Εκσυγχρονίζεται με σειρά έργων το δίκτυο της ΔΕΥΑ Σπάρτης (VIDEO)

Ξεχωρίζουν ο νέος αγωγός ύδρευσης από την Τρύπη και η συλλογή ομβρίων υδάτων - Οι παρεμβάσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»

Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκσυγχρονίζεται με σειρά έργων το δίκτυο της ΔΕΥΑ Σπάρτης (VIDEO)

Σε νέα εποχή αναμένεται να εισέλθει το επόμενο διάστημα το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης στον Δήμο Σπάρτης. Με αφορμή την ένταξη νέων έργων της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σπάρτης (ΔΕΥΑΣ) στο  πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», ο δήμαρχος Σπάρτης και πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Βαγγέλης Βαλιώτης και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Ηλίας Τρακάκης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για έργα συλλογής και διάθεσης ομβρίων υδάτων στο Δήμο Σπάρτης προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, καθώς και έργα ύδρευσης, όπως η κατασκευή νέου υδραγωγείου Σπάρτης από τις πηγές της Τρύπης, η βελτίωση της ύδρευσης Μυστρά και η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης ΤΚ Καλυβίων Σοχάς.

Επίσης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) θα υλοποιηθούν τα έργα: 1) «Επέκταση υπαρχόντων συστημάτων παρακολούθησης και αυτόματου ελέγχου διαρροών και υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού στη Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών», 2) «Αντικατάσταση, Επέκταση Δικτύου Ύδρευσης Αγ. Ειρήνης».

Όπως είπε ο κ. Βαλιώτης, μέσω των νέων έργων επιδιώκεται «καλύτερη ποιότητα νερού για τους δημότες του Δ. Σπάρτης. Είμαστε από τους λίγους δήμους της χώρας που ενεργούμε οργανωμένα και μεθοδικά όταν προκηρύσσονται προγράμματα για ένταξη έργων».

Από την πλευρά του ο κ. Τρακάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για «σημαντικά έργα, για τα οποία απαιτήθηκαν πολλά ταξίδια στην Αθήνα. Απευθύνω ευχαριστίες σε αρχαιολογία που έδωσε το “πράσινο φως” για την υλοποίηση των έργων». Ο κ. Τρακάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο έργο αντικατάστασης του αγωγού μεταφοράς του νερού από τις πηγές της Τρύπης προς την υφιστάμενη δεξαμενή Σπάρτης, συνολικού μήκους 8.650 μ. Όπως τόνισε «ο υφιστάμενος αγωγός κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Γκορτσολόγου (θητεία 1926-1941) και απαιτείτο η αντικατάστασή του. Πλέον, θα υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερο όγκο νερού προς την πόλη».

Ο Ευ. Βαλιώτης κάλεσε τους πολίτες «να μην σπαταλούν το νερό, καθώς οι ποσότητες είναι συγκεκριμένες και πολύτιμες», ενώ υπενθύμισε ότι επί δημαρχίας του «δεν έχει γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ».

Ακόμα, ο δήμαρχος Σπάρτης αποκάλυψε ότι στα πλάνα είναι «η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με σκοπό τη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΣ». Ο Ηλ. Τρακάκης συμπλήρωσε ότι το κόστος ρεύματος για τη λειτουργία των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΣ ανέρχεται σε 100.000 ευρώ/μήνα.

Επιπλέον, ο κ. Βαλιώτης επεσήμανε ότι έχει δώσει προσωπική εντολή να αποπληρώνονται άμεσα οι λογαριασμοί των μεγαλοοφειλετών της ΔΕΥΑΣ, οι οποίοι έχουν έσοδα από τη χρήση  του νερού. Οι μικρότεροι οφειλέτες εντάσσονται σε καθεστώς διακανονισμού, ωστόσο ο κ. Βαλιώτης τόνισε ότι «πρέπει να πληρώνουν τη ρύθμιση για να υπάρχει βιωσιμότητα στη ΔΕΥΑΣ».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Ρήγας έπλεξε το εγκώμιο του δημάρχου Σπάρτης, επισημαίνοντας ότι τα έργα «προέρχονται από παρέμβαση του κ. Βαλιώτη. Οι διεκδικήσεις και οι χρηματοδοτήσεις αποτελούν προσωπική επιτυχία του δημάρχου».

Τα έργα
Ειδικότερα, η χρηματοδότηση μέσω του «ΦιλόΔημος» περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

Έργα ΔΕΥΑ Σπάρτης που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι»:

1 «Έργα συλλογής και διάθεσης ομβρίων υδάτων στο Δήμο Σπάρτης», προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ

Φυσικό αντικείμενο έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η αντιπλημμυρική προστασία από όμβρια ύδατα που κατέρχονται από την περιοχή της Μαγούλας προς τη Σπάρτη και εισέρχονται στο ΒΔ άκρο της πόλης, η πρόσθετη αντιπλημμυρική προστασία από όμβρια που εισέρχονται από εξωτερικές λεκάνες στο ΒΔ όριο της πόλης και δημιουργούν προβλήματα πλημμυρών κυρίως σε οδούς Τριακοσίων και Ηρακλειδών και στο κέντρο της πόλης και σε τοπικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από όμβρια που εισέρχονται από εξωτερική λεκάνη στη ΒΑ είσοδο της πόλης (περιοχή κόμβου).
Για το έργο υπάρχει η σχετική αδειοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Υπουργείο Πολιτισμού) και έχει απαλλαγή από περιβαλλοντικά.
Πιθανή ημερομηνία δημοπράτησης: Ιούλιος 2019

2. «Έργα Ύδρευσης στο Δήμο Σπάρτης», προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά:   
- Βελτίωση του έργου υδροληψίας στις πηγές της Τρύπης
- Αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς του νερού από τις πηγές προς την υφιστάμενη δεξαμενή Σπάρτης μήκους 8.650 μ.
- Βελτίωση στις τοπικές υδροδοτήσεις ενδιάμεσων δεξαμενών
- Νέους αγωγούς του υδραγωγείου Μυστρά μήκους 7.780 μ. και αντικατάσταση του αντλητικού συγκροτήματος της γεώτρησης καθώς και αυτοματοποίηση λειτουργίας της σε σχέση με τη στάθμη νερού της νέας δεξαμενής
- Νέους αγωγούς του δικτύου στην ΤΚ Καλυβίων Σοχάς μήκους 4.230 μ. Επίσης, προβλέπεται η παρακολούθηση της λειτουργίας του υδραγωγείου Καλυβίων Σοχάς, με εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και νέου συγκροτήματος χλωριωτή.

Αναλυτικά:
1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΡΥΠΗΣ, συνολικού προϋπολογισμού 2.061.250 ευρώ (περιλαμβάνεται η δαπάνη ΟΚΩ 15.000 ευρώ και η δαπάνη αρχαιολογίας 46.250 ευρώ)
Πιθανή ημερομηνία δημοπράτησης: Μάιος 2019

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΥΣΤΡΑ, συνολικού προϋπολογισμού 603.750 ευρώ  (περιλαμβάνεται η δαπάνη αρχαιολογίας 28.750 ευρώ)
Πιθανή ημερομηνία δημοπράτησης: Μάιος 2019

3. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΣΟΧΑΣ, συνολικού προϋπολογισμού 335.000 ευρώ
Πιθανή ημερομηνία δημοπράτησης: Απρίλιος 2019

Έργο της ΔΕΥΑ Σπάρτης που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ)

1. Επέκταση υπαρχόντων συστημάτων παρακολούθησης και αυτόματου ελέγχου διαρροών και υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού στη Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών», προϋπολογισμού 1.132.368 ευρώ
Πιθανή ημερομηνία δημοπράτησης: Ιούνιος 2019

2. «Αντικατάσταση, Επέκταση Δικτύου Ύδρευσης Αγ. Ειρήνης», προϋπολογισμού 345.000 ευρώ
 
Συνοπτική περιγραφή φυσικού αντικειμένου
Το έργο περιλαμβάνει:
Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Αγίας Ειρήνης, συνολικού μήκους 4.360 μ. εκ των οποίων 2.433 μ. είναι ο κεντρικός αγωγός επί του επαρχιακού δρόμου μέχρι το κατάντη άκρο του οικισμού, τα 51 μ. είναι ο τροφοδοτικός αγωγός της δεξαμενής και τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντες αγωγοί του εσωτερικού δικτύου. Περιλαμβάνεται επίσης αντικατάσταση των ιδιωτικών συνδέσεων καθώς και πλήρη απομόνωση του παλαιού δικτύου όταν ολοκληρωθεί το νέο.
Πιθανή ημερομηνία δημοπράτησης: Ιούνιος 2019

Έργα της ΔΕΥΑ Σπάρτης υπό αξιολόγηση:
1. «Ολοκλήρωση δικτύων αποχέτευσης Τ.Κ. Καρυών, προϋπολογισμού 680.000 ευρώ με (0%) ΦΠΑ, αρ. μελέτης 34/2018». Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η δαπάνη ΟΚΩ 20.000 ευρώ και η μη επιλέξιμη δαπάνη των ιδιωτικών συνδέσεων ποσού 54.000 ευρώ
2. «Μικρός Βιολογικός Καθαρισμός στην Τ.Κ. Καρυών, προϋπολογισμού 605.120 ευρώ με ΦΠΑ (24%), αρ. μελέτης 35/2018». Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η δαπάνη ΟΚΩ ΔΕΗ 10.000 ευρώ, ΟΚΩ ΝΕΡΟ 20.000 ευρώ, ΟΚΩ ΟΤΕ 10.000 ευρώ, καθώς και η δαπάνη του μη επιλέξιμου ΦΠΑ 117.120 ευρώ.
3. «Κατασκευή αποχετευτικών αγωγών οικισμού Αφυσσού, Κλαδά, Κοκκινόραχη, Συκαρακίου και πόλης της Σπάρτης, συνολικού προϋπολογισμού 920.000 ευρώ με ΦΠΑ, αρ. μελέτης 36/2018». Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η δαπάνη ΔΕΗ 10.000 ευρώ, η δαπάνη της αρχαιολογίας 30.000 ευρώ, καθώς και η μη επιλέξιμη δαπάνη των ιδιωτικών συνδέσεων ποσού 48.000 ευρώ.

Παρακολουθήστε το video

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών