Αναμόρφωση της Σπάρτης με σύμπνοια και όραμα

Συνάντηση του Π. Δούκα με κλιμάκιο του ΕΜΠ που μελετά την ανάπλαση της πόλης

Παρασκευή, 12 Ιούλιος 2019 20:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναμόρφωση της Σπάρτης με σύμπνοια και όραμα

Διάλογος, συνεργασία και τεκμηριωμένες προτάσεις θεωρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες για να αλλάξει το σκηνικό και η όψη της πόλης της Σπάρτης και να αποκτήσει τη μορφή που επιθυμούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Σε γενικό πλαίσιο, αυτή ήταν η κατευθυντήριος γραμμή στη συνάντηση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα με κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που έχει αναλάβει την εκπόνηση σχεδίου για την αναμόρφωση-ανάπλαση της πόλης της Σπάρτης. Η επαφή των δύο πλευρών έγινε το πρωί της Παρασκευής (12/7) σε ξενοδοχείο στο Παλαιολόγιο Μυστρά. Η συγκεκριμένη συνεργασία έρχεται στη συνέχεια της προετοιμασίας και της προμελέτης που είχε παρουσιάσει πριν από λίγους μήνες η απερχόμενη δημοτική Αρχή Βαλιώτη. Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Π. Δούκας έχει δηλώσει ότι ο σχεδιασμός για την ενδεχόμενη ανάπλαση θα εξεταστεί από την αρχή.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους καθηγητές τους ΕΜΠ και οι φορείς της Σπάρτης (Εμπορικός Σύλλογος, Τεχνικό Επιμελητήριο αρχιτέκτονες μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι), καθώς και απλοί πολίτες στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν απόψεις, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες στο εγχείρημα που θα αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή Σπάρτης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος μαζί με τη μελετητική του ομάδα είχε εκπονήσει πριν από μερικά χρόνια μελέτη «Κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στις κεντρικές οδούς της Σπάρτης και λοιπές επηρεαζόμενες οδούς», στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που προώθησε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Ο ίδιος κάλεσε τις τοπικές αρχές, φορείς, παράγοντες και πολίτες να ομονοήσουν, χωρίς εγωισμούς και τακτικισμούς, με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Στόχος, όπως έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα και ο Πέτρος Δούκας είναι η ανάπτυξη μιας «έξυπνης πόλης» και «πράσινης πόλης» (smart city, green city), βάσει ενός πολεοδομικού master plan σε συνεργασία με το ΕΜΠ, με έμφαση στην ιστορική μοναδικότητα της περιοχής σε συνάρτηση με την αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η τεχνολογία.

Όλες οι πλευρές, με προεξάρχοντα τον Π. Δούκα, συνέτειναν ότι χρειάζονται άμεσες και στοχευμένες διαδικασίες, ώστε η Σπάρτη να μη χάσει και πάλι το «τρένο» που θα τη μεταφέρει στη νέα εποχή.

Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Θ. Δαβάκης και Ν. Κρητικός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης Π. Αργυρόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του συμβουλίου Σπ. Μοιράγιας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο ΔΣ Σπάρτης Στ. Αργειτάκος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και φορέων της περιοχής.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti