Κοσμοσυρροή στη συγκέντρωση Τατούλη στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Μήνυμα πρωτιάς και στη Λακωνία

Δευτέρα, 20 Μάιος 2019 14:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κοσμοσυρροή στη συγκέντρωση Τατούλη στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου “Sparta Inn” στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 19/5, η κεντρική προεκλογική ομιλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου -και εκ νέου υποψηφίου-  Πέτρου Τατούλη.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο περιφερειάρχης ζήτησε από τη Λακωνία μια «καθαρή» νίκη, που «θα στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλη την χώρα και θα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την περιφερειακή διακυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε ότι  «στον τόπο αυτό, για τον οποίο ο Πλούταρχος έγραφε Στη Σπάρτη ο ελεύθερος είναι περισσότερος ελεύθερος”. Στον τόπο αυτό, που ο ηρωισμός και η γενναιότητα δεν ήταν γραμμένος σε κάποιο γονίδιο, αλλά αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο μιας συνεχούς και αδιάκοπης παιδευτικής διαδικασίας. Στον τόπο τέλος, όπου τα τείχη δεν τα χρειαστήκαμε ποτέ, γιατί τα τείχη μας ήταν πάντα οι άνδρες και οι γυναίκες μας. Οι άνθρωποι μας. Αυτοί οι άνθρωποι, εσείς οι σημερινοί Λάκωνες, είστε η μεγάλη δύναμη του τόπου αυτού. Εσείς είστε και η δική μας μεγάλη δύναμη», τόνισε ο Π. Τατούλης.

«Το σχέδιο μας δημιουργεί ήδη τις συνθήκες για μια δυνατή και ανεξάρτητη Πελοπόννησο, που θα πολλαπλασιάζει τα οφέλη για τους πολλούς και δεν θα υποτάσσεται στους λίγους και περαστικούς», είπε μεταξύ άλλων ο Π. Τατούλης, δίνοντας το στίγμα «για την δημιουργία μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας στον ιδεολογικό χώρο του Κέντρου που θα γίνει στυλοβάτης της αλλαγής που συντελείται στην Πελοπόννησο, με στόχο της δημιουργίας της Νέας Πελοποννήσου και της Νέας Ελλάδας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εμφανώς συγκινημένος από τον έκδηλο ενθουσιασμό των Λακώνων πολιτών, ο Π. Τατούλης τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και την τιμή που του κάνουν να στηρίζουν τον ίδιο, τους υποψήφιους συμβούλους και τον συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος» και ζήτησε «μια καθαρή νίκη που θα επιτρέψει την συνέχιση του επιχειρησιακού προγράμματος που υλοποιείται, και το οποίο θα κορυφωθεί στην επόμενη θητεία, με τα μεγάλα και μικρά έργα που περιλαμβάνει».

Ο κ. Τατούλης μίλησε ακόμα για την επένδυση που έχει γίνει για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στην Πελοπόννησος σημειώνοντας: «Κάναμε την Πελοπόννησο έναν τόπο μοναδικών και σύνθετων εμπειριών, δημιουργώντας το δικό μας αφήγημα, τη Μυθική Πελοπόννησο” ενώ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει και τη δυναμική πορεία ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της Λακωνίας, μιας περιοχής με σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα που την αναδεικνύουν σε έναν ιδιαίτερα δυναμικό προορισμό της Πελοποννήσου και της χώρας. “Καταστήσαμε την Πελοπόννησο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Και τα οφέλη μοιράζονται παντού, αφού πάνω από τους μισούς επισκέπτες του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο».

Απευθυνόμενος στους Λάκωνες αλλά και σε όλους τους Πελοποννήσιους, ο Π. Τατούλης σημείωσε ότι «έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε τον φόβο πίσω, σε αυτούς που τον καλλιεργούν στην ψυχή μας. Να εγκαταλείψουμε την θολή τους ματιά που ίσα που φτάνει να δει στον ορίζοντα. Και να δούμε τον τόπο μας με την ματιά του αετού που πετάει ψηλά και βλέπει μακριά. Με τις δικές μας, τις δικές σας, ανεξάντλητες δυνάμεις».

«Από υφυπουργός Πολιτισμού αγκάλιασα
το όνειρο του νέου μουσείου Σπάρτης»
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο νέο μουσείο της Σπάρτης, αλλά και στην προέκταση της οδού Λυκούργου: «Ποιο μεγαλύτερο όνειρο από το Νέο Μουσείο της Σπάρτης; Για πρώτη φορά, αγαπημένοι μου συμπολίτες και συμπολίτισσες, αυτό το έργο- σημαία όχι της Πελοποννήσου και της χώρας, αλλά της παγκοσμιότητας βρήκε δρόμο ασφαλή προκειμένου να μετατραπεί από θολή υπόσχεση σε ρεαλιστική πράξη. Το ενδιαφέρον μου για το νέο μουσείο της Σπάρτης δεν είναι σημερινό. Από το 2005 , και από την θέση μου ως υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, είχα έλθει σε επαφή με το Ίδρυμα Νιάρχος προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση ενός έργου που θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας. Και ασφαλώς ένα συνεχές σημείο αναφοράς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Χρειάστηκαν χρόνια για να μπορέσουμε, μετά από άοκνες προσπάθειες, συντονισμένες ενέργειες και την υπέρβαση κάθε εμποδίου, προκειμένου να μπορούμε σήμερα να λέμε με ασφάλεια. Ναι, το Νέο Μουσείο της Σπάρτης θα είναι πια γεγονός. Έχοντας εξασφαλίσει εμείς τα απαραίτητα κονδύλια για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης, που αγγίζουν τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Το διεθνές ενδιαφέρον είναι τεράστιο και όλα τα μηνύματα δημιουργούν αισιοδοξία για ένα εξαίρετο αποτέλεσμα. Ένα αρχιτεκτόνημα- κόσμημα, προμετωπίδα πολιτισμού το ίδιο, στέγη του πραγματικού πλούτου της πατρίδας μας. Το Νέο Μουσείο της Σπάρτης που θα δημιουργήσει το αφήγημα, το έμβλημα της Νέας Σπάρτης», υπογράμμισε ο Π. Τατούλης.

«Αλλάζει η είσοδος της Σπάρτης
από την προέκταση της Λυκούργου»
Υπογράμμισε ακόμα πώς θα αλλάξει η είσοδος της Σπάρτης από την προέκταση της Λυκούργου, ένα έργο-σταθμό για την λακωνική πρωτεύουσα. Ειδικότερα, ο κ. Τατούλης ανέφερε: «Με τη νέα είσοδο της Σπάρτης, προέκταση της Λυκούργου, εξελίσσεται μια καινούργια εικόνα, με αναβαθμισμένη και σύγχρονη αισθητική και υψηλή λειτουργικότητα. Ένα έργο προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίσαμε και σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και αυτό το έργο, θα τα παραδώσουμε μαζί, όλοι εμείς στους πολίτες μέσα στην επόμενη θητεία μας. Και είναι βέβαιο αυτό. Γιατί σε πείσμα όλων εκείνων που επιδιώκουν η Λακωνία να γυρίσει πίσω, σε ένα θλιβερό παρελθόν, όπου οι λίγοι αντιστέκονταν με εμμονή, για τα δικά τους συμφέροντα, απέναντι στην πρόοδο των πολλών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και εμείς είμαστε εδώ να εγγυηθούμε ότι όλα όσα εκκίνησαν θα ολοκληρωθούν και ότι όσα μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει θα δώσουν οφέλη σε όλους τους Λάκωνες, σε όλα τα παιδιά».

«Δεκάδες μικρά έργα για την καθημερινότητα
των κατοίκων και στα απομακρυσμένα χωριά»
Ο Π. Τατούλης έκανε μία σύντομη αναφορά και σε άλλα αναπτυξιακά έργα που έχουν υλοποιηθεί στη Λακωνία:  « Το Μουσικό Σχολείο της Σπάρτης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το 12ο Νηπιαγωγείο στο Διοικητήριο, τέσσερα νέα νηπιαγωγεία στη Ριβιώτισσα, τη Μονεμβασιά , τη Νεάπολη και τους Μολάους, ένας παιδικός σταθμός και η επέκταση του Γυμνασίου στους Μολάους έχουν ήδη παραδοθεί στα νέα παιδιά μας. Την ίδια στιγμή, η νέα χειρουργική μονάδα με 19 καινούριες κλίνες λειτουργεί στο Νοσοκομείο της Σπάρτης και τα Κέντρα Υγείας Βλαχιώτη, Γυθείου, Αρεόπολης και Νεάπολης έχουν εξασφαλιστεί ως προς την χρηματοδότησή τους. Έργα αποχέτευσης και  επεξεργασίας υγρών αποβλήτων  έχουν εκτελεστεί σε όλη τη Λακωνία, ενώ έχουμε αντικαταστήσει τα παλιά δίκτυα αμιάντου με σύγχρονα, ασφαλή για την υγεία δίκτυα στην Σπάρτη, την Σκάλα, την Νεάπολη και τους Μολάους. Τέλος, αθλητικές εγκαταστάσεις, τόσο αναγκαίες για τις τοπικές κοινωνίες κατασκευάζονται απ' άκρη σ' άκρη σε όλην την Λακωνία: τα γήπεδα Ξηροκαμπίου και Χρυσάφων όπου θα τοποθετηθούν μεταλλικές κερκίδες, ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου Σκάλας, η προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στη γήπεδο της Νεάπολης όπου έχει ήδη υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και η ανακατασκευή του χλοοτάπητα στο Ενωσιακό Γήπεδο Σπάρτης στον Άγιο Ιωάννη  που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία, η τοποθέτηση κερκίδων στο γήπεδο του Γερακίου, και τέλος η κατασκευή Κλειστού Προπονητηρίου στην Νεάπολη είναι έργα πνοής για τις τοπικές κοινωνίες που αναζητούν ποιότητα ζωής και απαιτούν ευκαιρίες για τα παιδιά μας», επεσήμανε ο περιφερειάρχης.

Καταλήγοντας, ζήτησε από τους Λάκωνες να δώσουν τη νίκη από την πρώτη Κυριακή. «Να δώσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Ότι εμείς έχουμε αλλάξει. Και από την Πελοπόννησο, όπως πάντα εδώ και αιώνες, αλλάζει η χώρα», είπε ο Π. Τατούλης.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα