Η Ακολουθία του Νυμφίου στη Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος

Με τη συμμετοχή του Γορτυνιακού Συνδέσμου

Τρίτη, 23 Απρίλιος 2019 13:48 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Ακολουθία του Νυμφίου στη Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος

Στις εσχατιές της λακωνικής γης βρέθηκε, την Κυριακή των Βαΐων το εσπέρας, 21 Απριλίου 2019, ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης, για να παρακολουθήσει την Ακολουθία του Νυμφίου στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος. Την ακολουθία τέλεσαν ο αρχιμανδρίτης π. Ευστάθιος Πορφύρης και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, Γορτύνιος εκ μητρός, ενώ έψαλε χορός της γυναικείας αδελφότητας.
 
Η Μονή της Ευαγγελίστριας (19ος αιώνας) ιδρύθηκε από μία οσιακή μορφή τον αγιορείτη μοναχό Κυριακό Στουρνάρα, που ασκήτεψε σε δυο απόκρημνες σπηλιές του βουνού Μπαλογκαίρι του Ζάρακα. Ο ασκητής, καθοδηγημένος από ένα υπερφυσικό φως, βρήκε στην κορφή ενός λόφου, πάνω στα κλαδιά μιας γκλαντινιάς, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου κι αποφάσισε να ανοικοδομήσει ναό στο όνομά του. Το αποτέλεσμα ήταν το σημερινό Καθολικό της Μονής, το οποίο είναι ένα πρωτότυπο αριστούργημα ναοδομίας, αφού εξωτερικά είναι ενιαίος ναός κι εσωτερικά τρεις ναοί: στο ισόγειο ο Άγιος Γεώργιος και στο άνω δώμα το Ρόδον το Αμάραντον και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
 
Η ατμόσφαιρα, με το ημίφως που δημιουργούσαν τα μελισσοκέρια, οι ψαλμωδίες των μοναχών και οι  καλλικέλαδες φωνές του π. Γεωργίου και του π. Ευσταθίου, με τις εκφωνήσεις όλο νόημα και πνευματικό περιεχόμενο, ήταν αρκούντως κατανυκτική!

Στο τέλος της Ακολουθίας ο π. Γεώργιος μίλησε στους προσκυνητές για την ιστορία της Μονής και για το πνευματικό νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας, το οποίο καλούνται να ενστερνιστούν και να κάνουν βίωμά τους οι χριστιανοί.
 
Ακολούθησε μοναστηριακή φιλοξενία στο αρχονταρίκι της Μονής. Στη συνέχεια οι προσκυνητές μετέβησαν στη Μονεμβασιά, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο είχε προετοιμάσει νηστίσιμο βραδινό τραπέζι στο Κέντρο «ΚΑΣΤΡΑΚΙ» της κας Λυγερής Ψυχογιού.

Μετά το πέρας του δείπνου ήλθε η ώρα της επιστροφής με την ευχή «Και του χρόνου»!

Γιάννης Μητράκος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα