«Όταν νιώθεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα, υπάρχει βοήθεια...»

Έστειλε μηνύματα η ημερίδα για την αυτοκτονικότητα στη Σπάρτη

Σάββατο, 11 Μάιος 2019 08:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Όταν νιώθεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα, υπάρχει βοήθεια...»

Συμπεράσματα, μηνύματα και χρήσιμες συμβουλές περιελάμβανε η ημερίδα με θέμα «Η Κρυμμένη Αυτοκτονικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8/5 στη Σπάρτη, από το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας του Φορέα «ΚΛΙΜΑΚΑ».

Η ημερίδα αναπτύχθηκε σε δύο ενότητες:

Το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, γιατρούς και νοσηλευτές της περιοχής μας οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από εξειδικευμένους επιστήμονες της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ» στην αντιμετώπιση της αυτοκτονίας και ιδιαίτερα πάνω σε πρωτόκολλα πρώιμης αναγνώρισης ψυχοπαθολογικών καταστάσεων και αυτοκτονικού ιδεασμού καθώς και ορθής παρέμβασης και διαχείρισης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, διεξήχθη ανοιχτή  ομιλία- διάλογος με τους παρευρισκόμενους πολίτες, όπου έγινε μια προσπάθεια προσέγγισης του φαινόμενου από επιστημονική σκοπιά κοινωνιολογική και ψυχολογική. Αναφέρθηκαν οι ποικίλοι παράγοντες που ευθύνονται για τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας (επισφάλεια, παθογένεια, οικονομική κρίση κ.α). Παράλληλα οι ομιλητές προσπάθησαν να ενδυναμώσουν το κοινό στα πλαίσια του δυνατού, στην αναγνώριση κάποιων ψυχοπαθολογικών καταστάσεων που μπορεί να συνδέονται με την αυτοκτονία (πχ κατάθλιψη), αποδημώντας τα κοινωνικά στερεότυπα και τη συχνά στρεβλή αντίληψη που υπάρχει γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, με στόχο την αποστιγματοποίηση των ψυχικά ασθενών και την εξωστρεφή αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από την πλευράς τους και τους οικείους τους.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη λειτουργία της 24ωρης γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 και το μήνυμα που βγήκε: «Όταν νιώθεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα… υπάρχει βοήθεια»

Διοργανωτική επιτροπή της ημερίδας:
- Φλεβαράκη Παναγιώτα – κοινωνική λειτουργός, προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Λακωνίας
- Πουλημενάκος Γεώργιος – κοινωνιολόγος, υπάλληλος Δ/νσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Λακωνίας
- Ματσούκα Αντιγόνη – κοινωνική λειτουργός, υπάλληλος Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού & Παιδείας του Δήμου Σπάρτης
- Νικολαΐδης Βαγγέλης – νοσηλευτής, υπάλληλος Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού & Παιδείας του Δήμου Σπάρτης

Η διοργάνωση της ημερίδας είχε τη συνδρομή και τη στήριξη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, του δημάρχου Σπάρτης κ. Ευάγγελου Βαλιώτη και του προέδρου του Νομικού Προσώπου κ Θεμιστοκλή Πατσιλίβα.

«Να αυτοκτονήσεις αυτό δεν κάνεις μια ζωή;»

Γράφει η Ιωάννα Παπαθεοδώρου
Ο παραπάνω τίτλος ήταν γραμμένος με στένσιλ κάπου στα Εξάρχεια, στην Ιπποκράτους, και θέλει να αφυπνίσει συνειδήσεις… Είναι αυτό που λέμε « δράση» και όχι «απόδραση από τη ζωή».

Την Τετάρτη 8/5/19 στο χώρο της Δημόσιας κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την αυτοκτονικότητα. Την ημερίδα οργάνωσαν η Περιφέρεια, το Νομικό πρόσωπο πολιτισμού και άλλοι φορείς όπως από την πρωτεύουσα το κέντρο ημέρας για την αυτοκτονία και η ΜΚΟ, «Κλίμακα».
Αρχικά, άνοιξε τη συζήτηση, ο κοινωνικός ανθρωπολογός Γιώργος Πουλημενάκος, ο οποίος σύμφωνα με το αντικείμενό του , έκανε λόγο για τη ζωή στην κοινότητα παλαιά αλλά και σήμερα. Σημείωσε δηλαδή πως παλαιότερα δεν είχε χαθεί αυτή η επικοινωνία που χρειάζεται το άτομο , στην οικογένεια, στις παρέες κλπ , κάτι που έχει χαθεί σήμερα και γι αυτό μιλάμε για αποξένωση, μοναξιά και στο τέλος ορισμένες φορές αυτοχειρία. Είπε πως με αφορμή τους θανάτους, και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή μας, θα μιλήσουμε για τη ζωή…

Και έτσι κι έγινε.. Πήρε το λόγο ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος και μας μίλησε, απλά και άμεσα για τη μάστιγα αυτή της εποχής μας.

Παρουσίασε τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν αυτό τον τρόπο θανάτου, όπως οι ψυχικές ασθένειες αλλά και οι σωματικές ασθένειες, αφού το άτομο παραιτείται και επηρεάζεται από την ασθένειά του και επιθυμεί να αυτοκτονήσει.

Μίλησε επίσης για τα άτομα που μένουν πίσω, τον οικογενειακό περίγυρο για παράδειγμα, που ζει μια τέτοια απώλεια και ότι και εκείνοι θα χρειαστούν μια βοήθεια.

Μας έδειξαν στατιστικά στοιχεία, με το κάθε πότε αυτοκτονεί ένα άτομο, τις πιθανότερες ηλικίες, αλλά και τους τρόπους, όπως στους άνδρες ο απαγχωνισμός και στις γυναίκες η πτώση.

Το πιο ουσιαστικό θέμα που έθεσε ήταν η πρόληψη, δηλαδή να παρατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά ενός δικού μας ανθρώπου , αν οδεύει προς την κατάθλιψη, αν μιλά για το θάνατο, αν έχει σταματήσει δραστηριότητες που του άρεσαν, ακόμη και αν λαμβάνει περισσότερη τροφή ή πολύ λιγότερη.

Τα στατιστικά στοιχεία, περισσότερο τα ανέλυσε η κ. Όλγα Θεοδωρικάκου, συντονίστρια του κέντρου ημέρας για την αυτοκτονία.

Αυτό που μας έμεινε, ήταν ότι μακάρι μέσα από αυτή την ημερίδα να γλιτώσαμε ένα άτομο από την αυτοκτονία ή να ενημερώθηκαν σωστά οι οικείοι για να το προλάβουν.

Κοιτάμε μπροστά προς τη ζωή, και δεν παραιτούμαστε με τις δυσκολίες, αντίθετα γινόμαστε πιο δυνατοί.

«Να κάνουμε ποίημα τη ζωή, και τη ζωή πράξη», έλεγε η Κατερίνα Γώγου… Άλλο που στο τέλος αυτοκτόνησε και η ίδια, ωστόσο ήταν μαχήτρια μέχρι κάποιο σημείο στη ζωή της…

Το τηλέφωνο που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που έχει αυτοκτονικές σκέψεις ή κάποιος οικείος είναι η γραμμή 1018.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα