονή παραλαβής.

Ηλίας Στρατηγάκος
Πρόεδρος
Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου»


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα