Το Δημογραφικό: Νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2019 14:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Δημογραφικό: Νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης*

Καιρό τώρα αναζητώ την αφορμή για να αποτυπώσω κάποιες σκέψεις σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα στη χώρα μας. Ένα πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και πολιτεία, κυρίως τα τελευταία χρόνια και που ο δυσμενής αντίκτυπός του έχει αρχίσει ήδη να γίνεται ορατός.

Αυτή την αφορμή μου έδωσε ο πρωθυπουργός όταν στην πρόσφατη αγόρευσή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και προς μεγάλη μου έκπληξη τον άκουσα να υποστηρίζει την άποψη, ότι η λύση για να αντιμετωπισθεί η υπογεννητικότητα των Ελλήνων, είναι η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Πρόκειται για μια δήλωση, που αντανακλά την προχειρότητα και την επιδερμικότητα, με την οποία ασκείται η πολιτική στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Και αυτό γιατί η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας των Ελλήνων δεν θα έπρεπε να αποτελεί την έκφραση μίας πρότασης, με προφανή σκοπό να χαϊδέψει αυτιά κομματικών φίλων. Αντίθετα, η απλή διαπίστωση του προβλήματος, αλλά κυρίως τα μέτρα αντιμετώπισης του, θα έπρεπε να αποτελούν την κοινή συνισταμένη όλων των ενεργειών των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Πρόκειται για ένα τεράστιας εθνικής σημασίας ζήτημα, η ριζική εκτίμηση και επίλυση του οποίου δεν αποτελεί μόνο ουσιώδη προϋπόθεση για την συνέχιση της πορείας του Έθνους μας, αλλά και διέξοδο για πολλά από τα ζητήματα, που απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας.

Κοινό τόπο αποτελεί  η διαπίστωση ότι μια χώρα διακινδυνεύει την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, αλλά και την ίδια την υπόστασή της, όταν δεν επιτυγχάνει να διατηρεί θετικούς δημογραφικούς δείκτες.

Μια τέτοια χώρα έχει καταστεί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, αφού ο βασικότερος από τους δείκτες, αυτός της γονιμότητας, παρουσιάζει διαχρονικά έντονη αρνητική εξέλιξη. Η διαφαινόμενη πορεία προς την δημογραφική παρακμή επιτείνεται έτι περαιτέρω από την μαζική και ανεξέλεγκτη είσοδο και παραμονή στη χώρα μεταναστών και προσφύγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης γεννήσεων τα έτη 2016 και 2017 έπεσε στο 1,38 και 1,35 αντίστοιχα, όταν απαιτείται να φθάσει τουλάχιστον στο 2,1 για να επιτευχθεί αναστροφή του φαινομένου και να σταματήσει να φθίνει ο πληθυσμός. Πληθυσμός ο οποίος επιδεικνύει διαρκή αύξηση του δείκτη γήρανσης, που έφθασε το 2017 στο 149,21 όταν το 2012 βρισκόταν στο 134,09 και πριν είκοσι χρόνια, το 1997, στο 102,38. Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που πρόσφατα δημοσιεύθηκε, πέραν των καθαρά οικονομικών στοιχείων και προβλέψεων που περιέχει, αφιερώνει μεγάλο μέρος της στις δυσμενείς επιπτώσεις του δημογραφικού στη δημοσιονομική ανάπτυξη της χώρας και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισής του.

Οι αριθμοί της προηγούμενης παραγράφου είναι χαρακτηριστικοί και άκρως ενδεικτικοί, όχι μόνο για την διαπίστωση, αλλά κυρίως για την επιβεβαίωση του φαινομένου. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε  ότι ενώ η Ελλάδα  παρουσιάζει σταδιακή μείωση του πληθυσμού της η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, βρίσκεται στην 19η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών ανά πληθυσμό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ο πληθυσμός της σήμερα ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια. Παρουσίασε δηλαδή, μέσα σε δέκα χρόνια μια ραγδαία αύξηση 10,58 ποσοστιαίων μονάδων.  Το ζήτημα που πλέον τίθεται είναι τι πρέπει να γίνει και μάλιστα «χθες», ώστε να αντιστραφεί η παραπάνω εικόνα.

Ακόμα, πιστεύω ότι άμεσα απαιτείται η δημιουργία επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία νέων και περισσοτέρων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να διέπονται από σταθερό εργασιακό και φορολογικό καθεστώς. Με τις θέσεις αυτές θα δοθεί  ευκαιρία στους νέους αλλά και κίνητρο σε όσους έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό να επιστρέψουν. Το σταθερό εργασιακό καθεστώς θα έχει ως φυσιολογική συνέπεια την άμβλυνση της επιφυλακτικότητας ή ακόμη και της άρνησης των νέων να δημιουργήσουν οικογένεια και βέβαια να τεκνοποιήσουν. Παράλληλα όμως αυτόματα θα αυξηθούν και οι εργασιακές εισφορές προς τα «αναξιοπαθούντα» ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα μπορέσουν στη συνέχεια να προσφέρουν ή να συνεισφέρουν σε κοινωνικές παροχές σε νέες οικογένειες και κυρίως προς τους νέους γονείς (π.χ. φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, επέκταση ωραρίου παιδικών σταθμών, ολοήμερα σχολεία σε όλη τη χώρα, επιδόματα τέκνων, στεγαστικές και φορολογικές διευκολύνσεις).

Η πρόταση του πρωθυπουργού για ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία των προσφύγων και μεταναστών ή έστω μέρους αυτών, είναι όπως προαναφέρω πρόχειρη και ανεδαφική. Και τούτο γιατί οι άνθρωποι, που έρχονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σε αντίθεση με εκείνους που συνέρρευσαν στη χώρα μας από βαλκανικές χώρες τη δεκαετία του 1990, δεν επιθυμούν να παραμείνουν και να εργασθούν στην χώρα μας, εντασσόμενοι στην εργασιακή και κοινωνική της δομή, αλλά απλά έχουν βρει τον πιο εύκολο δρόμο για την Κεντρική ή Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο επιθυμητός τους προορισμός. Και εν πάση περιπτώσει είναι τουλάχιστον άδικο και ανισοβαρές να προτείνει και να επιδιώκει κάποιος την ενσωμάτωση στην κοινωνίας μας ατόμων με δυσκολίες προσαρμογής, χαμηλή εξειδίκευση και εργασιακή εμπειρία, αντί να επιδιώκουμε την θέσπιση κινήτρων για την επιστροφή των 400.000 νέων Ελλήνων, που μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης.

Οι πρόσφατα εξαγγελθείσες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος κρίνονται θετικά. Η εφαρμογή τους πιστεύω θα είναι ένα στοίχημα, που θα πρέπει να κερδηθεί σχετικά γρήγορα και εύκολα και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών της μελλοντικής κυβέρνησης. Θα συμπληρώσω μόνο ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συσταθεί ειδική υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό και την εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών και παράλληλα θα επιβλέπει την διατύπωση της «δημογραφικής ρήτρας», που θα πρέπει να προβλεφθεί ως προαπαιτούμενο για την ψήφιση κάθε μελλοντικού νομοσχεδίου.

*Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έχει διατελέσει βουλευτής (1961- 2004), ευρωβουλευτής (2004-2009) και υπηρέτησε επί σειρά ετών ως υπουργός σε διάφορα υπουργεία.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti