Στ. Αραχωβίτης: «Επωφελείς συνεργασίες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Πέμπτη, 04 Απρίλιος 2019 13:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στ. Αραχωβίτης: «Επωφελείς συνεργασίες μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε μία αποτίμηση του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη για πολλά χρόνια η Ελλάδα κρατούσε μια φοβική στάση απέναντι στο βόρειο γείτονα της, «αντί να λύσει ένα πρόβλημα στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων».
 
«Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγεται ένας μεγάλος δίαυλος επικοινωνίας με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Η ζωή μάς έχει ξεπεράσει. Οι εμπορικές σχέσεις ελληνικών επιχειρήσεων με τη γείτονα χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Δεν περίμεναν καμία Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης. Επεσήμανε δε, πως μέσα στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας είναι έξι ελληνικών συμφερόντων.
 
Ο υπουργός ενημέρωσε πως σε ένα μήνα προγραμματίζει με τον ομόλογό του επίσκεψη στη χώρα μας
σε συνδυασμό με ένα φόρουμ του αγροτοδιατροφικού τομέα, με επιχειρήσεις ελληνικές και επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία.
 
Αναφερόμενος τέλος στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ενταξιακή πορεία που ανοίγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός σημείωσε:
«Ό,τι αφορά τη νομοθετική ομπρέλα της Ε.Ε., δηλαδή τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από την ελληνική πλευρά, η ονομασία θα γίνεται απόλυτα αποδεκτή. Η ΠΓΕ, δηλαδή, «Μακεδονικός Οίνος» και το τσίπουρο και το ούζο και όλα τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αναγνωρίζονται αυτόματα από τη χώρα και ισχύει ο σεβασμός των κανόνων της Ε.Ε.
 
Για τα εμπορικά σήματα που κατά το παρελθόν είχαν τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, τους   προτείναμε να αναγράφεται η συνταγματική ονομασία, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία» εμφανώς και ευανάγνωστα πάνω στη συσκευασία, στα προωθητικά φυλλάδια, παντού.
 
Όσον αφορά την Ελλάδα, για τα νέα προϊόντα θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας. Για τα παλιά, όπου ήδη χρησιμοποιούνταν η ονομασία, προβλέπεται στη συμφωνία ο τρόπος επίλυσης αυτής της διαφοράς. Η επιχειρηματική κοινότητα, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ, οι φορείς, με τη μορφή ενός συμβουλίου ειδικών θα επιλύσει αυτές τις διαφορές».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti