Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο: Οριστικό το μέλλον των σχολών της Σπάρτης

Με 147 «ναι» και 100 «όχι» - Η Νοσηλευτική μεταφέρεται στην Τρίπολη και ιδρύονται τρία νέα τμήματα

Τρίτη, 23 Απρίλιος 2019 17:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο: Οριστικό το μέλλον των σχολών της Σπάρτης

Ψηφίστηκε τη Μ. Τρίτη (23/4) με 147 ψήφους υπέρ και 100 κατά, σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».Το πλάνο για τα τμήματα της Σπάρτης  

Τη στιγμή που συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ίδρυση τριών νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στη Σπάρτης και μετακίνηση του Τμήματος Νοσηλευτικής στην Τρίπολη προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη νέα αρχιτεκτονική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά στην ίδρυση των παρακάτω νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στη Σπάρτη: 1) Φυσικοθεραπείας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας, 2) Ψηφιακών Συστημάτων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας και 3) Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Διοίκησης.

Αντίθετα, η τελική απόφαση του Υπουργείου και της αρμόδιας Επιτροπής προβλέπει  μεταφορά της Νοσηλευτικής Σπάρτης στην Τρίπολη, με επιχείρημα την απουσία απαραίτητων υποδομών για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Επισημαίνεται ότι οι νεοεισαχθέντες  πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, προβλέπεται να φοιτήσουν κανονικά στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Οι εν ενεργεία φοιτητές προηγούμενων ετών θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη Σπάρτη μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Σπάρτης καταργείται (όπως όλα τα τμήματα ΤΕΙ της χώρας) και ουσιαστικά συγχωνεύεται στο προτεινόμενο νέο πανεπιστημιακό Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές του υφιστάμενου Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής θα παραμείνουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Σπάρτη, επιλέγοντας ανάλογες κατευθύνσεις βάσει των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν.

Τέλος, παραμένει αμετακίνητο στη Σπάρτη το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού.

Η ακαδημαϊκή λειτουργία των τμημάτων και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών προτείνεται να αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, που θα αρχίσει τη λειτουργία του από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-2021).

Η τοποθέτηση Γαβρόγλου
Κατά την ομιλία του, στο τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε: «Είναι ένα νομοσχέδιο και ένας Υπουργός που η Νέα Δημοκρατία εξάντλησε εναντίον τους όλη τη λασπολογία: «Επικίνδυνο», «έγκλημα», «νεκροθάφτης», «ρουσφετολόγος», «ξεθεμελιωτής», «νάρκη» και «Νέρων».

Ένα πράγμα, όμως, δεν είπατε. Επί 2,5 χρόνια δεν μας λέτε ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα της Γ’ Λυκείου. Ξέρετε, τελικά, ποια είναι η άποψή σας; Είναι η συνέχεια της υποκρισίας. Κάνετε ότι υπάρχει ενώ δεν υπάρχει η Γ’ Λυκείου και αυτό το ξέρει όλη η κοινωνία. Και φωνάζετε για συναίνεση. Αρνείστε να τοποθετηθείτε ως προς το ποιο είναι το πρόβλημα και θέλετε συναίνεση επί της λύσης του προβλήματος. Μπορούμε να συνεννοηθούμε ότι είμαστε μια χώρα χωρίς Γ’ Λυκείου; Εκτός αν νομίζετε ότι έχουμε Γ’ Λυκείου και ότι όλα είναι μια χαρά. Και βεβαίως το είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ: «το πρόβλημα –επί λέξει- δεν είναι ότι δεν έχουμε Γ’ Λυκείου». Άρα αναγνωρίζει ότι δεν έχουμε Γ’ Λυκείου, απλώς δεν το θεωρεί πρόβλημα. Εάν δεχθείτε το πρόβλημα, τότε η λύση του είναι μονοσήμαντη και είναι η λύση που προτείνουμε. Γι’ αυτό δεν θέλετε να δεχθείτε το πρόβλημα.

Εκείνο που δεν έχω καταλάβει είναι η αγάπη και ο θρήνος για τα ΤΕΙ από ποιους; Από εκείνους που τα έθαψαν. Και, βεβαίως, μιάμιση μέρα τώρα ξεχάσαμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ. Δεν το αφορά αυτή η συζήτηση. Θεώρησε ότι έπρεπε να ασκήσει το επαναστατικό του δικαίωμα και να αποχωρήσει. Τόσος θρήνος για τα ΤΕΙ και την τεχνολογική εκπαίδευση; Εμείς τα αφήσαμε χωρίς προσωπικό και χωρίς υποδομές; Ή εμείς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση από το ‘74 που πήρε στα σοβαρά τα δύο σκέλη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ; Αφήστε όλη αυτή την τρομοκρατία ότι δήθεν χάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Κανένας απολύτως δεν χάνει τίποτα.

Μας κατηγορείτε για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αν θέλαμε να κάνουμε μικροκομματική πολιτική θα υιοθετούσαμε αυτό που εσείς ακόμη και τώρα προτείνετε. Δηλαδή τη μετατροπή όλων των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Αυτή δεν είναι η πρότασή σας; Αυτό είναι μικροκομματική πολιτική, όχι η διαδικασία των συναινέσεων που πετύχαμε. Εσείς έχετε ένα μικρό έλλειμμα στην κατανόηση των εννοιών: Η συναίνεση δεν είναι ομοφωνίες. Συναίνεση είναι να αποφασίζουμε για το πρώτο βήμα. Και εδώ οι συναινέσεις είναι εντυπωσιακές.

Λέτε ότι φροντιστηριοποιείται το Λύκειο, ότι γίνεται κέντρο εξετάσεων. Ξέρετε σήμερα πόσες εξετάσεις έχουν τα παιδιά στο Λύκειο συνολικά; 43. Ξέρετε πόσες έχουν με το σύστημα που προτείνουμε; 18. Δεν μπορεί να είναι εξεταστικό κέντρο αυτό. Αλλά, και πάλι, θέλετε ουσιαστικά να μείνει το Λύκειο ως έχει, γιατί δεν θέλετε να τοποθετηθείτε στο ότι είναι ένα προπαρασκευαστικό έτος σε όλα τα μέρη του κόσμου. Και όλος αυτός ο θρήνος για τη Γενική Παιδεία. Προσπαθήστε επί της ουσίας να την υπερασπιστείτε και όχι όπως έχει εκφυλιστεί σήμερα.

Δεν θέλω να σχολιάσω το απίστευτο σύστημα του ΚΚΕ που λέει να κρατά κανείς όποιους βαθμούς θέλει, για όσο καιρό θέλει, να δίνει όσα μαθήματα θέλει  και να δει ποιους βαθμούς θα κρατήσει. Αυτό δεν είναι σύστημα. Και βεβαίως στη Βουλή εκφράστηκε και το πιο σύντομο ανέκδοτο: το αίτημα του ΚΚΕ για κριτική σκέψη. Θα σας παρακαλούσα να σεβαστούμε όλοι τις αρχές και τις αξίες μας.

Δημιουργούμε, λένε, τμήματα για ρουσφετολογικούς λόγους. Να το πούμε και να το ξαναπούμε: Σήμερα τα τμήματα είναι 450 και γίνονται 430 μετά το σχέδιο μας. Και, βεβαίως, αξιολόγηση των τμημάτων και αυτών που ήταν μέχρι τώρα και αυτών που ιδρύονται. Αξιολόγηση και των εκπαιδευτικών, αλλά όχι εκδίκηση.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο υπήρξε συνειδητή διαστρέβλωση είναι το θέμα της αξιολόγησης και το θέμα των αυστηρών διαδικασιών που έχουμε για να λύσουμε ένα πρόβλημα 36 ετών ανάμεσα στους τετραετείς μηχανικούς και στους πενταετείς. Ακαδημαϊκές διαδικασίες με τις οποίες οποία τα τετραετή γίνονται πενταετή και επαγγελματικά δικαιώματα με εμπλοκή του ΤΕΕ και πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες. Προκαλώ να ψηφίσετε αυτή τη διάταξη για να λήξει ένα πρόβλημα 36 ετών. Γι’ αυτό όλο αυτό που λένε «πολυτεχνοποίηση σε μία νύχτα» δεν σας τιμά.

Για τα πειραματικά και τα πρότυπα άλλος χαμός. Ότι δήθεν τα καταργούμε, καταργούμε την αριστεία κτλ. Δεν άκουσα όμως να λέτε ένα πράγμα. Εξασφαλίζουμε τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται εκεί; Που με το Νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου το 2011 δεν είχαν πού να πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Ναι ή όχι; Αυτό δεν ακούστηκε εδώ. Ακούστηκε πάλι ο θρήνος για την κατάργηση της Αριστείας.

Για τα κολέγια, θέλω να είναι σαφές: Η έννοια επαγγελματικής ισοδυναμίας είναι ένας νεολογισμός του 2012. Ενέχει μέσα του πολύ σοβαρά στοιχεία παράκαμψης του άρθρου 16. Εμείς ορθολογικοποιούμε και είμαστε 100% σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα επαγγελματικά και βεβαίως κατανοούμε ότι υπάρχουν παιδιά ήδη στα κολέγια αυτά, και δίνουμε μία παράταση μέχρι να τελειώσουν.

Τελειώνω με την ομιλία του κυρίου Μητσοτάκη την οποία δεν είχαμε τη χαρά να την ακούσουμε, αλλά είχαμε τη χαρά να τη διαβάσουμε. Μέρος της στρατηγικής του είναι: από το Γυμνάσιο τα παιδιά να πληροφορούνται για την αγορά εργασίας, τα Πανεπιστήμια μας να έχουν κοινό βηματισμό με την αγορά Εργασίας, τα Πανεπιστήμια και οι ακαδημαϊκοί να παράγουν μετρήσιμο ερευνητικό αποτέλεσμα. Δηλαδή ‘γεια χαρά’ στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Μετρήσιμο ερευνητικό αποτέλεσμα, λέει. Και τέλος όλα αυτά σημαίνουν ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να απελευθερώνονται από τα δεσμά του Υπουργείου. Κοιτάξτε, το άρθρο 16 το οποίο είναι σε ισχύ και θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμα λέει ότι η εποπτεία της Πολιτείας είναι δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας και όλες αυτές εδώ είναι θέσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία.

Ακούστε λοιπόν και διαβάστε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ολοκληρώνουμε μετά από δύο χρόνια. Την τεράστια αυτή μεταρρύθμιση. Και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε σε κάτι άλλο. Όχι μόνο για τη νομική εφαρμογή της, αλλά και για την αλλαγή νοοτροπιών. Και η αλλαγή νοοτροπιών σε μία κοινωνία είναι ενδεχομένως πολύ πιο δύσκολη από την εφαρμογή των όποιων νόμων».

Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης εφιστούσε την προσοχή της στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις με προεκλογικό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση και ότι ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τις επίμαχες διατάξεις που αφορούν στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ αλλά και εξαιτίας των ρουσφετολογικών τροπολογιών για ίδρυση νέων τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα